Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju za Nikolu Teslu - branitelja okoliša

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Zelena akcija pokrenula je dobrotvornu akciju „Doniraj za Nikolu Teslu - branitelja okoliša”

Nikola Tesla je jedan od 'običnih ljudi', kojima je neobično stalo do čistog i zdravog okoliša zbog čega su na udaru lokalnih moćnika, ističu u Zelenoj akciji. Nažalost, priča o Nikoli Tesli nije ni neobična ni rijetka jer Zelena akcija svakodnevno zaprima slučajeve u kojima su priroda i bioraznolikost uništavane odlukama lokalnih moćnika, a kojima se rijetki usude suprotstaviti.

„Pomozimo Nikoli da pokrije ogromne, i rastuće, sudske troškove u iznosu od 86.000 kuna pa da tako njemu i njegovoj obitelji damo priliku za bolji početak“, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Nikola Tesla nije lažno ime u svrhu zaštite identiteta. Naš Nikola Tesla, čuvar okoliša, godinama se borio protiv velikog odlagališta otpada i lokalnih moćnika Općine Starigrad-Paklenica. To ga je puno koštalo jer je, među ostalim, izgubio sudski postupak. „Odlučili smo pokrenuti dobrotvornu akciju kako bismo ovog puta svi stali u obranu Nikole i tako mu pomogli i zahvalili na predanoj borbi za okoliš i prirodu“, pojasnio je Ćerimagić.

Mnogi znaju za našeg Nikolu Teslu, ili barem nekog poput njega, iako nije poznat poput svog imenjaka, slavnog znanstvenika. „Nikola Tesla iz Paklenice jedan je od nas, ‘običnih ljudi’, kojima je neobično stalo do čistog i zdravog okoliša i zbog toga su na udaru lokalnih moćnika”, dodao je Ćerimagić. Nažalost, priča o Nikoli nije toliko neobična. Zelena akcija svakodnevno zaprima slučajeve u kojima su priroda i bioraznolikost uništavane odlukama lokalnih moćnika, a kojima se rijetki usude suprotstaviti. 

Znanstvenici istovremeno upozoravaju da se opasno približavamo šestom velikom izumiranju vrsta i da moramo učiniti sve da to zaustavimo. Zelena akcija zato podržava sve one koji nesebično i požrtvovno rade na zaštiti okoliša i prirode. „Ako dopustimo da izumre građanska hrabrost u suprotstavljanju moćnicima koji žrtvuju našu budućnost za svoju kratkotrajnu korist, izgubit ćemo i bitku za bioraznolikost. Zato, zaštitimo one koji štite okoliš i prirodu. Pomozimo branitelju okoliša, Nikoli Tesli“, zaključio je Ćerimagić.Više o akciji i Teslinoj priči saznajte na stranicama Zelene akcije, a kampanju pratite putem njihovih društvenih mreža.

Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je do 25. lipnja prikupiti 100.000 kuna. Donirati se može uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija - IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X.

 

  • Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Evo gdje u Beču možete promatrati krijesnice

Bečka ustanova DIE UMWELTBERATUNG pripremila je popis izletišta za promatranje krijesnica. Riječ je o parkovima, šumama, zelenim površinama i stazama na kojima su posljednjih godina pronađene krijesnice.

PD Paklenica: Vlaški grad zatrpan smećem

Sklonište koje su članovi Planinarskog društva Paklenica mukotrpno gradili punih pet godina i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini, ovog je vikenda šokiralo svojim izgledom nakon boravka grupe neodgovornih „gostiju“.

Izložba fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“

Društvo istraživača mora – 20000 milja i Turistička zajednica Općine Ražanac pozivaju vas na izložbu fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“ koja se organizira u sklopu projekta „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ („zaMORE“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER