Beluga kit s ruskim pojasom i nosačem kamere uzbunio Norvešku

Ribari pronašli kita koji je najvjerojatnije pobjegao iz ruskog vojnog objekta

Norveški dužnosnici provode istragu nakon što su ribari u arktičkim vodama pronašli beluga kita s pojasom i nosačem kamere najvjerojatnije ruskog podrijetla. Pretpostavlja se da je kit pobjegao iz ruskog vojnog objekta u Murmanskoj oblasti, javlja Associated Press.

Prošlog petka norveški ribari pronašli su beluga kita s uskim pojasom, najvjerojatnije ruskog podrijetla, a vijest je uzbunila norveške dužnosnike i navela ih na nagađanje da je životinja možda pobjegla iz ruskog vojnog objekta.

Glasnogovornik norveške Uprave za ribarstvo Joergen Ree Wiig izjavio je kako su ribari na sjeveru Norveške unutar Arktičkog kruga prošlog tjedna prijavili pronalazak pitomog bijelog kita koji je plivao oko broda. Jedan od ribara, Joar Hesten, je s tijela kita uklonio pojas koji je na sebi imao nosač za kameru i natpis „Oprema St. Petersburga“.

Foto: Jorgen Ree Wiig / Norwegian Directorate of Fisheries Sea Surveillance Service

Audun Rikardsen, profesor na Odjelu za biologiju mora na Arktičkom sveučilištu u norveškom gradu Tromsø (UiT), vjeruje kako je kita najvjerojatnije koristila ruska mornarica na poluotoku Kola u Murmanskoj oblasti, na krajnjem sjeverozapadu Rusije.

Rikardsen je kontaktirao kolege znanstvenike u Rusiji i Norveškoj te mu nitko nije mogao potvrditi provođenje programa ili izvođenje pokusa s beluga kitovima. „Ovo je pitoma životinja, pa je zbog toga ostvarila kontakt s norveškim ribarima“, rekao je Rikardesn. „Pitanje je može li preživjeti ako je naviknuta na hranjenje od strane ljudi, no već smo imali i druge slučajeve kitova koji su se dobro snašli nakon bijega iz ruskog zatočeništva.“

Kako izvještava Associated Press, Sovjetski Savez je još za vrijeme Hladnog rata koristio bazu u Sevastopolju na Krimskom poluotoku za obuku morskih sisavaca u vojne svrhe, kao što su traganje za minama i postavljanje eksploziva. Objekt na Krimu je zatvoren nakon raspada Sovjetskog Saveza, iako su neimenovana izvješća ubrzo nakon ruske aneksije Krima pokazala da je baza ponovno otvorena.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je 2016. javni natječaj za kupnju pet dupina za program obuke. Na natječaju nisu objašnjeni zadaci koje su dupini trebali obavljati, ali je naznačeno da bi trebali imati dobre zube. Ubrzo nakon objavljivanja natječaj je uklonjen sa stranica ministarstva.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

90 beluga i 11 orka kitova u „zatvoru kitova“ na ruskoj obali

Oko stotinu kitova zatvoreno je još od mjeseca srpnja unutar tijesnih i improviziranih ograda na ruskoj obali Tihog oceana, u zaljevu Srednaya nedaleko od grada Nakhodke. Ruske službe istražuju navodno zarobljavanje 90 beluga i 11 orka kitova, nakon što su vijest o takozvanom „zatvoru kitova“ objavili Novaya Gazetta i drugi lokalni mediji.

Rusija oslobađa stotinu zarobljenih kitova nakon osude cijelog svijeta

Nakon višemjesečnih napora za oslobađanjem kitova i osude cijelog svijeta, ruske su vlasti u četvrtak ipak naredile puštanje na slobodu gotovo stotinu beluga i orka kitova, zarobljenih u „zatvoru za kitove“ u zaljevu Srednaya nedaleko od grada Nakhodke još od srpnja prošle godine.

Povratak ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača

Rezultati studije koju su proveli američki znanstvenici iz Centra za biološku raznolikost potvrđuju kako se provođenjem strožeg zakona zaštite i pažljivijim upravljanjem oporavilo više od 75 posto ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER