U Europskoj uniji 2018. smanjene emisije CO2

Eurostat - Rane procjene emisija CO2 povezane s energijom

Emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva su u Europskoj uniji smanjene za 2,5 % u usporedbi s 2017. godinom.

Prema procjeni Eurostata za 2018. godinu, u Europskoj uniji su se značajno smanjile emisije ugljikovog dioksida prouzročene sagorijevanjem fosilnih goriva i to za 2,5 % u usporedbi s prethodnom godinom, navedeno je u priopćenju Europske komisije.

Emisije CO2 najviše doprinose globalnom zatopljenju i čine oko 80 % svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, a na njih utječu čimbenici kao što su klimatski uvjeti, gospodarski rast, broj stanovnika, promet i industrija.

Trebalo bi također napomenuti da uvoz i izvoz energetskih proizvoda izravno utječu na emisije CO2 u zemlji u kojoj se fosilna goriva sagorijevaju. Na primjer, uvoz ugljena utječe na povećanje emisija, no uvozom električne energije ne ostvaruje se izravni utjecaj na porast emisija u zemlji uvoznici jer se emisije pripisuju zemlji izvoznici, odnosno tamo gdje je energija i proizvedena.

Najveći pad emisija CO2 u Portugalu i Bugarskoj, najveći porast u Latviji

Prema procjenama Eurostata, tijekom prošle 2018. godine emisije CO2 smanjile su se u većini država članica EU-a, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno u Portugalu (-9,0 %), zatim u Bugarskoj (-8,1 %), Irskoj (-6,8 %), Njemačkoj (-5,4 %), Nizozemskoj (-4,6 %) i Hrvatskoj (-4,3 %). 

Povećanje emisija ipak je zabilježeno u osam država članica EU-a i to najveće u Latviji (+8,5 %), a zatim na Malti (+6,7 %), u Estoniji (+4,5 %), Luksemburgu (+3,7 %), Poljskoj (+3,5 %), Slovačkoj (+2,4 %), Finskoj (+1,9 %) i Litvi (+0,6 %).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER