Budućnost plastične ambalaže u kružnom gospodarstvu

Simpozij se održava u Hotelu Panorama u Zagrebu dana 21. svibnja 2019.

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) dana 21. svibnja 2019. u Hotelu Panorama u Zagrebu organizira jednodnevni simpozij „Budućnost plastične ambalaže u kružnom gospodarstvu“.

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO), članica Međunarodne organizacije za kruti otpad (International Solid Waste Association - ISWA), u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih AUTUS u Zagrebu organizira jednodnevni stručni simpozijBudućnost plastične ambalaže u kružnom gospodarstvu.

Otpadna plastika, a posebice plastična ambalaža u posljednjih nekoliko godina prepoznata je kao jedan od većih opterećenja svih sastavnica okoliša. Donošenje dokumenta Zatvaranje kruga – akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo 2015. godine rezultiralo je usvajanjem niza strateških dokumenata kao što je Europska strategija za plastiku u kružnom gospodarstvu te prijedlog EU Direktive o smanjenju utjecaja određivanja plastičnih proizvoda na okoliš, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša i korištenja prirodnih resursa. Definirani su ambiciozni ciljevi i propisane razne mjere kako bi se ostvarili ambiciozni ciljevi.

Cilj ovog skupa je sakupiti predstavnike dionika u sustavu kružnog gospodarstva koji u konačnici moraju iznijeti i ostvariti zacrtane ciljeve. Njihova međusobna ovisnost u lancu kružnog gospodarstva u budućnosti zahtijeva povezivanje i suradnju. Na skupu će svoje viđenje problema i moguća rješenja iznijeti predstavnici akademske zajednice, predstavnici tijela koja provode sustav, proizvođači ambalaže koji moraju osigurati zahtjeve za kvalitetom ambalaže, nevladine udruge, dionici koji u praksi rješavaju probleme onečišćenja otpadnom plastičnom ambalažom te predstavnici materijalne i energetske oporabe otpadne plastične ambalaže.

Kroz predavanja, diskusije i okrugli stol sagledat će se problem otpadne plastične ambalaže i razgovarat će se mogućim aktivnostima u budućnosti koju svaki od dionika mora poduzeti, uvažavajući i ostale dionike kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili.

Program simpozija možete preuzeti na ovoj poveznici.

  • HUGO / Ekovjesnik

Naslovna fotografija: Victoriano Izquierdo / Unsplash

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Strategija za plastiku u okviru kružnog gospodarstva

Izrada svih plastičnih pakiranja koja se mogu reciklirati do 2030. godine je među ciljevima nove strategije koju razmatra Europski parlament. Nove mjere pomoći će europskim zemljama smanjiti količinu plastičnog otpada koji još uvijek proizvode i ograničiti njegov razoran utjecaj na naš okoliš, klimu, zdravlje i gospodarstvo.

Europska komisija provela akcijski plan za kružno gospodarstvo

Provedene su ili se provode sve 54 mjere iz plana donesenog 2015. što će pridonijeti jačanju europske konkurentnosti, osuvremeniti njezino gospodarstvo i industriju te stvoriti radna mjesta, zaštititi okoliš i potaknuti održivi razvoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER