Predstavljene aktivnosti i planovi vezani uz izgradnju CGO-a Biljane Donje

Projekt od strateškog značaja za Zadarsku županiju

Donošenjem odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova, projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje ušao je u svoju najintenzivniju fazu do sada.

Dok se čeka odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave po izjavljenoj žalbi na odluku o odabiru, tvrtka Eko d.o.o. sa suvlasnicima projekta, predstavnicima Zadarske županije, Grada Zadra i Grada Benkovca, javnosti je danas predstavila odrađene aktivnosti i planove za daljnji napredak projekta Centra za gospodarenje otpadom „Biljane Donje“, nakon što odluka DKOM-a bude konačna.

„U zadnje dvije godine odradili smo značajan posao vezan uz projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Svakako su najvažniji donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra kao i pokretanje radova na izgradnji pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Osim toga, u zadnjih godinu dana proveli smo intenzivnu kampanju informiranja javnosti o samom projektu kao i važnosti uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije“, istaknuo je direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u udjelu od 70,652 %. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348 % te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10 %.

Fotografija: Zadarska županija

S obzirom da su dvije pristigle ponude za projektiranje i izgradnju Centra bile više od procijenjene vrijednosti nabave, prije donošenja odluke o odabiru suvlasnici projekta – Zadarska županija, Grad Zadar i Grad Benkovac donijeli su odluke o dodatnom sufinanciranju razlike sredstava.

„Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, uz izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada, ključna je za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji. Stoga je iznimno bitno u što kraćem roku ovaj postupak privesti kraju i krenuti s izgradnjom Centra te istovremeno raditi na kontinuiranoj edukaciji naših sugrađana o važnosti učinkovitog gospodarenja otpadom, ali i ulagati u infrastrukturu kako bi im olakšali odvojeno sakupljanje otpada“, poručio je Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije.

Podršku projektu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje dali su i Jagoda Surać, zamjenica zadarskog gradonačelnika i Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca. Oni su u svojim obraćanjima istaknuli važnost izgradnje i puštanja u rad Centra za gospodarenje otpadom odnosno uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u dvije županije.

Zadarska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uključivanje građana u procese energetskog planiranja

Direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“.

CGO Biljane Donje bit će završen do 2022. godine

Jučer je u zadarskoj Kneževoj palači potpisan ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan 368.492.963,75 kuna. Prema najavi ministra Ćorića, ove godine se očekuje i potpisivanje ugovora za centre Bikarac i Babina greda.

Započeli radovi na izgradnji pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu

Na pretovarnim stanicama obavljat će se pretovar miješanog komunalnog otpada, odvojeno sakupljenog komunalnog otpada namijenjenog za reciklažu te odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpada iz vrtova i parkova namijenjenog za daljnju obradu ili zbrinjavanje na udaljenoj lokaciji CGO-a Biljane Donje, do koje će se navedeni otpad prevoziti vozilima većeg kapaciteta namijenjenim za daljinski transport

Otvorene ponude za projektiranje i izgradnju CGO Biljane Donje

Konačno su otvorene ponude na javni natječaj za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, a obje pristigle ponude značajno nadilaze procijenjenu vrijednost ovog projekta od 295 milijuna kuna. Istog dana potpisani su i ugovori za izgradnju i nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER