Stanovnici Središća brane svoj park

Hoće li se djeca igrati na četverotračnoj cesti i zašto moramo braniti baš svaki park i zelenu površinu u Zagrebu?

„DA za park, NE za cestu“ naziv je inicijative kojom Udruga građana „Glog“ iz Središća želi zaštititi svoj park u Stonskoj ulici, na kojem je planirana gradnja četverotračne ceste. Peticiju za očuvanje dječjeg parka prije godinu dana potpisalo je 2.200 građana Središća.

Prošlog svibnja izvijestili smo o potpisivanju peticije kojom stanovnici zagrebačkog Središća traže da se Stonska ulica ne produžuje na dijelu čestice Zaprudski otok 433/1 sjeverno od Stonske ulice i sukladno tome izmijeni GUP za tu česticu. Peticiju je prošle godine potpisalo 2.200 građana Središća.

Naime, prema GUP-u umjesto parka u Stonskoj ulici planirana je izgradnja četverotračne ceste u smjeru Ulice Damira Tomljanovića Gavrana. Stanovnici Središća smatraju kako će takva cesta i frekventan promet u potpunosti podijeliti Središće na dva dijela i uništiti već uređenu zelenu površinu i dječje igralište, koji su već više od 20 godina jedino mjesto za bezbrižnu dječju igru u ovom dijelu Središća. Stanovnici Središća se s pravom pitaju kome je potrebna ova cesta i kamo će ona voditi te podsjećaju koliko je važno očuvanje gradskog zelenila umjesto betona, asfalta, buke i onečišćenja zraka.

Potporu građanima Središća dao je i profesor na Fakultetu prometnih znanosti, Željko Marušić, koji kaže da prometno-tehnički ne vidi korist od novog koridora, javlja Radio Sljeme.

„Kada je u pitanju dvojba oko prometa, tu se mora stati na stranu građana, pogotovo djece. Bojim se da će djeca u ovom slučaju biti jako zakinuta, to je za njih pogubno rješenje koje će izazivati riskantne situacije“, rekao je Željko Marušić.

Naselje Središće postaje jedan od najomiljenijih zagrebačkih kvartova, no da bi to tako ostalo potrebno je u njemu sačuvati sve postojeće uređene zelene površine pa tako i park s dječjim igralištem u Stonskoj ulici.

Možda u zagrebačkoj gradskoj upravi nisu svjesni posljedica globalnog zatopljenja, kao ni nedavno objavljenog istraživanja prema čijim se rezultatima Zagreb ubraja među glavne gradove EU-a koje će ono najviše pogoditi. Nova četverotračna cesta stanovnicima Središća pritom sigurno neće pomoći, očuvanje parka i sadnja dodatnih stabala hoće.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

A gdje su magnolije?

U subotu 23. ožujka 2019. navršilo se točno godinu otkako su iščupane magnolije s Trga žrtava fašizma. Bio je to čin koji su brojne građanke i građani, udruge, inicijative, ali i strukovna udruženja prepoznale kao nasilje nad javnim prostorom i kao ogledni primjer načina na koji strukture vlasti u gradu Zagrebu na čelu s Milanom Bandićem vode ovaj grad, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“.

Vratite magnoliju: Ne odustajemo od svog grada!

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“ i pozivaju na 26. po redu prosvjedno okupljanje srijedom ispred Meštrovićevog paviljona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER