U Europskoj uniji 2018. smanjene emisije CO2

Eurostat - Rane procjene emisija CO2 povezane s energijom

Emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva su u Europskoj uniji smanjene za 2,5 % u usporedbi s 2017. godinom.

Prema procjeni Eurostata za 2018. godinu, u Europskoj uniji su se značajno smanjile emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva i to za 2,5 % u usporedbi s prethodnom godinom, navedeno je u priopćenju Europske komisije.

Emisije CO2 najviše doprinose globalnom zatopljenju i čine oko 80 % svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, a na njih utječu čimbenici kao što su klimatski uvjeti, gospodarski rast, broj stanovnika, promet i industrija.

Trebalo bi također napomenuti da uvoz i izvoz energetskih proizvoda izravno utječu na emisije CO2 u zemlji u kojoj se fosilna goriva sagorijevaju. Na primjer, uvoz ugljena utječe na povećanje emisija, no uvozom električne energije ne ostvaruje se izravni utjecaj na porast emisija u zemlji uvoznici jer se emisije pripisuju zemlji izvoznici, odnosno tamo gdje je energija i proizvedena.

Najveći pad emisija CO2 u Portugalu i Bugarskoj, najveći porast u Latviji

Prema procjenama Eurostata, tijekom prošle 2018. godine emisije CO2 smanjile su se u većini država članica EU-a, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno u Portugalu (-9,0 %), zatim u Bugarskoj (-8,1 %), Irskoj (-6,8 %), Njemačkoj (-5,4 %), Nizozemskoj (-4,6 %) i Hrvatskoj (-4,3 %). 

Povećanje emisija ipak je zabilježeno u osam država članica EU-a i to najveće u Latviji (+8,5 %), a zatim na Malti (+6,7 %), u Estoniji (+4,5 %), Luksemburgu (+3,7 %), Poljskoj (+3,5 %), Slovačkoj (+2,4 %), Finskoj (+1,9 %) i Litvi (+0,6 %).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER