Toyota će imati samoupravljive automobile sa sustavom umjetne inteligencije do 2020.

Umjetna inteligencija

Toyota će 2020. godine početi s testiranjem svojih samoupravljivih automobila, koja će moći komunicirati s vozačima s ciljem poboljšanja vozačkog iskustva. Ovi automobili će moći pratiti vozačeve navike, emocije i još mnogo toga.

Do 2020. Toyota će početi testirati vlastite električne samoupravljive automobile sa sustavom umjetne inteligencije sposobnom za komunikaciju s vozačem.

 

Povezivanje vozača s automobilom

Toyota je svoj futuristički koncept inteligentnih automobila predstavila na sajmu elektroničke opreme u Las Vegasu početkom 2017. godine. Riječ je o modelu Concept-i, koji dolazi s naprednim sustavom umjetne inteligencije pod nazivom Yui. Očekuje se kako će Yui vozačima znatno olakšati vožnju te predvidjeti njihove potrebe temeljem praćenja navika, a pratit će i sve uvjete na cesti. Osnovni cilj ovog sustava je ponuditi dobro iskustvo korisnicima kroz obostranu povezanost vozača. U Toyoti tvrde kako će Yui imati mogućnost učenja temeljem kojeg će moći ostvariti „ljudski“ odnos s vozačem, s kojim će komunicirati putem svjetla i zvukova, a upozoravat će ga i na potencijalne opasnosti u vožnji.

„Sustav komunicira s vozačem putem sučelja automobila koji sadrži sve bitne informacije i na kojem projicira poruke o kretanju automobila“, objašnjava Toyota u svom priopćenju. „Komunikacija s vozačem u prednjem dijelu vozila i s putnicima u stražnjem dijelu odvija se putem savršeno dizajnirane unutrašnjosti automobila i to zahvaljujući korištenju svjetla i zvukova, pa čak i dodiru u slučaju potrebe upozoravanja na kritične situacije.“

„Koristeći tehnologiju umjetne inteligencije želimo proširiti i poboljšati iskustvo u vožnji, čime ćemo automobile ponovno učiniti poželjnima“, rekao je Makoto Okabe, generalni direktor Toyotinog odjela za planiranje poslovanja.

 

Cilj je preteći konkurenciju

U Toyoti su svjesni konkurencije drugih svjetskih proizvođača automobila i tehnoloških tvrtki, koji također ulažu u vlastiti razvoj inteligentnih automobila, pa stoga do 2020. godine u razvoj svog modela Concept-i planiraju uložiti milijardu dolara.

Prošlog srpnja i Honda je najavila partnerstvo sa SoftBankom s ciljem unapređenja sigurnosti automobila korištenjem umjetne inteligencije, a u prosincu 2016. predstavila svoj koncept Emotion Engine, sustav tehnologija umjetne inteligencije koji bi vozačima mogle pomagati pružanjem vremenskih i prometnih informacija i to korištenjem veselog glasa.

Ford je u veljači objavio vijest kako u sljedećih pet godina ulaže milijardu dolara u tvrtku ARGO AI koja će razvijati njihov sustav umjetne inteligencije i najavio svoj prvi samoupravljivi automobil za 2021. godinu. General Motors je također u suradnji s SofBankom i BMW-om uložio sredstva u razvoj svog samoupravljivog vozila pod nazivom Nauto.

„Prateći utjecaj koji tehnologija samoupravljivih vozila može imati na budućnost poslovanja i društvo, sada možemo brže prikupiti milijarde milja stvarnog iskustva vožnje i podataka potrebnih za precizno razumijevanje kako se najbolji vozači ponašaju za volanom“, rekao je u srpnju izvršni direktor Nauta Stefan Heck.

Toyota će zasigurno reducirati svoja ulaganja kada njihovi samoupravljivi automobili budu u potpunosti operativni. Pored električnih automobila, proizvođači automobila sve više investiraju u samoupravljiva vozila što će dodatno ojačati konkurenciju i dovesti do još inovativnijih rješenja. Sposobnost povezivanja s vozačem je ideja koju je potaknula konkurencija automobilskih tvrtki, a bit će zanimljivo pratiti koncepte drugih proizvođača automobila i koji će od njih na kraju pobijediti.

VEZANE VIJESTI

Rinspeed Snap spreman za izlaganje na CES-u

Švicarski proizvođač automobilskih rješenja Rinspeed otkrio je prve detalje o svom najnovijem konceptu vozila Snap uoči njegovog predstavljanja na najvećem svjetskom sajamu potrošačke elektronike i središnjem mjestu predstavljanja tehnoloških inovacija CES 2018, koji se održava od 9.-11. siječnja 2018. godine u Las Vegasu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER