Koji europski grad će postati nova Europska prijestolnica inovacija?

European Capital of Innovation Awards 2019

Otvorene su prijave za najpametniji i najodrživiji grad Europske unije. Prošlogodišnji pobjednik bila je Atena, a ovogodišnji se ima priliku prijaviti do 6. lipnja 2019.

Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije otvorio je tijekom Europske konvencije gradonačelnika ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade Europska prijestolnica inovacija (iCapital).

Ova nagrada dodjeljuje se europskom gradu s najboljim ekosustavom inovacija, a financira se u okviru programa Obzor 2020, istraživačkog i inovacijskog programa EU-a. Ovom se nagradom, poznatom i pod nazivom iCapital, odaje priznaje postignućima u povezivanju građana, javnog sektora, akademske zajednice i gospodarstva s ciljem ostvarivanja koristi za cjelokupno društvo. Ovogodišnje natjecanje je pokrenuto u Ateni, gradu koji je osvojio nagradu 2018. godine.

„Nagradom Europska prijestolnica inovacija odaje se priznanje gradovima koji se koriste najinovativnijim idejama i alatima te stvaraju mogućnosti za sudjelovanje i odlučivanje svih građana u njihovom upravljanju. Dosadašnji pobjednici su pravi uzori koji inspiriraju druge gradove diljem svijeta. Unaprijed se radujem prijavama gradova koji koriste revolucionarna rješenja za rješavanje najvećih izazova i podizanje kvalitete života svojih stanovnika.“ – izjavio je povjerenik Carlos Moedas.

Pobjednički europski grad slijedit će stope prošlogodišnjih pobjednika - Barcelone, Amsterdama, Pariza i Atene te će ostvariti nagradu u vrijednosti od milijun eura za daljnje unapređenje svojih inovativnih programa i njihovo promicanje u Europi i svijetu. Ovogodišnjim će se izborom također nagraditi i svaki od pet sljedeće rangiranih gradova i to novčanim iznosom od po 100.000 eura za unapređenje svojih inovacijskih aktivnosti.

Na natječaj se mogu prijaviti gradovi s najmanje 100.000 stanovnika iz zemalja članica EU-a i zemalja pridruženih programu Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Žiri neovisnih stručnjaka ocijenit će kako gradovi kandidati postavljaju nove granice inovacija razmatranjem sljedećih kriterija:

  • Eksperimentiranje testiranjem i promicanjem inovativnih rješenja njihovih društvenih izazova;
  • Uključivanje građana u sudjelovanje u inovacijama, uključujući izradu politika i sudjelovanje u njihovoj svakodnevnoj provedbi i korištenju;
  • Proširenje inovacijskog kapaciteta s ciljem privlačenja novih poduzetnika i pružanja primjera drugim gradovima;
  • Osnaživanje građana opipljivim i mjerljivim rezultatima inovacija.

 

Prijave su otvorene do 6. lipnja 2019., a za detaljne upute posjetite stranicu za prijave → iCapital 2109.

 

Podsjetimo, Barcelona je osvojila prvo natjecanje 2014. godine i to zahvaljujući korištenju novih tehnologija za približavanje grada ljudima, čime je potaknut gospodarski rast i dobrobit svih građana. Amsterdam je nagrađen 2016. godine za stvaranje inovacijskog ekosustava temeljenog na četiri područja: pametan grad, startup tvrtke, mogućnosti za život i digitalne društvene inovacije. Pariz je proglašen Europskom prijestolnicom inovacija 2017. godine zahvaljujući značajnoj potpori rastu lokalne startup zajednice i inicijativama koje njegovim građanima nude aktivno sudjelovanje u kreiranju grada. Naposljetku, prošle je godine nagrađena Atena kao primjer grada koji je, unatoč mnogim izazovima, koristio inovacije kako bi lokalnoj zajednici pomogao pri ostvarivanju promjena i otvaranja prema svijetu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europljani snažno podupiru znanost i tehnologiju

U četvrtak 23. rujna objavljeni su rezultati istraživanja Eurobarometra o „znanju i stavovima europskih građana o znanosti i tehnologiji” koji pokazuju da čak devet od 10 građana EU-a ili 86 % smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, priopćila je Europska komisija.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER