WWF: Uz morski kalkulator pripazite koju ribu kupujete ovih blagdana

„Napravi razliku, biraj održive proizvode iz ribarstva!“, poručuju iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria)

Izračunajte svoj ugljični otisak i učinite dobro djelo za naše more odabirom održivih proizvoda iz ribarstva!

Nadolazeći blagdani znače i pregršt hrane na stolovima. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no pri odabiru važno je paziti na održivost ribe koja se priprema. Mora i oceani su pod velikim pritiskom te moramo napraviti značajan zaokret u našim životnim navikama želimo li izbjeći neželjene posljedice praznih mora i sve toplijeg planeta. Znate li iz kojih izvora potječu ribe i školjke koje konzumirate te kako to utječe na klimu?

Uz pomoć WWF-ovog morskog kalkulatora vrlo je lako provjeriti posljedice naših izbora. U samo nekoliko klikova moguće je izabrati vrstu, ribolovni alat i način transporta te saznati kakav će se ugljični otisak naći na tanjuru. Primjerice, jeste li znali da su kozice iz necertificiranog uzgoja koje se potom prevoze avionom prava katastrofa za klimu? A što je s omiljenim bakalarom koji će se ovih dana naći na gotovo svačijem stolu?

Morski kalkulator nastao je u sklopu Fish Forward projekta kojeg Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) provodi već četiri godine, a čiji je cilj osvijestiti kupce o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva i o utjecajima naših navika na više od 800 milijuna ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda.

„Potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta", navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Kako znati koja riba je održiva?

Morski kalkulator na jednostavan i zabavan način prikazuje koji izbori su održivi i zašto. U svakom slučaju, važno je birati odgovorno. To znači da je potrebno uvijek dati prednost lokalnim i organski održivim vrstama poput dagnji, orade, brancina, srdele, šaruna, cipala i oslića.

Također, važno je na proizvodima potražiti certifikate. Pri kupovini ribe iz uzgoja potražite ASC (Aquaculture Stewardship Council) oznaku, a pri kupovini ribe iz ulova obratite pozornost na MSC (Marine Stewardship Council) oznaku koje jamče odgovornost i održivost.

Provjerite činite li pravu stvar za klimu i naša mora. Posjetite Morski kalkulator i krenite s WWF-om i svojim prijateljima u ribolov.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Podvodna kamera Martinska ponovno aktivna

Ponovno je aktivirana podvodna kamera postavljena na dubini od pet metara uz plažu Martinska u Šibeniku, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Europa sve brže ostaje bez ribe

Na današnji Dan ovisnosti o ribi, Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva. Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju, navodi se u priopćenju Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

WWF: I moru treba odmor!

Ne promijenimo li svoje navike, more će ubrzo biti prazno. Populacije riba drastično opadaju zbog pretjeranog izlova, onečišćenja plastikom i drugih štetnih ljudskih praksi, upozorava Svjetski fond za prirodu (WWF).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER