Pčelinja pljuvačka i cvjetno ulje nadahnuli proizvodnju novih ljepila

Što bismo bez pčela?

Zbog jedinstvenih adhezijskih svojstava i mogućnosti lijepljenja u raznim uvjetima istraživači proučavaju mješavinu pčelinje pljuvačke i cvjetnog ulja za proizvodnju bio-nadahnutog ljepila.

Pčele svakodnevno provode sate u sakupljanju peluda i njegovom spremanju u uredne snopove na njihovim stražnjim nožicama. Ali sav taj težak rad i trud ovih malih vrijednih radilica mogao bi se uništiti tijekom nenadane kiše da dvije tvari čvrsto ne pridržavaju pelud. Te dvije tvari su pčelinja pljuvačka i cvjetno ulje.

„Pčela se ne susreće samo s vlažnim i mokrim okolišem, već i s vjetrovitim i suhim, tako da kuglica peluda mora izdržati sve te varijacije u vlažnosti i ostati povezana na pčelinjim nožicama“, navodi James Carson Meredith, profesor na Tehnološkom institutu Georgia. „Izdržljivost na takve promjene vlažnosti još uvijek je izazov za sintetske adhezive.“

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, istraživači su opisali kako te dvije prirodne tekućine zajednički djeluju i štite pčelinje blago na povratku u košnicu.

Bolje je zajedno

Prva je komponenta ljepila pčelinja vlastita izlučevina sline koja prekriva peludna zrnca i drži ih na okupu. Pčele od soka koji piju iz cvjetova proizvode šećerne izlučevine koje su glavni sastojak meda.

Drugi je sastojak ulje na biljnoj bazi koje prekriva peludna zrnca, tzv. „pollen kitt“, koji pomaže pri stabilizaciji adhezijskih svojstava soka i štiti ga od utjecaja previše ili premalo vlage.

„Djeluje slično sloju ulja za kuhanje koje prekriva sirup“, rekao je Meredith. „Ulje odvaja sirup od zraka i znatno smanjuje sušenje.“

Istraživači su testirali adhezijska svojstva pčelinjeg ljepila razdvajanjem komponente na bazi ulja od komponente na bazi šećera i procjenjujući koliko je sok ostao ljepljiv pri različitim uvjetima vlažnosti.

Kao što je bilo očekivano, povećanjem vlažnosti i upijanjem više vode u sok, adhezivna svojstva su se smanjivala. Kada se vlažnost smanjivala, sok se sušio. Međutim, pri sličnim uvjetima, sok koji je prekriven pollen kittom ostao je ljepljiv unatoč promjenama vlažnosti.

Savršen za ljepljive situacije

„Vjerujemo da bi se mogao preuzeti ključni princip ovog materijala i razviti novi adheziv s vanjskim slojem ulja koje bi sprječavalo prodiranje vode te koji bi mogao biti otporniji na promjene vlažnosti na sličan način kao ovaj pčelinji adheziv“, rekao je Meredith. „Ili bi se potencijalno ovaj princip mogao iskoristiti za upravljanje vremenom djelovanja adheziva, poput mogućnosti strujanja i vremena sušenja ili liječenja.“

Tim istraživača također je proučavao dinamiku pčelinjeg adheziva.

„Ako pelud može ostati tako čvrsto pričvršćen na pčeline zadnje nožice, htjeli smo znati kako ga pčele uklone kada se vrate u košnicu“, rekao je Meredith.

Odgovori se možda kriju u osjetljivosti adheziva na brzinu. Drugim riječima, što je brža sila kojom se uklanja, veća je otpornost na uklanjanje adheziva.

„Ovo je svojstvo kapilarne adhezije za koju smatramo da se može iskoristiti i prilagoditi za specifičnu primjenu poput upravljanja pokretima mikroskopskih ili nano uređaja u područjima koja sežu od građevine do medicine“, objasnio je Meredith.

Zanimljivo, ovo istraživanje podržao je i AFOSR (Air Force Office of Scientific Research).

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč dobio moćno superračunalo

U Beču je početkom prosinca 2019. u rad pušteno superračunalo „Vienna Scientific Cluster 4“, poznatije kao „VSC-4“. Radi se o najmoćnijem računalu koje je ikad pokrenuto u Austriji, a upotrebljavat će se u znanstvene i istraživačke svrhe. 

U nedostatku pčela, njujorški voćnjak jabuka oprašen je dronom

Njujorški poljoprivrednici primijetili su da se broj pčela u njihovim voćnjacima svake godine sve više smanjuje. Naime, sa smanjenim oprašivanjem smanjuje se i prinos plodova. Kao rješenje ovog problema javio se „dron oprašivač“ koji raspršuje pelud po stablima. To je odlično rješenje za smanjeno prirodno oprašivanje, no zaobilazi glavni problem - nestanak pčela.

Zašto je Walmart patentirao autonomne pčele robote?

Američka multinacionalna korporacija za maloprodaju Walmart, koja upravlja lancima velikih diskontnih robnih kuća i supermarketa, nedavno je podnijela patent za autonomne pčele robote. Ako ste mislili da je riječ o zapletu neke tv serije, prevarili ste se. Tehnički, riječ je o dronovima oprašivačima koji bi se mogli koristiti za oprašivanje usjeva baš kao prave pčele.

3D tiskana kliješta škampa proizvode plazmu ispod vode

Razvijajući novu metodu podvodne proizvodnje plazme, znanstvenici su iskoristili tehnologiju 3D tiskanja kako bi napravili kopiju oblika kliješta određene vrste škampa i načina na koji ona rade.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER