Gospodarenje otpadom i kružno gospodarstvo imaju značajan potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova

Bolja povezanost sektora gospodarenja otpadom, kružnog gospodarstva i mjera za ublažavanje klimatskih promjena mogu potaknuti smanjenje emisija stakleničkih plinova

Recikliranje, popravak i ponovna uporaba proizvoda, kao i smanjenje potrošnje materijala kroz kružne poslovne modele mogu omogućiti važna dodatna smanjenja emisija stakleničkih plinova te pružiti potporu europskim naporima za ublažavanje klimatskih promjena, navodi se u priopćenju Europske agencije za okoliš (EEA).

Iako države članice EU-a poduzimaju brojne inicijative u gospodarenju otpadom i implementaciji kružnog gospodarstva, mogle bi postići puno više kad bi izvještavajući o klimatskim politikama i mjerama ublažavanja klimatskih promjena u obzir uzele i potencijalno smanjenje emisija u navedenim područjima. Time bi se pružio potpuniji prikaz napora za ublažavanje klimatskih promjena, a njihov doprinos tim nastojanjima uz jačanje kružnog gospodarstva učinio transparentnijim.

Postizanje klimatskog cilja Europske unije do 2050. zahtijevat će odlučnije djelovanje u svim gospodarskim sektorima, što svakako uključuje aktivnosti vezane uz materijale i način na koji ih proizvodimo, koristimo i odlažemo.

Europska agencija za okoliš (EEA) svojom studijom o pozitivnom utjecaju kružnog gospodarstva i gospodarenja otpadom na ublažavanje klimatskih promjena razmatra kako europske zemlje mogu poboljšati i ubrzati smanjenje emisija stakleničkih plinova. Gospodarenje otpadom i kružno gospodarstvo imaju značajan potencijal za ublažavanje klimatskih promjena, a države članice EU-a mogu ih povezati i koristiti kao sastavni dio svojih klimatskih politika te pomoći u ubrzavanju budućih smanjenja emisija.

Mjere kružnog gospodarstva općenito su nedovoljno zastupljene u nacionalnim klimatskim politikama, najčešće zbog njihove međusektorske složenosti i nepostojanja posebnih smjernica za njihovo razmatranje u klimatskim izvještajima. Ističe se kako je određen oblik politika i mjera kružnog gospodarstva, s posebnim fokusom na otpad, uključen u šest posto klimatskih politika država članica EU-a. Međutim, rijetko se kvantificiraju njihovi utjecaji na potencijalno smanjenje emisija.

Ukupne emisije stakleničkih plinova u sektoru gospodarenja otpadom u europskim zemljama smanjile su se za 42 posto od 1990. godine i predviđa se da će se nastaviti smanjivati, uz očekivano smanjenje od 68 posto do 2050. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Međutim, iako sektor gospodarenja otpadom čini oko tri posto emisija stakleničkih plinova, bolje korištenje otpada kao resursa i sprječavanje stvaranja otpada može pomoći u smanjenju emisija u drugim sektorima, zaključuju u Europskoj agenciji za okoliš (EEA).

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

EE otpad je najbrže rastući otpad u EU-u, a reciklira ga se samo 40 posto!

Elektronički uređaji i električna oprema sastavni su dio našeg svakodnevnog života koji je teško zamisliv bez perilica rublja i usisivača ili pametnih telefona i računala. No, otpad koji oni proizvode otežava smanjenje ekološkog otiska EU-a, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER