Viennale 2019. pretvara Beč u filmsku metropolu

Na programu su i filmovi „Ne okreći se, sine“ Branka Bauera, „Kad čuješ zvona“ i „U gori raste zelen bor“ Antuna Vrdoljaka te „Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića

U sklopu 57. izdanja međunarodnog filmskog festivala, koji će se održati od 24. listopada do 6. studenog 2019., posjetitelji će imati priliku pogledati i partizanske filmove iz bivše Jugoslavije.

U kinodvoranama u centru Beča svake se godine krajem listopada održava „Viennale“ – međunarodni filmski festival urbanog ozračja koji okuplja goste iz cijele Austrije i iz inozemstva. Očekuje se da će ovogodišnje 57. izdanje najvećeg austrijskog festivala kinematografije te istovremeno jednog od najatraktivnijih filmskih festivala u Europi, koji će trajati od 24. listopada do 6. studenog, privući preko 90 tisuća posjetitelja. Pritom publiku očekuje uzbudljivo putovanje kroz svjetsko filmsko stvaralaštvo prošlosti i današnjice, a u pet gradskih kina prikazat će se preko 300 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova iz više od 40 zemalja. Osim manje poznatih gledat će se i već nagrađivani filmovi kao što su dobitnik Zlatnog medvjeda „Synonymes“ izraelskog redatelja Nadava Lapida ili „Vitalina Varela“ portugalskog redatelja Pedra Coste te film o kraljici soula Arethi Franklin pod nazivom „Amazing Grace“ koji je dijelom režirao oskarovac Sydney Pollack.

U sklopu programa filmske retrospektive prikladnog naziva „O Partigiano!“ koji je posvećen paneuropskim partizanskim filmovima prikazivat će se i filmovi iz bivše SFRJ poput „Ne okreći se, sine“ pokojnog Branka Bauera, „Kad čuješ zvona“ i „U gori raste zelen bor“ Antuna Vrdoljaka te naravno „Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Iz niza dokumentarnih filmova hrvatskoj bi publici također mogao biti zanimljiv film austrijske produkcije o čuvenoj hrvatskoj buri pod nazivom „Bora – Stories of Wind“, dok od austrijskih filmova svakako treba istaknuti futuristički psihološki triler „Little Joe“.

Uz filmske projekcije planiran je i dodatni program s panel-diskusijama, predavanjima, izložbama i koncertima, a na samom kraju festivala na svečanoj gala-večeri održat će se dodjela filmskih nagrada koje između ostalog dodjeljuju Međunarodna federacija filmskih kritičara (FIPRESCI) kao i sam grad Beč. Svi ljubitelji filma svoje ulaznice za ovaj festival moći će kupiti od 19. listopada, a za pojedinačnu ulaznicu trebat će izdvojiti oko 9 eura.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Food Film Festival Zagreb & #EUandME

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj poziva vas na Food Film Festival Zagreb i posebno #EUandME događanje u subotu 7. rujna!

Motovun je festival bez jednokratne plastike!

Ovogodišnja parola Motovun Film Festivala je „Naše čaše nisu za bacit“, a partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati niz radionica i predavanje „U okovima plastike”. Vrhunski kuhar i laserski fizičar Goran Zgrablić održat će mini-tečaj kuhanja bez otpadaka.

Na Fruškoj gori zasađeno 13.000 stabala hrasta

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, odnedavno je Fruška gora bogatija za 13.000 mladih stabala hrasta. Za veliku akciju sadnje, kao dijela EU projekta Natura2000, zaslužni su EXIT fondacija i Delegacija Europske unije u Srbiji, javlja Grad Novi Sad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER