Viennale 2019. pretvara Beč u filmsku metropolu

Na programu su i filmovi „Ne okreći se, sine“ Branka Bauera, „Kad čuješ zvona“ i „U gori raste zelen bor“ Antuna Vrdoljaka te „Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića

U sklopu 57. izdanja međunarodnog filmskog festivala, koji će se održati od 24. listopada do 6. studenog 2019., posjetitelji će imati priliku pogledati i partizanske filmove iz bivše Jugoslavije.

U kinodvoranama u centru Beča svake se godine krajem listopada održava „Viennale“ – međunarodni filmski festival urbanog ozračja koji okuplja goste iz cijele Austrije i iz inozemstva. Očekuje se da će ovogodišnje 57. izdanje najvećeg austrijskog festivala kinematografije te istovremeno jednog od najatraktivnijih filmskih festivala u Europi, koji će trajati od 24. listopada do 6. studenog, privući preko 90 tisuća posjetitelja. Pritom publiku očekuje uzbudljivo putovanje kroz svjetsko filmsko stvaralaštvo prošlosti i današnjice, a u pet gradskih kina prikazat će se preko 300 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova iz više od 40 zemalja. Osim manje poznatih gledat će se i već nagrađivani filmovi kao što su dobitnik Zlatnog medvjeda „Synonymes“ izraelskog redatelja Nadava Lapida ili „Vitalina Varela“ portugalskog redatelja Pedra Coste te film o kraljici soula Arethi Franklin pod nazivom „Amazing Grace“ koji je dijelom režirao oskarovac Sydney Pollack.

U sklopu programa filmske retrospektive prikladnog naziva „O Partigiano!“ koji je posvećen paneuropskim partizanskim filmovima prikazivat će se i filmovi iz bivše SFRJ poput „Ne okreći se, sine“ pokojnog Branka Bauera, „Kad čuješ zvona“ i „U gori raste zelen bor“ Antuna Vrdoljaka te naravno „Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Iz niza dokumentarnih filmova hrvatskoj bi publici također mogao biti zanimljiv film austrijske produkcije o čuvenoj hrvatskoj buri pod nazivom „Bora – Stories of Wind“, dok od austrijskih filmova svakako treba istaknuti futuristički psihološki triler „Little Joe“.

Uz filmske projekcije planiran je i dodatni program s panel-diskusijama, predavanjima, izložbama i koncertima, a na samom kraju festivala na svečanoj gala-večeri održat će se dodjela filmskih nagrada koje između ostalog dodjeljuju Međunarodna federacija filmskih kritičara (FIPRESCI) kao i sam grad Beč. Svi ljubitelji filma svoje ulaznice za ovaj festival moći će kupiti od 19. listopada, a za pojedinačnu ulaznicu trebat će izdvojiti oko 9 eura.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Food Film Festival Zagreb & #EUandME

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj poziva vas na Food Film Festival Zagreb i posebno #EUandME događanje u subotu 7. rujna!

Motovun je festival bez jednokratne plastike!

Ovogodišnja parola Motovun Film Festivala je „Naše čaše nisu za bacit“, a partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati niz radionica i predavanje „U okovima plastike”. Vrhunski kuhar i laserski fizičar Goran Zgrablić održat će mini-tečaj kuhanja bez otpadaka.

U Beču počeo najveći europski open air festival

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER