Let the stars shine / Neka zvijezde sjaje

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“ pokrenuta je 30. kolovoza 2017. godine kao zajednička inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti rezultata kohezijske politike.

Poziv za prijavu projekata za predstavljanje u Europskom parlamentu u sklopu inicijative zastupnika u Europskom parlamentu „Neka zvijezde sjaje“

 

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“ pokrenuta je 30. kolovoza 2017. godine kao zajednička inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta (Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije) s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti rezultata kohezijske politike.


Pozivaju se općine, gradovi, županije i svi građani da ispune obrazac i prijave projekte financirane EU sredstvima koji su pozitivno utjecali na život u njihovim sredinama, pozitivno iznenadili svojim sadržajem ili na poseban način inspirirali nove poduzetničke pothvate i projekte.

 

Prijavljene projekte će ocijeniti posebno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka na području kohezijske politike i pet najboljih projekata bit će zvijezde inicijative devet zastupnika Europskog parlamenta „Neka zvijezde sjaje“. U lipnju 2018. predstavljat će Republiku Hrvatsku na konferenciji i izložbi u Europskom parlamentu te će ući u posebnu publikaciju Europskog parlamenta o EU projektima koji donose pozitivne promjene.

 

Glavna ideja inicijative „Neka zvijezde sjaje“ temelji se na jačanju komunikacije i vidljivosti dobrih i pozitivnih priča nastalih na temeljima europske solidarnosti i zajedništva. Vrijeme je da postanemo kreativniji i glasniji o rezultatima uspješnih projekata.

 

Kriteriji sudjelovanja:

 

 • prijaviti se mogu uspješno provedeni projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su (su)financirani EU sredstvima;
 • projekte mogu prijaviti općine, gradovi, županije i sami građani koji su prepoznali pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice i povećanje kvalitete života građana.

 

Kriteriji bodovanja:

 

 • relevantnost / ciljevi (opći cilj, specifični ciljevi, ključne aktivnosti, ciljane skupine);
 • učinkovitost – ostvarivanje rezultata uz razuman utrošak sredstava i vremena;
 • djelotvornost – ostvareni mjerljivi rezultati;
 • održivost i aktivnosti nadogradnje;
 • inovativnost u pristupu rješavanju problema;
 • mogućnost prenošenja projektnih aktivnosti u drugim lokalnim zajednicama;
 • kvaliteta partnerstva u projektnom ciklusu (suradnja s poduzetnicima, organizacijama civilnog društva ili javnim tijelima na svim razinama).

 

 • Obrazac prijave možete preuzeti na OVOM linku.
 • Rok za predaju prijava je 1. prosinca 2017. godine.
 • Prijave pristigle nakon navedenog roka neće se razmatrati.
 • Prijave se zaprimaju isključivo na popunjenom ELEKTRONSKOM OBRASCU.

 

Stručno povjerenstvo će do 10. prosinca ocijeniti pristigle prijave i odabrati 5 najkvalitetnijih primjera dobre prakse provedenih EU projekata.

 

Pobjednike će se predstaviti na konferenciji „Dobro upravljanje lokalnim jedinicama“ koja će se održati dana 15. prosinca 2017. godine u Zagrebu u hotelu Westin od 10h-13h.

 

Predstavnici timova odabranih projekata imat će priliku predstaviti projekte na izložbi i konferenciji u Bruxellesu koja će se održati u lipnju 2018., a za tu priliku tiskat će se i posebna knjiga o najboljim europskim projektima u kojoj će biti predstavljeni i naši odabrani projekti.

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Koliko me EU košta?

Jeste li se ikada zapitali koliko vas EU košta? Jednostavno je: manje od pola šalice kave dnevno!

Konačno zabranjena različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU

Sinoć je nakon deset sati pregovora postignut konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER