23. Međunarodna noć šišmiša

Kraj kolovoza već je 23. godinu zaredom rezerviran za šišmiše

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine i to posljednjeg vikenda mjeseca kolovoza, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS).

Šišmiši su važan pokazatelj stanja okoliša i vrijedan dio biološke raznolikosti, stoga se programima obilježavanja Međunarodne noći šišmiša nastoji podići svijest ljudi o važnosti njihove zaštite, kao i njihove velike važnosti u ekosustavu koja se očituje u biološkoj kontroli brojnosti kukaca te oprašivanju i širenju sjemenki biljaka.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode organiziraju brojne aktivnosti kojima će svojim posjetiteljima omogućiti bolje upoznavanje ovih pomalo tajanstvenih stvorenja te razbiti predrasude o ovim malim letećim sisavcima, od kojih još mnogi od nas zaziru ili osjećaju neopravdan strah. U noći šišmiša možete doznati dosta korisnih i zanimljivih detalja o njihovom životu i dobrobitima za čovjeka te o načinima njihove zaštite.

Napomenimo i to kako u Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. U NP Krka obitava čak sedamnaest vrsta šišmiša čija populacija čini 48,6 % ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj.

Više informacija o programu 23. međunarodne noći šišmiša u Hrvatskoj pronađite na sljedećim poveznicama:

 

 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

UNEP upozorava na plastičnu krizu u jugoistočnoj Aziji

Novim izvještajem Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ utvrđeno je da neodgovarajući i manjkavi propisi koji se odnose na pakiranje proizvoda te njihovo slabo provođenje znatno otežavaju problem onečišćenja plastičnim otpadom u zemljama jugoistočne Azije.

Noć šišmiša u Parku prirode Medvednica

Javna ustanova Park prirode Medvednica u subotu 25. i nedjelju 26. kolovoza 2018. godine od 10:00 do 17:00 sati, na planinarskom domu Glavica i u špilji Veternici, obilježava 22. međunarodnu noć šišmiša!

Potpisan sporazum o suradnji turističkih klastera UNASANA i Lika Destination

Kod razvijanja održivog turizma u zaštićenim područjima potrebno je brinuti o kvaliteti usluga koje se temelje na lokalnim, autentičnim iskustvima i znanjima, a koje čuvaju kulturno nasljeđe, tradicijski način života i tradicionalno korištenje prostora. Jedan je to od zaključaka iznesenih na današnjoj panel raspravi na temu „Potencijali i rizici turizma u zaštićenim područjima“, koja je održana u Bihaću, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Turističkog klastera UNASANA.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER