Zelena akcija: Potpišite peticiju protiv deregulacije novih GMO-a!

Peticijom je dosad prikupljeno preko 5.000 potpisa

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije u srijedu su na Europskom trgu u Zagrebu održali performans naziva „Prehrambena lutrija“ kojim su pokrenuli prikupljanje potpisa za peticiju protiv deregulacije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a).

„Želimo poručiti da će u slučaju deregulacije potrošačima u budućnosti biti nemoguće ustanoviti sadrže li prehrambeni proizvodi GM sastojke ili ne, prvenstveno ako se propisi o obaveznom označavanju neće primjenjivati na sve ili dio novih GMO-a”, izjavio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

  • Hrvoje Radovanović / Foto: Zelena akcija

Posljednjih nekoliko godina u EU-u se intenzivira rasprava oko pravnog statusa proizvoda dobivenih novim tehnikama genetičkog inženjerstva. Radi se o čitavom nizu novih tehnologija, razvijenih nakon što je usvojen važeći EU zakonodavni okvir o GMO-ima. Rasprava je trenutno sužena na dvije, industriji najinteresantnije tehnike: uređivanje gena (prvenstveno tehnologiju CRISPR/Cas) te cisgenezu. 

Prema važećem EU zakonodavstvu, svi GMO-i prije stavljanja na tržište moraju proći postupak za izdavanje odobrenja koji uključuje obaveznu procjenu rizika za zdravlje i okoliš. Osim toga, moraju biti i jasno deklarirani kao GMO ako se nalaze u proizvodima u koncentraciji višoj od 0,9 posto.

„Ovakva situacija ne odgovara biotehnološkim korporacijama jer za njih znači dodatne troškove“, komentirao je Radovanović. Činjenica da GMO-i moraju biti označeni, u kombinaciji sa široko rasprostranjenom skepsom prema takvim proizvodima, rezultirala je time da su proizvodi koji sadrže GM sastojke prije 20-ak godina povučeni iz trgovina te se u EU-u uglavnom koriste kao hrana za životinje.  

Europski sud pravde je u srpnju 2018. godine presudio da proizvodi novih tehnologija jesu GMO-i te da trebaju biti i regulirani kao takvi. Unatoč tome, interesne skupine, koje promiču GMO-e, uspjele su izvršiti dovoljan pritisak na Europsku komisiju da ovu temu ponovo stavi na dnevni red. Komisija bi tako ove godine trebala organizirati javnu raspravu o mogućim opcijama za novi zakonodavni okvir na ovom području, od kojih će neke gotovo sigurno ići u smjeru izuzimanja barem dijela novih GMO-a iz trenutno važećih pravila.

  • U srijedu je na zagrebačkom Europskom trgu održan performans nazvan „Prehrambena lutrija“, kojim je pokrenuto prikupljanje potpisa za peticiju protiv deregulacije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a). / Foto: Zelena akcija

Ako takvi prijedlozi za deregulaciju prođu, na tržištu EU-a ćemo uskoro imati GM hranu koja je prošla samo pojednostavljenu ili nikakvu procjenu rizika te koja nije označena kao GMO. „Takva bi situacija značila uskraćivanje prava na informaciju o hrani koju jedemo i uzgajamo, a mogla bi rezultirati i novim rizicima za zdravlje i okoliš“, dodao je Radovanović.

Zelena akcija se stoga pridružila kampanji za prikupljanje potpisa u koju su trenutno uključene okolišne organizacije i udruženja malih poljoprivrednika iz 15-ak država članica EU-a, uz mogućnost naknadnog uključivanja dodatnih organizacija/država. „Putem peticije želimo informirati širu javnost o ovoj temi te izvršiti pritisak na domaće i EU donosioce odluka da zauzmu čvrst stav protiv bilo kakvih pokušaja da se novi GMO-i izuzmu iz postojećeg EU zakonodavstva“, zaključio je Radovanović.

Peticijom je dosad prikupljeno preko 5.000 potpisa, a zajedno s dodatnim informacijama nalazi se na stranicama Zelene akcije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Apetit bakterija može biti ključan u uklanjanju antibiotika iz okoliša

Novo istraživanje otkrilo je ključne korake u bakterijskom procesu pretvorbe molekula antibiotika u bezopasne organske molekule, odnosno hranu. Istraživači navode kako bi ovo otkriće moglo dovesti do novih načina uklanjanja antibiotika iz tla i vode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER