Zelena akcija: Ministarstvo „diskvalificirano“ u borbi protiv onečišćenja plastikom!

Zelena akcija godinama se zalaže za smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih artikala na nacionalnoj, ali i na globalnoj razini, kroz aktivan rad u svjetskom pokretu Break Free From Plastic.

Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na ambicioznije zakonodavstvo koje će onemogućiti pojavu zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržištu.

„Tražimo od Ministarstva da ambicioznim zakonskim odredbama onemogući manipulaciju s isporukom zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržište i da ozbiljnije krene u borbu protiv zagađenja plastikom”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

  • Foto: Zelena akcija

Glavna je to poruka s performansa na Glavnom kolodvoru u Zagrebu koju je ova udruga organizirala u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike“.  Aktivisti i aktivistkinje su održali simulaciju utrke s ciljem Hrvatske bez jednokratne plastike. „Simbolično smo 'diskvalificirali' Ministarstvo zbog neprovođenja dosadašnjih zakonskih odredbi i manjka vizije i ambicije prilikom transpozicije Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo”, pojasnila je Mileusnić.

Naime, zakonska nedorečenost trgovcima i ugostiteljima omogućuje daljnju prodaju i dijeljenje zabranjenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a proizvođačima i distributerima manipulaciju stavljanja na tržište bez ikakvih sankcija. Rezultat je da se zabrana u praksi ne provodi pa je jednokratne plastične proizvode još uvijek moguće naći u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima i trgovinama diljem Hrvatske, ističu u Zelenoj akciji.

„Također, pozivamo Državni inspektorat na inspekcijski nadzor proizvođača i distributera umjesto dosadašnje prakse nadzora ugostitelja i trgovaca na koje se zabrana u suštini i ne odnosi”, poručila je Mileusnić.

  • Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija godinama potiče Ministarstvo na usvajanje mjera koje bi Hrvatsku postavile na visoko mjesto u borbi protiv zagađenja plastikom u Europi. „Međutim, njihov manjak vizije, podilaženje pritiscima industrije i kašnjenje s propisima doveli su do toga da će se u još jednoj turističkoj sezoni gomilati plastika“, zaključila je Milesunić.

Zelena akcija poziva širu javnost, uključujući trgovce i ugostitelje, da se uključe u kampanju „Srpanj bez plastike“ i okrenu ponovnoj upotrebi kako bi se zaustavilo onečišćenje plastikom.

Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network, Dokukino KIC i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u srijedu 13. srpnja u zagrebačkom parku Ribnjak u 18 sati pridružite različitim edukativnim aktivnostima kampanje „Srpanj bez plastike“ s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom. Više informacija potražite ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 13. srpnja u 17 sati na Ribnjaku pridružite različitim edukativnim aktivnostima, s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER