Zelena akcija: Vlada mora subvencionirati javni prijevoz, ne dim automobila!

„Sada je vrijeme da prioritet napokon postane javni prijevoz i svi građani i građanke”

„Država treba subvencionirati javni prijevoz i znatno sniziti cijene mjesečnih karata u cijeloj Hrvatskoj, kao nužan odgovor na aktualnu energetsku i financijsku krizu. Tako se ljudima može omogućiti mobilnost po pristupačnim cijenama, a kao alternativa korištenju automobila. Ali, toga među mjerama Vlade RH nema”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

To je glavna poruke današnje akcije koju je povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila organizirala Zelena akcija ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Istaknuli su transparent s natpisom „Subvencionirajte javni prijevoz, a ne dim automobila“, ukazujući kako su gotovo sve vladine mjere vezane uz promet primarno usmjerene na vozače automobila, dok je javni prijevoz zanemaren.

„Vlada je svojim mjerama samo usporila porast cijene javnog prijevoza, ali nije napravila ništa da ga učini primamljivijim većem broju građana i građanki”, pojasnio je Bernard Ivčić. Zelena akcija smatra da je, slično kao Njemačka ovog ljeta, potrebno uvesti mjesečne karte od 70 kuna za neograničeno korištenje svih vrsta javnog prijevoza na razini županija. Pošto gradovi nemaju dovoljno sredstava za toliko veliku subvenciju, nužno je da uskoči država. „Ministar Butković je prije dva mjeseca javno govorio kako Vlada o tome razmišlja, ali dosad nije napravila ništa“, dodao je Ivčić.

Naglasio je kako, osim Njemačke, brojne druge države uvode financijske mjere za poticanje javnog prijevoza kao reakciju na poskupljenje energenata i inflaciju. Tako je Španjolska uvela potpuno besplatno putovanje na prigradskim, ali i regionalnim linijama državne željezničke tvrtke. Irska je utjecala na snižavanje cijene svih vrsta javnog prijevoza u prosjeku za 20 posto. Italija jednokratno dijeli vaučere od 60 eura za korištenje javnog prijevoza svima koji imaju godišnji prihod ispod 35.000 eura. Finska od Nove godine ukida PDV na karte za javni prijevoz itd.

„Hrvatska, nažalost, zanemaruje taj vrlo važan aspekt pomoći građanima suočenima s inflacijom i energetskom krizom”, rekao je Ivčić te dodao: „Subvencija javnog prijevoza imala bi dva pozitivna rezultata. Ljudi bi manje koristili automobile, što bi imalo pozitivan utjecaj na okoliš, a uz to bi se povećala mobilnost socijalno ugroženim skupinama.“

U aktualnoj je krizi jedna od prvih mjera Vlade bila ukidanje naknade za okoliš za prodaju dizela i benzina. Nju su do tada distributeri uplaćivali u Fond za zaštitu okoliša, iz kojeg su se trebale financirati mjere za održivi promet.

„Najveću izravnu korist od te mjere imali su oni koji najviše koriste automobile. Sada je vrijeme da prioritet napokon postane javni prijevoz i svi građani i građanke”, zaključio je Bernard Ivčić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Tramvaj zvan 20 godina čežnje: dva desetljeća bez novih pruga

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su povodom obilježavanja Svjetskog dana bez automobila zatražili proširenje zagrebačke tramvajske mreže, nakon što je prošlo već 20 godina od kada su izgrađeni posljednji metri tramvajske pruge.

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Na Europski dan bez automobila s jednom kartom za vlak u Mađarskoj možete putovati koliko god želite

Povodom ovogodišnjeg Europskog dana bez automobila, tijekom čitavog dana u četvrtak 22. rujna, putnici Mađarskih željeznica (MÁV) mogu putovati neograničenim brojem vlakova u vagonima drugog razreda i na svim željezničkim linijama. Dovoljno je kupiti jednu kartu za vlak ili koristiti važeću pretplatnu kartu, uključujući i zonske karte u tramvajskom prijevozu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER