Sveučilište u Beču usavršilo brzu DNK analizu onečišćene vode

Brzo detektiranje onečišćenja vode uzrovano fekalijama preživača

Onečišćenje vode ubraja se u najveće zdravstvene rizike diljem svijeta. Kako bi se u slučaju onečišćenja fekalijama pronašlo brzo rješenje, potrebno je što prije ustanoviti i uzroke. Je li riječ o onečišćenju iz poljoprivrede? Ili o otpadnim vodama iz kanalizacije?

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Beču pronašli su jednostavan postupak DNK testiranja koji omogućuje brzo detektiranje onečišćenja vode uzrokovano fekalijama preživača.

I do sada su postojale metode temeljene na DNK analizi koje su omogućavale utvrđivanje porijekla fekalnih onečišćenja, no one su bile komplicirane, skupe i vremenski zahtjevne. Najprije su se morali uzimati uzorci, koji su potom slani u laboratorije gdje u genetski obrađivani.

Ideja za jednostavniji postupak testiranja nastala ja na bečkom sveučilištu još prije nekoliko godina, no znanstvenici nisu imali lak posao prilikom razvoja brze metode za koju nije potrebno biotehnološko predznanje. Nakon pomnog istraživačkog rada sada im je to pošlo za rukom.

Rezultati analize uzoraka vode s različitim razinama kontaminacije: Dvije crtice su dokaz kontaminacije / Foto: tuwien.ac.at

„Bakterije se prilikom testiranja razaraju, a DNK umnožava. Potom se primjenom jednostavne testne trakice, slično kao testa trudnoće, može dokazati od kojeg živog bića potječu“, kazao je bečki istraživač dr. Georg H. Reischer.

Sintetizirane 13-nm nanočestice zlata prije (lijevo) i poslije (desno) funkcionalizacije specifičnim DNK detektorskim sondama / Foto: tuwien.ac.at

Kako ističe dr. Reischer, određene bakterije nalaze se samo u fekalijama specifičnih vrsta životinja, pa se uzimanjem DNK uzoraka tih bakterija može odmah reći od kojih životinja onečišćenje potječe. Primjerice, postoje bakterije koje su tipične za crijevni mikrobiom preživača. Ako se njihov DNK detektira u vodi, onečišćenje najvjerojatnije potječe od goveda na ispaši.

Nova je metoda publicirana u stručnom časopisu Nature Scientific Reports, a na tržištu će se naći u obliku jednostavnog uređaja za testiranje koji će koštati svega nekoliko stotina eura.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“

Povodom obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe (20. listopada 2019.), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH kao nacionalna kontakt točka za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe organizira Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“. Simpozij se u suradnji s Hrvatskim vodama i Javnom ustanovom Maksimir održava 18. listopada 2019. godine s početkom u 12 sati, u Hrvatskim vodama.

Teksaška tvrtka ispustila 30.000 litara mlaznog goriva u rijeku u Indiani

Prema tvrdnjama teksaškog distributera nafte Buckeye Pipe Line Company, iz jednog od njihovih naftnih cjevovoda u rijeku kraj gradića Decatur u sjeveroistočnoj Indijani izlilo se više od 30.000 litara mlaznog goriva, javlja Associated Press.

Razvijena membrana za uklanjanje ulja iz vode, ali i obrnuto

Kako učinkovito i brzo ukloniti naftne mrlje s površine mora ili jezera te kako jeftinije pročistiti goriva, često su postavljana pitanja među istraživačima. Navedeni procesi nastoje se poboljšati, a čini se kako je na pravom putu tim američkih istraživača koji je razvio membranu kojom se mogu izdvojiti komponente ulja iz vode, ali i obrnuto. Nova membrana nudi učinkovit i jednostavan način smanjenja negativnih učinaka zauljenih otpadnih voda i/ili nafte na okoliš. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER