Kina planira lansirati umjetni mjesec kako bi osvijetlila noćno nebo

Vjerovali ili ne: jedan pravi i četiri umjetna mjeseca na noćnom nebu?!?

Kineski znanstvenici do 2020. godine planiraju u orbitu lansirati umjetni mjesec kako bi noću osvijetlili ulice i smanjili troškove električne energije u urbanim sredinama, objavio je China Daily.

Prema izvještavanju kineskih državnih medijia, znanstvenici se nadaju kako će u sljedeće dvije godine uspjeti realizirati svoj plan lansiranja umjetnog mjeseca iznad grada Chengdu, glavnog grada kineske jugozapadne pokrajine Sečuan. Imitacija Zemljinog prirodnog satelita i ujedno najbližeg nebeskog tijela – u osnovi osvijetljeni satelit, trebao bi na Zemlju, ili barem njezin kineski dio, reflektirati Sunčevu svjetlost i noću osvjetljavati gradske ulice uz postizanje velikih ušteda električne energije.

Kinezi procjenjuju kako bi takav umjetni mjesec mogao imati osam puta jaču svjetlost od pravog, a Zemlji bi trebao biti i daleko bliži – na udaljenosti od svega 500 kilometara u odnosu na više od 380.000 km udaljeni „original“ te osvjetljavati područje od 10 do 80 kilometara.

„No ovim ambicioznim planom ne bi se uspjelo obasjati cijelo noćno nebo“, izjavio je ipak za China Daily Wu Chunfeng, čelnik istraživačkog instituta za aeronautiku Tian Fu New Area Science Society. „Očekuje se kako će se njime postići svjetlost ekvivalentna jednoj petini uobičajenih uličnih svjetala.“

Ilustracija: videoblocks.com

Kinezima jedan nije dovoljan, planiraju još tri

Prema najavi, prvi umjetni mjesec trebao bi biti lansiran iz Centra za lansiranje satelita Xichang, a ukoliko se testiranje pokaže uspješnim 2022. godine će dodatno biti lansirana još tri! Na noćnom nebu bio bi to svakako prizor dostojan filmova znanstvene fantastike.

Wu Chunfeng  procjenjuje kako će se ovim osvijetljenim satelitima u gradu Chengdu postići godišnje uštede električne energije u visini od oko 1,2 milijarde juana (173 mil. USD). Također, njima bi se osiguralo noćno osvjetljenje u slučaju prekida napajanja strujom ili mogućih prirodnih katastrofa. Kao da uz jedan pravi, četiri umjetna na noćnom nebu ne bi izgledali kao prava apokalipsa!

Napominje se ipak kako će biti potrebno izvršiti detaljna testiranja, kako bi se osiguralo da plan bude održiv i da nema štetan utjecaj na prirodni okoliš.

„Ispitivanja će se vršiti na nenastanjenom području, tako da svjetlosne zrake umjetnog mjeseca neće utjecati na ljude ili teleskope za promatranje svemira na Zemlji“, rekao je Wu Chunfeng  za China Daily.

Neuspješni projekti

Kina nije prva zemlja koja pokušava usmjeriti Sunčevu svjetlost na Zemlju. Devedesetih godina prošlog stoljeća Rusija je navodno eksperimentirala s orbitalnim zrcalom kako bi reflektirala Sunčevu svjetlost na neke od svojih sjevernih gradova. Projekt Znamya napušten je nakon neuspjeha 1999. godine.

U siječnju ove godine američka tvrtka Rocket Lab lansirala je u orbitu umjetnu zvijezdu, no projekt „Zvijezda čovječanstva“ („Humanity Star“), kako je nazvan ovaj reflektivni mini-satelit, kritizirali su brojni znanstvenici smatrajući kako će se njime samo uzrokovati dodatno svjetlosno onečišćenje i povećati količina opasnog svemirskog otpada u Zemljinoj orbiti.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Divlje životinje pod našim svjetlom koje im itekako šteti

Istraživački tim sa Sveučilišta južne Kalifornije (USC) razvio je metodu za proučavanje štetnog djelovanja rasvjete na divlje životinje i otkrio kako umjetna, intezivna svjetlost ne samo da remeti njihov normalan dnevni ciklus, već je i velika prijetnja nekim već ugroženim životinjskim vrstama poput glavate želve.

Bakterijska pretvorba kanalizacijskog otpada u čistu energiju

Purpurne fotosintetske bakterije, koje koriste svjetlosnu energiju za sintezu organskih spojeva, prilikom stimulacije električnom energijom mogu oporaviti gotovo sto posto ugljika iz bilo kojeg tipa organskog otpada, generirajući pritom plin vodik za kasnije korištenje kao gorivo.

Novo istraživanje IRB-a: Plazmonika za učinkovitiju solarnu energiju

Kako sunčevo svjetlo i drugo elektromagnetsko zračenje iskoristiti učinkovitije i fleksibilnije koristeći plazmonička svojstva metalnih otočića nanometarske veličine tzv. nanootoka, pitanje je koje posljednjih nekoliko godina intenzivno istražuju znanstvenici Laboratorija za optiku i optičke tanke slojeve na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER