Prvi Festival ponovne uporabe za Svjetski dan zaštite okoliša

Sudjelovanje je besplatno, ali su za neke aktivnosti potrebne prijave.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira prvi Festival ponovne uporabe (Reuse Festival) koji će se održati od 5. do 8. lipnja 2023. u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informiranje Maksimir.

Festival počinje na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, u Centru mladih Ribnjak, a Zelena akcija, kao koordinatorica mreže Zero Waste Croatia, organizira ga u sklopu projekta Communities go circular. Cilj je osvijestiti građane i građanke o važnosti ponovne uporabe koja štiti okoliš i štedi novac.

U sklopu festivala, uz pomoć volontera i volonterki Zelene akcije, moći ćete besplatno popraviti bicikl, manje komade namještaja i elektroničkih aparata, razmijeniti odjeću i obuću, naučiti osnove šivanja i pokrpavanja i izraditi voskomot - višekratnu foliju za pakiranje hrane.

Popravljanje, šivanje, razmjena i druge aktivnosti ponovne uporabe i produljenja životnog vijeka proizvoda važan su element kružne ekonomije. Njen je cilj smanjenje nastanka otpada, borba protiv prekomjerne proizvodnje i konzumerizma i očuvanje ograničenih Zemljinih resursa.

Sudjelovanje u aktivnostima Festivala ponovne uporabe je besplatno. Ali, s obzirom na očekivani velik interes i ograničen broj mjesta, za određene aktivnosti potrebna je prijava do 29. svibnja. Prijaviti se možete na e-mail: marko@zelena-akcija.hr, uz navođenje aktivnosti na koju se prijavljujete.

Cijeli program festivala pronađite ovdje.

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Ovog petka ponovno se održava radionica „Popravimo zajedno“

U Centru mladih Ribnjak u petak 21. travnja 2023. organizira se cjelodnevno događanje „Gradimo drugačiji kvart“ na kojem će se otvoriti izložba, voditi razgovori i zajedno popravljati stari kućanski uređaji, a program će se zaokružiti interkulturnom večerom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER