Program razvoja otoka u 2019. godini

Objavljen Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoja otoka u 2019. godini

Hrvatska ima 1244 otoka, do kojih je 50 naseljeno. 2017. godine je u otoke uloženo 1,7 milijardi kuna, odnosno gotovo 22 milijarde kuna od 2004. godine

Nakon dva desetljeća, Hrvatski sabor je 21. studenog ove godine donio novi Zakon o otocima koji treba osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoja otoka u 2019. godini.

Javni poziv namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otočiće te poluotok Pelješac.

  • Odnosi se na naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno šest obalno-otočnih županija (Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju. 

Svrha poziva jest stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Slijedom toga, specifični ciljevi se odnose na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Prihvatljive su aktivnosti podrška infrastrukturnim projektima, malim kapitalnim projektima, izgradnji, rekonstrukciji, obnovi i adaptaciji komunalne, društvene, javne, poduzetničke i/ili turističke infrastrukture.

Maksimalan iznos sufinanciranja koji može biti odobren ovim Programom, a sukladno regionalnom indeksu razvijenosti, jest 2 milijuna kuna. Prijave traju sve do 21. prosinca 2018. godine, a aktivnosti se moraju provesti tijekom 2019. godine.

Poziv je dostupan na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Program razvoja otoka u 2019. godini

Hrvatska ima 1244 otoka, do kojih je 50 naseljeno. 2017. godine je u otoke uloženo 1,7 milijardi kuna, odnosno gotovo 22 milijarde kuna od 2004. godine

Milijun kuna gradovima i općinama za nove katastarske izmjere

Zagrebačka županija uputila je gradovima i općinama na svom području javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere katastarskih općina na području Zagrebačke županije. Za tu namjenu Zagrebačka županija je osigurala 1.000.000 kuna, a javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga 2018. godine.

Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe

U srijedu 20. lipnja 2018. Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu objavljuje Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila trgovačkim društva, obrtnicima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijelima državne uprave te ostalim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER