Rijeka i Galway: Europske prijestolnice kulture 2020.

Inicijativa Europske prijestolnice kulture ističe bogatstvo i raznolikost kulture u Europi te izabranim gradovima omogućuje promociju na međunarodnoj razini

Dva grada na obali, najveća hrvatska luka na Jadranu i irski grad smješten uz Atlantik, Rijeka i Galway, ovogodišnje su Europske prijestolnice kulture.

Pokrenuta 1985. godine, inicijativa Europske prijestolnice kulture ističe bogatstvo i raznolikost kulture u Europi, u isto vrijeme omogućavajući izabranim gradovima promociju na međunarodnoj razini.

Svijetli primjer tolerancije

Rijeka, najveća hrvatska luka, prvi je grad iz Hrvatske koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Pod krilaticom „Luka različitosti” riječki se program veže uz tri glavne teme: vodu, rad i migracije.

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego, član kluba zastupnika Renew Europe, vidi ovo kao priliku grada u kojem je studirao za pozicioniranje među utjecajne kulturne sile u Europi.

„Rijeka kao ‘Luka različitosti’ može biti svijetli primjer svim europskim gradovima po pitanju tolerancije i multikulturalnosti koju će, siguran sam, na pravi način znati promovirati. Od srca čestitam mom studentskom gradu na ovom prestižnom i velikom priznanju!“, rekao je Flego.

  • Galway 2020 European Capital of Culture / Foto: Facebook

Živopisan grad s ruba Europe

Titulu Europske prijestolnice kulture Rijeka dijeli s irskim gradom Galwayem koji svoj program (Let The Magic In) veže uz četiri keltska festivala, a za glavne teme izabrao je migracije, krajolik i jezik.

Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta, u čijoj izbornoj jedinici se nalazi Galway, grad vidi kao sinonim za kulturu: „Galway ima bogatu tradiciju u književnosti, umjetnosti i glazbi, dok je u isto vrijeme potpuno moderan i globalan, sjedište za medicinske uređaje i tehnologiju. Drago mi je da će se ovaj živopisan i dinamičan grad s ruba Europe imati priliku predstaviti cijelom kontinentu“.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljen program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Svečano predstavljanje programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture za 2020., uz druženje sa sponzorima i novinarima, održano je u zgradi Exportdrva, prostoru koji bi u idućoj godini trebao biti jedno od važnih mjesta održavanja izložbi i drugih događanja iz bogate kulturno-umjetničke EPK ponude.

Od otvorenja Europske prijestolnice kulture dijele nas još tri dana

U subotu 1. veljače 2020. Rijeka na više od 30 lokacija u centru grada, nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju cjelodnevnog programa uključen je izuzetno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

U Rijeci postavljeno još pet višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture na još pet lokacija u središtu Rijeke postavljene su višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova. Ploče su postavljene u ulicama Pod voltun, Marka Marulića i Šime Ljubića te na trgovima Riječke rezolucije i Grivica, a riječ je o projektu osmišljenom s ciljem isticanja bogate riječke povijesti i kulture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER