Toyota će imati samoupravljive automobile sa sustavom umjetne inteligencije do 2020.

Umjetna inteligencija

Toyota će 2020. godine početi s testiranjem svojih samoupravljivih automobila, koja će moći komunicirati s vozačima s ciljem poboljšanja vozačkog iskustva. Ovi automobili će moći pratiti vozačeve navike, emocije i još mnogo toga.

Do 2020. Toyota će početi testirati vlastite električne samoupravljive automobile sa sustavom umjetne inteligencije sposobnom za komunikaciju s vozačem.

 

Povezivanje vozača s automobilom

Toyota je svoj futuristički koncept inteligentnih automobila predstavila na sajmu elektroničke opreme u Las Vegasu početkom 2017. godine. Riječ je o modelu Concept-i, koji dolazi s naprednim sustavom umjetne inteligencije pod nazivom Yui. Očekuje se kako će Yui vozačima znatno olakšati vožnju te predvidjeti njihove potrebe temeljem praćenja navika, a pratit će i sve uvjete na cesti. Osnovni cilj ovog sustava je ponuditi dobro iskustvo korisnicima kroz obostranu povezanost vozača. U Toyoti tvrde kako će Yui imati mogućnost učenja temeljem kojeg će moći ostvariti „ljudski“ odnos s vozačem, s kojim će komunicirati putem svjetla i zvukova, a upozoravat će ga i na potencijalne opasnosti u vožnji.

„Sustav komunicira s vozačem putem sučelja automobila koji sadrži sve bitne informacije i na kojem projicira poruke o kretanju automobila“, objašnjava Toyota u svom priopćenju. „Komunikacija s vozačem u prednjem dijelu vozila i s putnicima u stražnjem dijelu odvija se putem savršeno dizajnirane unutrašnjosti automobila i to zahvaljujući korištenju svjetla i zvukova, pa čak i dodiru u slučaju potrebe upozoravanja na kritične situacije.“

„Koristeći tehnologiju umjetne inteligencije želimo proširiti i poboljšati iskustvo u vožnji, čime ćemo automobile ponovno učiniti poželjnima“, rekao je Makoto Okabe, generalni direktor Toyotinog odjela za planiranje poslovanja.

 

Cilj je preteći konkurenciju

U Toyoti su svjesni konkurencije drugih svjetskih proizvođača automobila i tehnoloških tvrtki, koji također ulažu u vlastiti razvoj inteligentnih automobila, pa stoga do 2020. godine u razvoj svog modela Concept-i planiraju uložiti milijardu dolara.

Prošlog srpnja i Honda je najavila partnerstvo sa SoftBankom s ciljem unapređenja sigurnosti automobila korištenjem umjetne inteligencije, a u prosincu 2016. predstavila svoj koncept Emotion Engine, sustav tehnologija umjetne inteligencije koji bi vozačima mogle pomagati pružanjem vremenskih i prometnih informacija i to korištenjem veselog glasa.

Ford je u veljači objavio vijest kako u sljedećih pet godina ulaže milijardu dolara u tvrtku ARGO AI koja će razvijati njihov sustav umjetne inteligencije i najavio svoj prvi samoupravljivi automobil za 2021. godinu. General Motors je također u suradnji s SofBankom i BMW-om uložio sredstva u razvoj svog samoupravljivog vozila pod nazivom Nauto.

„Prateći utjecaj koji tehnologija samoupravljivih vozila može imati na budućnost poslovanja i društvo, sada možemo brže prikupiti milijarde milja stvarnog iskustva vožnje i podataka potrebnih za precizno razumijevanje kako se najbolji vozači ponašaju za volanom“, rekao je u srpnju izvršni direktor Nauta Stefan Heck.

Toyota će zasigurno reducirati svoja ulaganja kada njihovi samoupravljivi automobili budu u potpunosti operativni. Pored električnih automobila, proizvođači automobila sve više investiraju u samoupravljiva vozila što će dodatno ojačati konkurenciju i dovesti do još inovativnijih rješenja. Sposobnost povezivanja s vozačem je ideja koju je potaknula konkurencija automobilskih tvrtki, a bit će zanimljivo pratiti koncepte drugih proizvođača automobila i koji će od njih na kraju pobijediti.

VEZANE VIJESTI

E.ON diljem Europe do 2020. postavlja deset tisuća punionica električnih vozila

Njemački energetski div E.ON je pokrenuo promotivnu kampanju “Freedom is Electric” kojom prati svoju poslovnu odluku o postavljanju deset tisuća ultra brzih punionica električnih vozila (150 – 350 kW) u Europi, kojima će se vlasnicima električnih vozila omogućiti domet od najmanje 400 prijeđenih km uz baterijsko punjenje kraće od pola sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER