Sea Shepherd pozdravlja prestanak kitolova u Južnom oceanu

U organizaciji se raduju nastavku borbe protiv kitolovnih aktivnosti Norveške, Japana i Islanda

Sea Shepherd se već dugi niz godina bori protiv japanskog kitolova u utočištu za kitove u Južnom oceanu, području površine 50 milijuna četvornih kilometara koje okružuje Antarktički kontinent i koje je 1994. godine proglasila Međunarodna komisija za kitolov te u njemu zabranila sve vrste komercijalnog kitolova. Svoju prvu ekspediciju antarktičkim vodama Sea Shepherd je organizirao 2002. godine, nakon čega su uslijedile kontinuirane kampanje od 2005. do 2017. godine.

Zahvaljujući intervencijama Sea Shepherda, neprofitne pomorske organizacije za očuvanje okoliša, smatra se kako je tijekom proteklih 16 godina više od 6.000 kitova spašeno od harpuna japanskih komercijalnih kitolovaca, koji su se lažno predstavljali kao istraživački brodovi.

Japanska vlada je 2017. godine u zaštitu svoje kitolovne flote počela ulagati milijune dolara kako bi spriječila organizaciju Sea Shepherd u aktivnosti praćenja i otkrivanja njihovih brodova, a sigurnosne mjere uključivale su provedbu vojnog modela nadzora u realnom vremenu. Japanski napori urodili su ovogodišnjim sprječavanjem povratka Sea Shepherda u Južni ocean, no istovremeno su doveli do enormno visokih troškova osiguravanja flote. Drugim riječima, cijena sprječavanja Sea Shepherdovih akcija postala je za Japan vrlo visoka. Uz presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ), kojom je otkrivena prava svrha japanskih „istraživanja kitova“, i osudama japanskog krvoločnog lova na kitove u Južnom oceanu diljem svijeta, visoki troškovi osiguravanja japanske flote kitolovaca sigurno su utjecali na najnoviju odluku japanske vlade.

Podsjetimo, japanska je vlada objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC - International Whaling Commission) i najavila ponovni početak komercijalnog kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu od srpnja 2019. godine. Međunarodna komisija za kitolov je 1986. dogovorila moratorij na komercijalni kitolov s ciljem zaštite populacije kitova koja je bila rubu nestanka, no procjenjuje se kako, bez obzira na to, Japan svake godine ubije oko 450 kitova. Također, prije nego što je presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) kitolov zabranjen kao ilegalna aktivnost, japanski su kitolovci svake godine u utočištu Južnog oceana ubijali po 935 kljunastih kitova i 50 kitova perajara.

Program koji su Japanci godinama lažno predstavljali kao istraživački više se neće moći provoditi što znači da više ne može biti apsolutno nikakvog opravdanja za lovljenje kitova u međunarodno uspostavljenom utočištu za kitove. Ovo je bila posljednja godina japanskih aktivnosti kitolova u Južnom oceanu, čime je ostvaren cilj Sea Shepherda da se prekine ubijanje kitova u njihovom utočištu u Južnom oceanu. Višegodišnja kampanja za zaštitu kitova u Južnom oceanu tako je ipak uspjela.

Japansko povlačenje iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC) omogućit će usvajanje prijedloga za uspostavljanje utočišta kitova u Južnom Atlantiku, čime bi se kitolov na južnoj hemisferi učinkovito priveo svom kraju.

Japan će se sada otvoreno pridružiti Norveškoj i Islandu kao jedinim zemljama koje ustrajno provode otvoreni komercijalni kitolov na Sjevernom Pacifiku i Sjevernom Atlantiku.

Unatoč najavi ponovnog početka komercijalnog kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu, Sea Shepherd pozdravlja odluku japanske vlade i smatra je pozitivnom – uskoro završava rat protiv kitolova u Južnom oceanu, a sva se pažnja sada može preusmjeriti na zabranu kitolova na sjevernoj hemisferi.

„Oduševljeni smo najavom kraja kitolova u utočištu kitova u Južnom oceanu. Uskoro ćemo imati novo utočište u Južnom Atlantiku i radujemo se nastavku borbe protiv kitolovnih aktivnosti Norveške, Japana i Islanda. Kitolov više nije legalna aktivnost – nastavak naših aktivnosti smatramo borbom protiv pirata“, izjavio je Sea Shepherdov kapetan Paul Watson.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Prvi slučaj ubojstva ugroženog plavog kita u posljednjih četrdeset godina?

Aktivisti organizacije Sea Shepherd optužuju islandsku tvrtku „Hvalur hf“ za ubojstvo ugroženog plavog kita. Ukoliko se sumnje koje je potvrdio velik broj znanstvenika pokažu točnima, bio bi to prvi slučaj ubojstva ove ugrožene vrste u posljednjih četrdeset godina! Unatoč međunarodnoj zabrani komercijalnog kitolova iz 1986. godine, tri svjetske zemlje nastavljaju s provođenjem ove nehumane i okrutne prakse, a jedna od njih kitove ubija pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Tahlequah je ponovno postala majka

Mladi je kit najvjerojatnije došao na svijet u petak 4. rujna, a primijećen je dan kasnije kako pliva uz svoju majku Tahlequah.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER