Koji europski grad će postati nova Europska prijestolnica inovacija?

European Capital of Innovation Awards 2019

Otvorene su prijave za najpametniji i najodrživiji grad Europske unije. Prošlogodišnji pobjednik bila je Atena, a ovogodišnji se ima priliku prijaviti do 6. lipnja 2019.

Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije otvorio je tijekom Europske konvencije gradonačelnika ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade Europska prijestolnica inovacija (iCapital).

Ova nagrada dodjeljuje se europskom gradu s najboljim ekosustavom inovacija, a financira se u okviru programa Obzor 2020, istraživačkog i inovacijskog programa EU-a. Ovom se nagradom, poznatom i pod nazivom iCapital, odaje priznaje postignućima u povezivanju građana, javnog sektora, akademske zajednice i gospodarstva s ciljem ostvarivanja koristi za cjelokupno društvo. Ovogodišnje natjecanje je pokrenuto u Ateni, gradu koji je osvojio nagradu 2018. godine.

„Nagradom Europska prijestolnica inovacija odaje se priznanje gradovima koji se koriste najinovativnijim idejama i alatima te stvaraju mogućnosti za sudjelovanje i odlučivanje svih građana u njihovom upravljanju. Dosadašnji pobjednici su pravi uzori koji inspiriraju druge gradove diljem svijeta. Unaprijed se radujem prijavama gradova koji koriste revolucionarna rješenja za rješavanje najvećih izazova i podizanje kvalitete života svojih stanovnika.“ – izjavio je povjerenik Carlos Moedas.

Pobjednički europski grad slijedit će stope prošlogodišnjih pobjednika - Barcelone, Amsterdama, Pariza i Atene te će ostvariti nagradu u vrijednosti od milijun eura za daljnje unapređenje svojih inovativnih programa i njihovo promicanje u Europi i svijetu. Ovogodišnjim će se izborom također nagraditi i svaki od pet sljedeće rangiranih gradova i to novčanim iznosom od po 100.000 eura za unapređenje svojih inovacijskih aktivnosti.

Na natječaj se mogu prijaviti gradovi s najmanje 100.000 stanovnika iz zemalja članica EU-a i zemalja pridruženih programu Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Žiri neovisnih stručnjaka ocijenit će kako gradovi kandidati postavljaju nove granice inovacija razmatranjem sljedećih kriterija:

  • Eksperimentiranje testiranjem i promicanjem inovativnih rješenja njihovih društvenih izazova;
  • Uključivanje građana u sudjelovanje u inovacijama, uključujući izradu politika i sudjelovanje u njihovoj svakodnevnoj provedbi i korištenju;
  • Proširenje inovacijskog kapaciteta s ciljem privlačenja novih poduzetnika i pružanja primjera drugim gradovima;
  • Osnaživanje građana opipljivim i mjerljivim rezultatima inovacija.

 

Prijave su otvorene do 6. lipnja 2019., a za detaljne upute posjetite stranicu za prijave → iCapital 2109.

 

Podsjetimo, Barcelona je osvojila prvo natjecanje 2014. godine i to zahvaljujući korištenju novih tehnologija za približavanje grada ljudima, čime je potaknut gospodarski rast i dobrobit svih građana. Amsterdam je nagrađen 2016. godine za stvaranje inovacijskog ekosustava temeljenog na četiri područja: pametan grad, startup tvrtke, mogućnosti za život i digitalne društvene inovacije. Pariz je proglašen Europskom prijestolnicom inovacija 2017. godine zahvaljujući značajnoj potpori rastu lokalne startup zajednice i inicijativama koje njegovim građanima nude aktivno sudjelovanje u kreiranju grada. Naposljetku, prošle je godine nagrađena Atena kao primjer grada koji je, unatoč mnogim izazovima, koristio inovacije kako bi lokalnoj zajednici pomogao pri ostvarivanju promjena i otvaranja prema svijetu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER