Započelo je javno sajetovanje o Nacionalnom energetskom i klimatskom planu RH

NECP je na javnoj raspravi do 28. studenog 2019.

S današnjim je danom započelo javno savjetovanje o finalnom nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. (NECP).

NECP je dokument koji svaka država članica EU mora izraditi s ciljem dostizanja europskih ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova, a odnosi se na period od 2021. do 2030. godine. Ovaj je dokument od iznimne važnosti, a njegove  radne verzije trebale su početkom godine Europskoj komisiji dostaviti sve članice EU-a, dok se finalne trebaju dostaviti do kraja 2019. godine. Europska komisija će potom provesti reviziju planova svih zemalja članica EU-a, odnosno njihovu konkretnost i usklađenost s ciljevima Energetske unije.

Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za razdoblje od 2021. do 2030. godine nadovezuje se na postojeće nacionalne strategije i planove te se njime daje pregled trenutačnog energetskog sustava i stanja u području energetske i klimatske politike, kao i pregled nacionalnih ciljeva za svaku od pet ključnih dimenzija Energetske unije i odgovarajuće politike i mjere za ostvarivanje tih ciljeva, a za što treba uspostaviti i analitičku osnovu.

U NECP-u se posebna pozornost treba posvetiti ciljevima do 2030. godine, koji uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova, energiju iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost i elektroenergetsku međusobnu povezanost, odnosno treba osigurati usklađenost s ciljevima održivog razvoja te im pridonositi.

Kako je navedeno u NECP-u, najvažniji ciljevi do 2030. godine su smanjenje emisije stakleničkih plinova u ETS sektoru za najmanje 43 % , odnosno u ne-ETS sektoru za najmanje 7 % u odnosu na 2005. godinu te postizanje udjela obnovljivih izvora energije u bruto neposrednoj potrošnji energije od 36,4 %, odnosno u neposrednoj potrošnji u prometu od 13,2 %. Potrošnja primarne energije (ukupna potrošnja energije bez neenergetske potrošnje) trebala bi biti 344,38 PJ, a neposredna potrošnja 286,91 PJ.

NECP je na javnoj raspravi do 28. studenog 2019. Uključite se!

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine 52 posto njemačkog energetskog miksa

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2020. godine iz obnovljivih izvora dobiveno 52 posto električne energije koja je isporučena u javnu mrežu. No, potrebna su daljnja ulaganja kako bi se taj visoki udio obnovljivih izvora energije mogao zadržati, a još se ne zna koliko će na potrošnju električne energije utjecati kriza koronavirusa.

3. obljetnica stupanja na snagu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama

Na današnji dan, točno prije tri godine, na snagu je stupio povijesni Pariški sporazum koji predstavlja svjetsku prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena. To se dogodilo 30 dana nakon što su 4. listopada zadovoljeni svi uvjeti, odnosno nakon što je 55 zemalja odgovornih za najmanje 55 % globalnih emisija stakleničkih plinova ispunilo uvjete za ratifikaciju. Sve zemlje EU-a, uključujući i Hrvatska, ratificirale su sporazum.

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER