Ivanec: Sjajan odaziv akciji Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Spremnik zapremnine 120 litara napunjen u rekordnom roku

Građani, škole, dječji vrtići, institucije i tvrtke s područja grada Ivanca prihvatili su poziv Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Grada Ivanca te se u velikom broju uključili u akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

Naime, građani su u rekordnom roku uspjeli napuniti spremnik zapremnine 120 litara, koji je postavljen na ulazu u ivanečku školu za odlaganje čepova. Kako je spremnik u međuvremenu ispražnjen građani se pozivaju da u njega i dalje odlažu plastične čepove i na taj način pomognu u nabavi lijekova za maligne bolesti.

Podsjećamo, sve količine prikupljenih čepova škola isporučuje Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), udruzi koja pomaže oboljelima od teških malignih bolesti širom Hrvatske i koja prihod od prodaje čepova usmjerava u nabavu skupih lijekova koji nisu na listi HZZO-a.

U ovu hvalevrijednu akciju uključili su se i Grad Ivanec i tvrtka Ivkom, koja je školi donirala spremnik za odlaganje čepova. Osim toga, Ivkom je školi isporučio još 11 kartonskih kutija koje su ivanečki učenici označili logom udruge, a koje su potom poslane dječjim vrtićima, gradskoj upravi, školama u Radovanu, Gačicama i Margečanu, Gradskoj knjižnici, Pučkom otvorenom učilištu, Planinarskom domu na Ivančici, Gost&Oni i drugim korisnicima koji su u međuvremenu također počeli skupljati čepove.

Grad Ivanec je uputio i dopis svim tvrtkama sa zamolbom da se pridruže ovoj akciji te da na vidna mjesta postave namjenske kartonske kutije u koje ih zaposleni mogu odložiti. Među prvima, svoje sudjelovanje u ovoj akciji potvrdila je Ivančica d.d. Ivanec.

Iz Grada Ivanca podsjećaju kako čepovi moraju biti čvrsti (od ambalaže za sokove, mlijeko, omekšivače, šampone, regeneratore, tekuće deterdžente za rublje, ulje, paste za zube, kreme i sl.) i ne smiju biti savitljivi te sadržavati druge materijale (npr. karton s unutarnje strane). Čepovi, naravno, moraju biti čisti.

Grad Ivanec / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Utjecaj plastike na klimatske promjene

Samo 2019. godine proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu će dodati više od 850 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova što je jednako onečišćenju iz 189 novih termoelektrana na ugljen snage 500 megavata, tvrdi se u novom izvješću „Plastika i klima: Skriveni troškovi plastičnog planeta“.

O održivom gospodarenju otpadom na području grada Ivanca

U sklopu EU projekta o održivom gospodarenju otpadom koji Grad Ivanec provodi u suradnji s partnerima – Poslovnom zonom Ivanec i Projektnim uredom za EU fondove, Ivkomom d.d. i vanjskim suradnicima, Grad Ivanec je nadogradio i svoju internetsku stranicu. Na www.otpad.ivanec.hr građani mogu pronaći sve sadržaje i upute vezane uz tematiku pravilnog odlaganja i gospodarenja otpadom.

Zagreb se priprema za gradnju Centra za gospodarenje otpadom

Nakon sklapanja sporazuma Zagrebački centar za gospodarenje otpadom treba pokrenuti aktivnosti za izradu projekta koji će se dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nakon objave poziva za EU sufinanciranje.

Predviđa se da će izrada projektne dokumentacije stajati oko 25 milijuna kuna, a računa se da bi 85 posto tih sredstava došlo iz fondova EU

Kam se koje smeće meće

Grad Lepoglava i Općina Klenovnik o načinu gospodarenja otpadom informiraju i turiste na svom području

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER