Uz splitske prometnice posađena brojna stabla kostela

Akcije sadnje se nastavljaju

Split će biti znatno zeleniji uz brojna stabla kostela koja su posađena uz frekventne prometnice, a akcije sadnje će se nastaviti, javlja portal Dalmacija danas.

Splitu kao i drugim hrvatskim gradovima, kronično nedostaje stabala. Stoga je posebno vrijedna akcija splitske tvrtke Parkovi i nasadi d.o.o. kojom se uz frekventne splitske prometnice sade stabla kostele (Celtis australis L.). Za sada će krošnje novih stabala ukrašavati Ulicu Domovinskog rata i Velebitsku ulicu u pravcu Žnjana, a posebno je pohvalno što se sadnja obavljala i u dane vikenda.

Kako navodi portal Dalmacija danas, akcije sadnje se nastavljaju i dalje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Pri ekstremno visokim temperaturama stabla prestaju „hvatati“ ugljikov dioksid

Fotosinteza je proces od velike važnosti za sva bića na našem planetu. Dođe li do ometanja normalnog odvijanja toga procesa antropogenim djelovanjem, postaju ugrožena sva bića ovisna o kisiku. U Australiji je primijećen prestanak uklanjanja CO2 iz zraka od strane stabala pri ekstremnim temperaturama, što je zabilježeno kao još jedan dokaz sve vidljivijeg lošeg utjecaja klimatskih promjena.

Na Zemlji ima mjesta za sadnju još 1,2 trilijuna novih stabala

Vjerujete li da nam je za uzvraćanje udarca antropogenim emisijama stakleničkih plinova i posljedičnim klimatskim promjenama dovoljno samo jedno novo stablo u vašem vrtu? Nova analiza utvrdila je da bi se sadnjom dodatnih trilijun stabala uklonile godinama sakupljane količine ugljika iz atmosfere!

Povratak zaboravljene dalmatinske brodske veze

Nova polugodišnja brzobrodska linija iz Splita za Šibenik i Zadar trebala bi započeti 1. travnja 2019. godine, a njeno uvođenje predstavlja svojevrstan, makar i djelomičan povratak izravnih linija između tih triju luka kojima se putovalo još prije 120 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER