Kina kažnjava onečišćivače i zatvara 40% tvornica

Borba protiv onečišćenja okoliša

U borbi protiv onečišćenja okoliša golemih razmjera, kineska se vlada obrušila na proizvođače koji su prekršili propise o graničnim vrijednostima emisija i zatvorila oko 40 posto tvornica

Kina se ozbiljno posvetila suzbijanju onečišćenja te je s ciljem ispunjenja ciljeva smanjenja onečišćenja zadnjih mjeseci, trajno ili privremeno, zatvorila oko 40 posto tvornica. Tijekom prošle godine podignute su optužnice protiv odgovornih osoba iz više od 80.000 kineskih tvornica i to zbog kaznenih djela kršenja graničnih vrijednosti emisija.

Inspekcije su postale redovne i iznenadne, izricanje novčanih kazni je postala svakodnevna pojava, a zbog stvarno teških prekršaja odgovorne osobe nerijetko završavaju u zatvorima.

Unatoč mišljenju kako ove mjere predstavljaju udarac na brzo rastući kineski industrijski sektor, kineska vlada tvrdi kako ukupna proizvodnja neće biti pogođena, ali bi pojačana provedba ovih mjera ipak mogla imati neželjeni negativni učinak na gospodarstvo.

„U područjima koja su pretrpjela ozbiljna onečišćenja okoliša, direktori tvrtki koje su prouzročile onečišćenja bit će odgovorni za nastalu štetu“, izjavio je u nedavnom razgovoru za New York Times Yang Weimin, zamjenik ravnatelja Ureda za financijske i gospodarske poslove Komunističke partije. „Naš narod će ponovno vidjeti zvijezde i čuti cvrkut ptica“, odlučan je Weimin.

Kineske vlasti su nedavno priopćile kako planiraju smanjiti količinu PM2.5 u zraku – čestica promjera manjeg od 2,5 mikrona, dovoljno sitnih da iz pluća prijeđu u krvotok, i to s 47 μg/m3 u 2016. godini na 35 μg/m3 do 2035. godine.  

Ovaj cilj će se vrlo teško ostvariti, no Kinezi su odlučni u strožem provođenju zakona i borbi protiv onečišćenja. Pritisak na kineski industrijski sektor se ipak nastavlja, kako bi se proizvođači primorali na prilagodbu poslovanja razvojem suvremene proizvodnje.

Za razliku od SAD-a, gdje se onečišćivači nagrađuju velikodušnim državnim subvencijama na trošak poreznih obveznika, Kina je očito odlučna u poduzimanju svih neophodnih mjera i aktivnosti kako bi zaštitila svoje građane od onečišćenja.

VEZANE VIJESTI

Kina testira najveći pročišćivač zraka na svijetu

U Kini je onečišćenje zraka svakodnevan izazov. Kineska vlada uložila je dva milijuna dolara u prototip sustava za pročišćavanje onečišćenog zraka namijenjenog za smanjenje negativnih učinaka smoga u urbanim područjima. Inicijalni testovi pokazuju da je sustav sposoban obraditi osam milijuna metara kubičnih zraka svaki dan, što osjetno doprinosi boljoj kvaliteti okolnog zraka.

Čist zrak kao statusni simbol u najonečišćenijim gradovima svijeta

Sve veće onečišćenje zraka i posljedice koje ono nosi uzrokovat će naplaćivanje svježeg zraka. Oni slabijeg imovinskog stanja neće si moći priuštiti taj „luksuz“, a uz preskupe troškove liječenja bolesti uzrokovanih onečišćenim zrakom osuđeni su na patnju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER