Kretanje mojim kvartom: Susret s građanima MO Folnegovićevo naselje

Dođite i iznesite probleme svog kvarta!

U naselju nedostaje parkirališnih mjesta, pješački pothodnik nije funkcionalan, pješačka i biciklistička infrastruktura je nedostatna, glavne prometnice jedva su prohodne u udarnim satima, prilaz vrtiću i školi zakrčen je automobilima, nedostaje uređenih šetnica, neki dijelovi naselja nisu sigurni...

„Pridružite se susretu i razgovoru o mobilnosti u četvrtak 16. veljače od 18 do 20 sati u Mjesnom odboru Folnegovićevo naselje (Ulica Joze Laurenčića 8B) i podijelite probleme i prijedloge vezane uz poboljšanje prometa i kretanja vašim kvartom“, pozivaju i Održivog razvoja zajednice (ODRAZ).

Europska iskustva svjedoče kako široko uključivanje građana u traženje najpovoljnijih rješenja može biti put do logičnih i prihvatljivih odgovora. Na tom se putu gradi kultura dijaloga i suradnje, razvija povjerenje između građana i predstavnika gradskih vlasti te uspostavlja stalna praksa konzultiranja o pitanjima od obostranog interesa.

Susret će započeti s nekoliko uvodnih obraćanja, nakon čega slijedi razgovor s građanima:

  • Uvod u tribinu / Goran Lampelj, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice
  • Akcijski plan Grada Zagreba za provedbu Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini 2021. - 2025. / Jana Radić, Grad Zagreb
  • Predstavljanje sportsko - rekreacijskog parka Folka / Nikolina Krešo, predsjednica MO Folnegovićevo naselje
  • Komunalne aktivnosti i planovi za 2023. / Hrabren Dobrotić,  potpredsjednik MO Folnegovićevo naselje
  • Rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ul. Otona Župančića / Ivan Jurak, potpredsjednik MO Janko Matko
  • Školske ulice - primjeri dobre prakse / dr.sc. Predrag Brlek, Sveučilište Sjever
  • Razgovor s građanima - pitanja i rasprava

Od građana se očekuju pitanja i prijedlozi vezani uz poboljšanje prometa i kretanja u njihovom kvartu te ukazivanje na smetnje i probleme, a tijekom susreta građani će imati priliku predstavnike mjesne samouprave, Grada Zagreba i prometne policije pitati o mogućim načinima rješavanja vaših problema.

Susret s građanima „Kretanje mojim kvartom“ organizira ODRAZ - Održivi razvoj zajednice u suradnji s Mjesnim odborom Folnegovićevo naselje. Susret je organiziran u okviru projekta „Kretanje mojim kvartom“, koji ima za cilj putem participativnog procesa prikupiti podatke o svakodnevnim problemima mobilnosti i potreba s kojima se susreću građani na području mjesnog odbora Folnegovićevo naselje, s posebnim naglaskom na roditelje s djecom i ranjive skupine. Projektom se želi potaknuti bolje razumijevanje zajednice vezane uz poteškoće prilikom korištenja javnih prostora i sustava javnog prijevoza ranjivih skupina.

„Dođite, pitajte, predlažite, raspravljajte - vaše mišljenje je važno!  Odgovore očekujemo od predstavnika vašeg mjesnog odbora te drugih nadležnih organizacija“, poručuje ODRAZ.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Dječji vrtić Fijolica u Prelogu dobiva sunčanu elektranu

Grad Prelog i tvrtka Solektra d.o.o. potpisali su ugovor o radovima na izgradnji integrirane sunčane elektrane Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu. Izgradnja sunčane elektrane jedna je od aktivnosti projekta ENES–CE koji Grad Prelog provodi u suradnji s Međimurskom energetskom agencijom (MENEA) i još osam partnera iz drugih zemalja Srednje Europe.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER