U Europskoj uniji 2018. smanjene emisije CO2

Eurostat - Rane procjene emisija CO2 povezane s energijom

Emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva su u Europskoj uniji smanjene za 2,5 % u usporedbi s 2017. godinom.

Prema procjeni Eurostata za 2018. godinu, u Europskoj uniji su se značajno smanjile emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva i to za 2,5 % u usporedbi s prethodnom godinom, navedeno je u priopćenju Europske komisije.

Emisije CO2 najviše doprinose globalnom zatopljenju i čine oko 80 % svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, a na njih utječu čimbenici kao što su klimatski uvjeti, gospodarski rast, broj stanovnika, promet i industrija.

Trebalo bi također napomenuti da uvoz i izvoz energetskih proizvoda izravno utječu na emisije CO2 u zemlji u kojoj se fosilna goriva sagorijevaju. Na primjer, uvoz ugljena utječe na povećanje emisija, no uvozom električne energije ne ostvaruje se izravni utjecaj na porast emisija u zemlji uvoznici jer se emisije pripisuju zemlji izvoznici, odnosno tamo gdje je energija i proizvedena.

Najveći pad emisija CO2 u Portugalu i Bugarskoj, najveći porast u Latviji

Prema procjenama Eurostata, tijekom prošle 2018. godine emisije CO2 smanjile su se u većini država članica EU-a, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno u Portugalu (-9,0 %), zatim u Bugarskoj (-8,1 %), Irskoj (-6,8 %), Njemačkoj (-5,4 %), Nizozemskoj (-4,6 %) i Hrvatskoj (-4,3 %). 

Povećanje emisija ipak je zabilježeno u osam država članica EU-a i to najveće u Latviji (+8,5 %), a zatim na Malti (+6,7 %), u Estoniji (+4,5 %), Luksemburgu (+3,7 %), Poljskoj (+3,5 %), Slovačkoj (+2,4 %), Finskoj (+1,9 %) i Litvi (+0,6 %).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2019. dosegnule najnižu razinu u zadnjih 30 godina

Danas je objavljeno godišnje Izvješće o napretku mjera klimatske politike EU-a koje pokazuje napredak EU-a u smanjenju emisija stakleničkih plinova u 2019. godini. Razine emisija stakleničkih plinova u 27 država članica EU-a smanjile su se za 3,7 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je BDP porastao za 1,5 %. U odnosu na 1990. razine emisija manje su za čak 24 %.

Europski parlament proglasio klimatsku krizu

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

Europska unija i dalje među prva tri svjetska emitera CO2

Organizacija Global Carbon Project (GCP) je povodom održavanja 25. konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP25) u Madridu objavila izvještaj o najvećim svjetskim emiterima CO2 u 2018. godini. Europska unija nakon Kine i SAD-a i dalje najviše doprinosi emisijama ugljkovog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER