Očišćeno podmorje luke Veli Lošinj i uvale Valdarke

U akciji su u potpunosti uklonjeni i ostaci potonulog pontona

Institut Plavi svijet je u suradnji s ronilačkim centrom Sub Sea Son dana 19. listopada organizirao akciju čišćenja podmorja u luci Veli Lošinj te uvali Valdarke.

S obzirom na to da je prva akcija čišćenja podmorja u svibnju nakon obavljenog posla u uvalama Valdarke i Rovenska prekinuta zbog kiše, luka Veli Lošinj je ostala neočišćena. Stoga su u dogovoru s glavnim sponzorom akcije – Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurana sredstva za dovršetak posla i još jednu akciju.

Također, tijekom akcije održane u svibnju u uvali Valdarke pokušalo se ukloniti ostatke potonulog pontona, u čemu se ipak samo djelomično uspjelo. Ovog puta uklonjeni su preostali veći dijelovi konstrukcije te je pomoću balona na površinu podignuta 5 m duga aluminijska pasarela i uklonjena uz pomoć eko-broda lokalnog komunalnog poduzeća.

Uz sudjelovanje 12 ronilaca i 30 volontera na kopnu uspješno iz podmorja uklonjeno 5 m3 različitog otpada. Među pojedinačnim predmetima ističu se staklene boce kojih je sakupljeno 126 uz još 78 staklenih fragmenata boca i čaša, zatim 10 automobilskih guma, odbačeni lanci i užad, dva akumulatora te brojni drugi predmeti kojima u moru svakako nije mjesto. Za sve sudionike akcije organiziran je i ručak u organizaciji Turističke zajednice grada Malog Lošinja, udruge „Mali greben“ i lovačkog društva „Kamenjarka“.

Akcija je održana kao dio aktivnosti projekta „marGnet“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osnovni cilj ovog projekta je podizanje svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu i promicanje održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša.

Institut Plavi svijet / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

Obični dupini ponovno u Jadranu!

Više desetljeća nakon što su obični dupini nestali iz Jadrana posljednjih godina veće skupine ponovo se pojavljuju! Istraživači Instituta Plavi svijet su kod otočića Mana pored Kornata zabilježili najveću do sada opaženu skupinu od preko 50 običnih dupina!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER