Finska Tikkurila ulazi na hrvatsko tržište

Dolazi najveći snabdjevač ekoloških boja i lakova iz Skandinavije

Već sada imaju 80 posto proizvoda baziranih na vodi, ekološki prihvatljivijih od standardnih proizvoda, a veliki naglasak im je na proizvodima pogodnim za energetsku obnovu objekata

Na hrvatsko tržište sve ambicioznije ulazi još jedan veliki svjetski igrač, ovaj put iz oblasti proizvodnje boja i lakova, fasadnih žbuka i sličnih dekorativnih i građevinskih boja. Riječ o je Tikkurili iz Finske, tvrtke koja je nastala prije 165 godina a sada je najveći snabdjevač tržišta ovom vrstom proizvoda u svim skandinavskim zemljama. A prije tridesetak godina počela je ekspanzija ove tvrtke i na druga tržišta pa sada ima pretežni udio na tržištima od Poljske do Bugarske, s vrlo velikim udjelom u Njemačkoj i Rusiji. Prisutna je i drugdje u Aziji, na Bliskom istoku, Africi.

Otkad su 2011. godine kupili nekadašnju veliki tvornicu kemijskih proizvoda Zorka iz Šapca, odnosno njen dio za boje i lakove, šire se na šire područje Balkana, a sad i Hrvatske. U Varaždinu su već otvorili svoj Color studio, a uskoro će i u Zagrebu.

Značajno je da se Tikkurila orijentirala na proizvodnju boja na bazi vode, čak 80 posto njenih proizvoda je već sada na bazi vode, a do 2020. godine prestat će s plasiranjem proizvoda na bazi sintetskih i uljnih otapala.

 

Donacija dječjoj bolnici u Klaićevoj

- Jako vodimo računa o ekologiji, o korištenju prihvatljivih materijala jer su veliki korisnici naših proizvoda dječji vrtići, bolnice, škole. Primjenjujemo na sivm područjima REACH standard EU za kemijske proizvode koji traži primjenu vode kao temelja za boje. Baš zbog toga pripremi nam je donacija Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, rekao je direktor Tikkurile za Balkan Đoka Janjušević na prezentaciji ove finske tvrtke u četvrtak u Zagrebu. Okupljene poduzetnike zanimali su brojni proizvodi ove tvrtke, koja ima veliku paletu proizvoda za bojanje eksterijera, zidova, parketa, drvenarije...

Za Hrvatsku se posebno priprema program prilagođen projektima energetske obnove objekata, jer očito u Tikkurili znaju da se tome ovdje poklanja velika pažnja.

- Imamo cijelu paletu proizvoda za fasade koje su primjerene za objekte energetske obnove, dakle od stiropora, mrežica i ljepila i svega što je potrebno. Finska je među vodećima u svijetu po primjeni ekoloških standarda i mjerama za postizanje energetskih ušteda, pa tako i u proizvodnom programu Tikkurile prevladavaju takvi proizvodi. Imamo fasadne sisteme i za nove i stare zgrade, zavisno o potrebama, na akrilnoj, silikonskoj, na silikatno-silikonskoj osnovi, kompletan sistem koji može odgovoriti svim zahtjevima. U regiji već imamo iskustva u tome i želimo ta iskustva prenijeti i u Hrvatsku. Cjenovno u odnosu na konkurenciju nismo ništa skuplji, spremni smo za razgovore sa svim kupcima, najavio je Janjušević.

E.Šprljan

VEZANE VIJESTI

Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

Grad Sisak nastavlja s financiranjem obnove fasada

Grad Sisak je 2015. godine pokrenuo obnovu i revitalizaciju urbane jezgre grada Siska s ciljem učinkovitijeg iskorištavanja gradskih resursa te zaštite kulturne i povijesne baštine koja uključuje uređenje pročelja, odnosno izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na održavanju pročelja građevina unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada.

Početkom studenog natječaj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova najavljuju da će početkom sudenog biti raspisan javni poziv  "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora".  Za ovaj natječaj osigurano je 380 milijuna kuna u državnom proračunu, a zapravo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavitelji će moći biti ministarstva, središnji državni uredi, državne uprave po županijama, gradovi i općine, javne ustanove društvene djelatnosti te vjerske zajednice koje obavljaju društvene djelatnosti

Regionalna konferencija „Energetska vizija za budućnost”

Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i  REGEA-om organizira Regionalnu konferenciju pod nazivom „Energetska vizija za budućnost” koja će se održati u srijedu, 3. travnja 2019. godine u hotelu „International“ s početkom u 10:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER