Zelena akcija: Ministarstvo mora „pokrpati rupu“ u Zakonu o otpadu!

Izostale bilo kakve mjere ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, kao i mjere za podizanje svijesti o štetnosti jednokratne plastike!

Zelena akcija današnjim performansom pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da ozbiljno i ambiciozno pristupi provođenju Direktive o smanjenju jednokratne plastike i čim prije donese provedbeni pravilnik.

„Tražimo da Ministarstvo hitno propiše rok nakon kojeg više neće biti moguće pronaći plastične proizvode koji su obuhvaćeni zabranom stavljanja na tržište, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred zgrade Ministarstva ukazali na propuste prilikom provođenja europske Direktive o jednokratnoj plastici koja je trenutno djelomično (i manjkavo) transponirana putem Zakona. Ispred zgrade Ministarstva postavili su transparent s natpisom: „Imate rupu u zakonu! Ukinite dijeljenje plastičnog smeća!”, a kroz simboličnu rupu oslikanu na transparentu, u dijelu u kojem piše riječ „zakon”, bacali su jednokratne plastične predmete. „Ovi proizvodi, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje preplavljuju hrvatsko tržište”, istaknula je Mileusnić.

Organizacije koje čine Platformu za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj su tijekom ožujka ove godine provele neformalno terensko istraživanje u trgovinama i ugostiteljskim objektima diljem zemlje. Ono je pokazalo da se zabranjeni proizvodi još uvijek nude u tim objektima.

„Ovo upućuje na potencijalno kršenje zabrane od strane proizvođača i uvoznika zabranjenih proizvoda koji su nastavili s uvozom, odnosno s isporukom zabranjenih proizvoda, i nakon 31. srpnja 2021. godine”, dodala je Mileusnić.

>>> Pročitajte još >>> Zabrana jednokratne plastike samo kap u moru potrebnih rješenja

Foto: Zelena akcija

Na temelju rezultata istraživanja, Zelena akcija je u ime Platforme poslala službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu. „Očekujemo očitovanje nadležnih tijela i objavu podataka o trenutnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden u pogledu predmetnih zabrana”, kazala je Mileusnić.

Za takav propust je najodgovornije Ministarstvo koje kasni s donošenjem Pravilnika o jednokratnoj plastici, a koji je ključan za učinkovitu provedbu Zakona.

U Zelenoj akciji upozoravaju kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osam mjeseci od zadanog roka još uvijek nije u potpunosti provelo Direktivu. „To znači da izostaju bilo kakve mjere ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, kao i mjere za podizanje svijesti o štetnosti jednokratne plastike”, komentirala je Mileusnić.

Kašnjenje s provedbom, manjak ambicije i pasivnost svih ključnih aktera na sceni, kao i nedostatak nadzora, rezultiraju gomilom otpada od jednokratne plastike čime se direktno poništava svrha same Direktive. „Umjesto da poduzme konkretne mjere i donese Pravilnik, Ministarstvo dopušta da mjere propisane Zakonom ostanu mrtvo slovo na papiru”, zaključila je Mileusnić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Nasukani kit Saboru šalje apel s viške Stinive

Na čuvenoj plaži Stiniva na otoku Visu, osmometarskim rekvizitom kita nasukanog na hrpi odbačene plastike i porukom „Plastika jednokratna - šteta višekratna“, aktivisti su slikovito upozorili na nužnost donošenja zakona i propisa kojima ćemo se ozbiljno suočiti s galopirajućim onečišćenjem okoliša plastikom.

Zelena akcija: „Ćorić gomila afere, a novim Zakonom i otpad“

Ministar Tomislav Ćorić nastavlja s praksom devastacije okoliša, ovog puta, novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Umjesto smanjenja i održivog gospodarenja, Zakon potiče gomilanje i spaljivanje otpada uz dokazano velike ekonomske i ekološke štete, poručuje Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER