Crni kolovoz za ptice

U Hrvatskoj se godišnje ustrijeli minimalno 40.000 prepelica, ali procjene dosežu i do 100.000 jedinki!

Novim pravilnikom o lovostaju koji ponovno predviđa da sezona lova na prepelice počinje u kolovozu tijekom njihovog razmnožavanja, Hrvatska nastavlja kršiti europske i hrvatske propise o zaštiti ptica, upozorava Udruga BIOM.

Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan okončalo javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika o lovostaju, koji među ostalim, određuje i novo razdoblje lova na prepelicu pućpuru (Coturnix coturnix). Prema dosadašnjem, i još uvijek važećem pravilniku, lov na prepelicu je dopušten od 1. kolovoza, dok bi prema novom pravilniku lov bio dopušten od 15. kolovoza

Udruge za zaštitu prirode upozoravaju da Ministarstvo time još uvijek nije zaštitilo prepelice od lova tijekom razmnožavanja te se na taj način oglušilo na ranija upozorenja Europske komisije, dok su komentari stručnjaka i udruga za zaštitu prirode dani tijekom javne rasprave, da bi lov na prepelice trebao biti dozvoljen tek od 1. rujna, odbijeni. Time Hrvatska nastavlja izravno kršiti europske propise o zaštiti ptica, jer Direktiva o pticama ne dopušta lov na ptice tijekom njihovog razdoblja razmnožavanja. 

U izvješću o provedenoj javnoj raspravi Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo, iako se nije uskladilo sa zahtjevom, da Europska komisija traži da se lovostaj na prepelicu treba produljiti najkraće do 1. rujna kako bi bio u skladu s europskim propisima o zaštiti prirode.

  • Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu „Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanju krivolova. / Foto: Creative Commons / Pixabay

Nezakonitom lovnom sezonom na prepelice pogoduje se lovačkim društvima koji žive od lovnog turizma na prepelice. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je registrirano više od 10.000 stranih lovaca, dok je u isto vrijeme u susjednim zemljama lov na prepelicu ili zabranjen, primjerice u Sloveniji i Mađarskoj, ili lovna sezona počinje tek nakon razdoblja njihova razmnožavanja. Tako je u Italiji lov na prepelicu dozvoljen tek od treće nedjelje u rujnu, čime je Hrvatska idealna destinacija za talijanske lovce budući da lovna sezona trenutno započinje dva mjeseca ranije nego u Italiji.

Udruge upozoravaju da bi zbog preranog početka lovne sezone pritisak na populaciju prepelica u Hrvatskoj mogao postati neodrživ te da bi početak i kraj lovne sezone u Hrvatskoj trebao biti određen temeljem podataka koje su vodeći hrvatski stručnjaci za ptice dostavili Europskoj komisiji prije šest godina, još 2013.

Udruge ističu i da je izrada novoga Pravilnika o lovostaju potaknuta od strane Europska komisije. Nakon sastanka koji je Komisija u studenom 2018. održala s predstavnicima hrvatskih organizacija za zaštitu okoliša, Komisija je zatražila od Ministarstva poljoprivrede skraćenje lovne sezone na prepelicu, pa oglušivanje na preporuke Komisije predstavlja i rizik od tužbe Sudu EU-a. 

Naime, Europska komisija je do sada u sličnim predmetima, ako ne bi uspjela kroz komunikaciju sa državom članicom otkloniti probleme, tužila državu članicu zbog povrede prava EU. Radi se o sudskim slučajevima u kojima bi Sud EU redovito presudio protiv države članice, a zadnje sudske postupke vezano za trajanje lovne sezone na ptice je Komisija pokrenula protiv Austrije i Finske zbog proljetne lovne sezone na ptice.

 

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i hrvatski predstavnik u BirdLife-u, najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode, koja okuplja 121 neprofitnu organizaciju i broji preko 2,7 milijuna članova. Misija udruge Biom je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva.

 

  • Udruga BIOM / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

2019. godina proglašena je godinom prepelice

Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu „Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanju krivolova. Procjenjuje se da u krivolovu godišnje strada minimalno 40.000 prepelica,  ali stvarni broj je vjerojatno veći.

PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER