U Europskoj uniji 2018. smanjene emisije CO2

Eurostat - Rane procjene emisija CO2 povezane s energijom

Emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva su u Europskoj uniji smanjene za 2,5 % u usporedbi s 2017. godinom.

Prema procjeni Eurostata za 2018. godinu, u Europskoj uniji su se značajno smanjile emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva i to za 2,5 % u usporedbi s prethodnom godinom, navedeno je u priopćenju Europske komisije.

Emisije CO2 najviše doprinose globalnom zatopljenju i čine oko 80 % svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, a na njih utječu čimbenici kao što su klimatski uvjeti, gospodarski rast, broj stanovnika, promet i industrija.

Trebalo bi također napomenuti da uvoz i izvoz energetskih proizvoda izravno utječu na emisije CO2 u zemlji u kojoj se fosilna goriva sagorijevaju. Na primjer, uvoz ugljena utječe na povećanje emisija, no uvozom električne energije ne ostvaruje se izravni utjecaj na porast emisija u zemlji uvoznici jer se emisije pripisuju zemlji izvoznici, odnosno tamo gdje je energija i proizvedena.

Najveći pad emisija CO2 u Portugalu i Bugarskoj, najveći porast u Latviji

Prema procjenama Eurostata, tijekom prošle 2018. godine emisije CO2 smanjile su se u većini država članica EU-a, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno u Portugalu (-9,0 %), zatim u Bugarskoj (-8,1 %), Irskoj (-6,8 %), Njemačkoj (-5,4 %), Nizozemskoj (-4,6 %) i Hrvatskoj (-4,3 %). 

Povećanje emisija ipak je zabilježeno u osam država članica EU-a i to najveće u Latviji (+8,5 %), a zatim na Malti (+6,7 %), u Estoniji (+4,5 %), Luksemburgu (+3,7 %), Poljskoj (+3,5 %), Slovačkoj (+2,4 %), Finskoj (+1,9 %) i Litvi (+0,6 %).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Od godišnje razine ugljika kao one od prije 56 milijuna godina dijeli nas 140 godina

Polarni led je već jednom nestao u dalekoj prošlosti, kao što su i tropske životinje već plivale arktičkim vodama. Novo istraživanje upozorava nas kako bi staklenički plinovi u roku od 140 godina mogli ponovno doseći iznos godišnje razine ugljika kao one od prije 56 milijuna godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER