WWF: Uz morski kalkulator pripazite koju ribu kupujete ovih blagdana

„Napravi razliku, biraj održive proizvode iz ribarstva!“, poručuju iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria)

Izračunajte svoj ugljični otisak i učinite dobro djelo za naše more odabirom održivih proizvoda iz ribarstva!

Nadolazeći blagdani znače i pregršt hrane na stolovima. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no pri odabiru važno je paziti na održivost ribe koja se priprema. Mora i oceani su pod velikim pritiskom te moramo napraviti značajan zaokret u našim životnim navikama želimo li izbjeći neželjene posljedice praznih mora i sve toplijeg planeta. Znate li iz kojih izvora potječu ribe i školjke koje konzumirate te kako to utječe na klimu?

Uz pomoć WWF-ovog morskog kalkulatora vrlo je lako provjeriti posljedice naših izbora. U samo nekoliko klikova moguće je izabrati vrstu, ribolovni alat i način transporta te saznati kakav će se ugljični otisak naći na tanjuru. Primjerice, jeste li znali da su kozice iz necertificiranog uzgoja koje se potom prevoze avionom prava katastrofa za klimu? A što je s omiljenim bakalarom koji će se ovih dana naći na gotovo svačijem stolu?

Morski kalkulator nastao je u sklopu Fish Forward projekta kojeg Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) provodi već četiri godine, a čiji je cilj osvijestiti kupce o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva i o utjecajima naših navika na više od 800 milijuna ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda.

„Potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta", navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Kako znati koja riba je održiva?

Morski kalkulator na jednostavan i zabavan način prikazuje koji izbori su održivi i zašto. U svakom slučaju, važno je birati odgovorno. To znači da je potrebno uvijek dati prednost lokalnim i organski održivim vrstama poput dagnji, orade, brancina, srdele, šaruna, cipala i oslića.

Također, važno je na proizvodima potražiti certifikate. Pri kupovini ribe iz uzgoja potražite ASC (Aquaculture Stewardship Council) oznaku, a pri kupovini ribe iz ulova obratite pozornost na MSC (Marine Stewardship Council) oznaku koje jamče odgovornost i održivost.

Provjerite činite li pravu stvar za klimu i naša mora. Posjetite Morski kalkulator i krenite s WWF-om i svojim prijateljima u ribolov.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

Europa sve brže ostaje bez ribe

Na današnji Dan ovisnosti o ribi, Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva. Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju, navodi se u priopćenju Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER