Zabranom jednokratne plastike i poticanjem ponovne upotrebe Montreal želi postići značajno smanjenje količine otpada

Za građane je pripremljen vodič s primjerima dobre prakse za smanjenje bacanja ambalaže i hrane

Od 28. ožujka u montrealskim trgovinama i restoranima stupila je na snagu zabrana distribucije i korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Grad Montreal očekuje kako će se zahvaljujući tome količina plastičnog otpada smanjiti za 20000 tona godišnje.

Zabranom je od 28. ožujka obuhvaćeno sedam plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u 8400 restorana u Montrealu, kao i njihova prodaja u trgovinama. Riječ je o plastičnim šalicama, čašama, štapićima za miješanje, slamkama, plastičnom priboru, tanjurima i posudama za hranu, koji su od sada zabranjeni bez obzira mogu li se kompostirati i reciklirati ili ne. Nova uredba Grada Montreala ima za cilj smanjiti upotrebu jednokratne plastike i potaknuti ponovnu upotrebu.

„Pridružite se pokretu za zeleni grad! Smanjenjem otpada na izvoru osiguravamo najveći dobitak za okoliš“, poručila je gradonačelnica Montrela Valérie Plante.

„Naša odluka je hrabra te će zahtijevati prilagodbu i promjenu navika građana, trgovaca i ugostitelja, ali je potpuno opravdana jer će glavno odlagalište otpada Lachenaie postići svoj puni kapacitet 2029. godine“, kazala je Marie-Andrée Mauger, odgovorna za okoliš u izvršnom odboru Grada Montreala.

„Općinski inspektori odgovorni za poštovanje ove uredbe bit će tolerantni na početku njezine primjene“, uvjerava Mauger jer se trgovcima nastoji omogućiti prodaja robe na zalihama. Međutim, kasnije će se za nepoštovanje novih pravila moći izreći kazne u rasponu od 400 do 4000 kanadskih dolara.

Grad Montreal je također osigurao financijsku potporu od gotovo 100.000 CAD za razvoj mreže spremnika za višekratnu upotrebu za hranu „za ponijeti“, kao i financijsku potporu trgovcima u visini od 82.000 CAD.

>>> Pročitajte još >>> U francuskim restoranima brze prehrane od 1. siječnja zabranjena upotreba jednokratnog posuđa

  • Pexels

Savjeti i trikovi za ograničavanje potrošnje plastike

Uoči stupanja na snagu zabrane distribucije i korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda u trgovinama i restoranima, montrealska gradska uprava podijelila je građanima nekoliko savjeta kada i kako mogu koristiti svoje boce, čaše i posude za višekratnu upotrebu.

U kućanstvu se savjetuje čuvanje hrane i pića u višekratnim, po mogućnosti staklenim posudama i spremnicima, dok bi torbu za višekratnu upotrebu trebalo uvijek držati na dohvat ruke – primjerice, na mjestu gdje se odlažu ključevi od stana ili kuće. Na putu do radnog mjesta – u automobilu, u ruksaku ili torbi, poželjno je sa sobom uvijek imati višekratnu bocu za vodu i šalicu za kavu, kao i posudu s poklopcem koja se može koristiti za hranu „za ponijeti“.

U trgovini se preporučuje korištenje malih vrećica za višekratnu upotrebu za kupovinu voća i povrća ili za hranu koja se prodaje u rinfuzi. Posude za višekratnu upotrebu mogu se koristiti u trgovinama koje omogućuju njihovo korištenje, a savjetuje se i kupovina proizvoda kao što su deterdženti, šamponi i sapuni u trgovinama koje nude uslugu eko punionica čime se pomaže u smanjenju nastanka otpada.

Potiče se i kupovina hrane „za ponijeti“ u restoranima koji imaju uveden sustav povratnih spremnika ili omogućuju korištenje vlastitih višekratnih spremnika.

  • Pexels

Pri odabiru predmeta za višekratnu upotrebu građanima se savjetuje korištenje posuđa, šalica i posuda s poklopcem koje već imaju u svom kućanstvu, a preporučuje se i korištenje lokalno proizvedene višekratne vrećice ili torbe jer njihova proizvodnja neće generirati veliku količinu stakleničkih plinova. Torba bi po mogućnosti trebala biti izrađena od jednog prirodnog materijala, poput lana ili konoplje, kako bi se na kraju svog životnog vijeka mogla reciklirati. Izbjegavanjem upotrebe vrećica za jednokratnu upotrebu, uključujući i one izrađene od papira, dodatno se smanjuje stvaranje otpada. Najbolji izbor su sklopive torbe za višekratnu upotrebu koje stanu u džep, torbicu ili ruksak kako bi uvijek bile pri ruci, navode u Gradu Montrealu.

Grad Montreal je također pripremio i online vodič s primjerima dobre prakse za smanjenje bacanja ambalaže i hrane, razvijen u suradnji s lokalnim udrugama i projektom Guichet unique pour la transition alimentaire (GUTA).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Znate li koji zagrebački ugostitelji sudjeluju u projektu „Ponesi svoje!“?

Cilj projekta „Ponesi svoje!“ je poticanje upotrebe višekratnih umjesto jednokratnih plastičnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“. Time se smanjuje ukupna količina plastičnog otpada, posebice jednokratne plastike koja se inače učestalo koristi pri takvoj vrsti ugostiteljske usluge.

dm eko punionice od sada dostupne u osam gradova diljem Hrvatske

U prodavaonicama dm-a u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Varaždinu, Puli i Dubrovniku kupci od sada mogu kupovati još osvještenije, zahvaljujući dm eko punionicama koje omogućuju ponovno punjenje boca tekućim deterdžentima Planet Pure BIO.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER