Ovog vikenda u riječkom RiHub-u održava se Božićni artBazaar

Umjetnička organizacija Građanke svom gradu prikupljat će sredstva za potrebite radničke obitelji

„Božićni artBazaar 2019.“ se održava 21. i 22. prosinca 2019. godine u prostorima RiHub-a (Ivana Grohovca 1/a, Rijeka). Program se oba dana odvija u vremenu od 11 do 20 sati.

Na urbanom sajmu rukotvorina i primijenjene umjetnosti, pored kreativnih predmeta raznih tehnika, moći će se pronaći i proizvodi prirodne kozmetike, organske i zdrave namirnice te ekološka sredstva za čišćenje.

Ove godine predstavljaju se: 5 RUSA, Antiroba & Gradska nošnja, Apolonija Lučić, ART2GO, AYELEN, Zoe – SoulMade Healing Jewelry & Budi dobro #mindfull clothing, Čabeceda, CAKE OR DIE !, Craft&Staff by Manufaktura MnEma, Crocodile Prints, Čudovišna keramika, Eli’s Fantasy, Freya Soap, GREI, HEARTWOOD & pekmezmed, hoopsanja, ifka.pifka, Illegal Lotus, Im – unikatni nakit, Imagine plastic & CIKE by Tanja Blašković , Lucika, Madfly Design, MAPE, Marigold, Moment, Narteos, pero, Petra Žabčić Art, Renčina Špajzica, Tamara Travaš Illustration, tutu & wo&wi, Wanda LaVanda, YONI i ZiZou.

Osim sajma rukotvorina, program ovogodišnjeg Božićnog artBazaara čini i niz radionica i popratnih humanitarnih, edukativnih i zabavnih događanja za djecu i za odrasle.

Program za subotu, 21. prosinca:

  • 12.00 do 14.00 sati, dječji disco u organizaciji „Kvart za 5“
  • 15.00 do 17.00 sati, radionica izrade diorame po vodstvom Ines Milčić / Pekmezmed.
  • 17.30 do 19.30 sati, dječja radionica izrade kokedame pod vodstvom Vijeća mladih Benčić

Radionica je namijenjena djeci i mladima od 2. do 8. razreda osnovne škole na kojoj će biti prezentirana kokedama - tehnika uzgoja biljaka u zemljanim kuglama obloženim mahovinom. Djeca će napraviti vlastitu kokedamu koju će moći ponijeti doma te nastaviti brinuti o njoj. Osim izrade kokedame, naučit će više i o brizi i održavanju zelenih prijatelja.

Program za nedjelju, 22. prosinca:

  • 11.00 do 14.00 sati, Mali buvljak u organizaciji Urbanog separea

Na dječjem buvljaku djeca razmjenjuju ili prodaju svoje rukotvorine, igračke, stripove i slikovnice drugoj djeci, a pritom ih voditelji iz Urbanog separea podučavaju osnovnim prodajnim, pregovaračkim i prezentacijskim vještinama. Na taj način potiču djecu na kreativnost, na razmišljanje  o održivosti te im se skreće pozornost da "novo" nije samo nešto zamotano u ambalažu i kupljeno, nego "novo" može biti i nečije staro, rabljeno i razmijenjeno.

  • 15.00 do 17.00 sati, radionica izrade sirovih slastica voditeljice Maje Barić / Cake Or Die,
  • 17.30 do 19.30 sati, Lettering radionica, radionica upoznavanja s alatima i tehnikom brush letteringa, koju će voditi Dalibor Dimitrijević / Inkognito Design Studio.

Umjetnička organizacija Građanke svom gradu prikupljat će sredstva za potrebite radničke obitelji

Građanke svom gradu će na božićnom artBazaaru sudjelovati s umjetničkim projektom beogradskog kolektiva KURS koji je realiziran 2019. godine, a nastavlja se u vidu akcije sakupljanja donacija za radničke obitelji u teškoj financijskoj situaciji. KURS-ov umjetnički rad „Ovdje ostati“ rezultat je istraživanja nastalog u sklopu javnog poziva za produkciju umjetničkih radova u zajednici Građanki svom gradu.

KURS na majice aplicira tri Ilustracije koje su nastale kombiniranjem socijalne i revolucionarne poezije Drage Gervaisa, Vitomira Jovanovića i Vladimira Nazora s motivima preuzetim iz vizualne arhive brodogradilišta 3. maj.

Od svake prodane majice 40,00 kuna donira se za potrebite radničke obitelji

Umjetnička organizacija Građanke svom gradu djeluje u Rijeci od 2016. godine i kroz svoj program okuplja protagonistice i protagoniste iz umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova. Ime je preuzeto sa zidne ploče koja nosi natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. Ova ploča, kao jedna od mnogih sličnih ploča, nalazi se i na početku i na kraju Križanićeve ulice, a govori o dobrovoljnom angažmanu građanki i građana, i današnjih susjeda, koje su doprinijele zajedničkom dobru.

Za više informacija o događanjima u sklopu Božićnog artBazaara, kao i za prijavnice za radionice posjetite sljedeće linkove:

ArtBazaar je zajednički projekt Udruge artBazaar i Odjela gradske uprave za kulturu, a odvija se u suradnji s RiHub-om, Rijeka 2020 d.o.o.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?

Ovo edukativno druženje dio je projekta ptičjih kućica, poznatijeg kao Tematski park Ginko, koji u sklopu sudioničkog programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture provodi neformalna inicijativa Kvart za 5.

Retox: Održivi dizajn lučkih gradova

U svijetu koji se konstantno mijenja, uključujući poslovne modele, klimu te potrebe građana, razvitak gradova u skladu s novim okolnostima postaje imperativ.

Održivost i empatija

Što je održivi razvoj grada? Kako lokalna opskrba energijom, hranom, vodom, lokalni obnovljivi izvori energije, elektrificirani promet, internetski povezana trošila, potrošači koji su ujedno i proizvođači te ozelenjavanje grada pridonose ekonomskom prosperitetu gradova poput Rijeke, a istovremeno štite okoliš i poboljšavaju kvalitetu života? Je li za taj zaokret potrebna samo tehnologija i konsenzus javnosti da se istraživanja financiraju ili u tom procesu važan sastojak čini empatija?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER