Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene

Predavanje u organizaciji udruga Eko Pan i Zelena akcija

Eko Pan i Zelena akcija pozivaju vas na javno predavanje pod nazivom „Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene" koje će se u karlovačkoj Knjižnici za mlade (Banjavčićeva 8) održati u petak 25. veljače, s početkom u 18:00 sati.

Na predavanju će se se govoriti o uzročnicima i posljedicama klimatskih promjena, a posjetitelji će moći saznati što o klimatskim promjenama kažu znanstvenici i jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne, zatim zašto plin nije rješenje, već problem za produbljenje klimatske krize, koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš te što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice.

Kako se navodi u najavi predavanja, Vlada RH je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesiju za istražno polje na području Dinarida (naziva Dinaridi 14) površine 2 698 km2, a ono se proteže kroz Karlovačku, Ličko-senjsku i Zadarsku županiju.

Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, još u ovom desetljeću moramo prestati koristiti fosilna goriva. Iako su, navodno, istražne radnje na ovom području završile bez rezultata, klimatsko-energetske strategije RH ne isključuju, dapače predviđaju daljnje koncesioniranje kopna i mora u svrhu istraživanja i eksploatacije plina i nafte.

S obzirom da je broj sudionika/ca ograničen, svi zainteresirani dolazak na predavanje mogu potvrditi e-mailom na eko-pan@eko-pan.hr i to do četvrtka, 24. veljače (do 15:00 sati). Za sudjelovanje na predavanju, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, potrebno je predočiti važeću EU COVID potvrdu. 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Utjecaj plastike na klimatske promjene

Samo 2019. godine proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu će dodati više od 850 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova što je jednako onečišćenju iz 189 novih termoelektrana na ugljen snage 500 megavata, tvrdi se u novom izvješću „Plastika i klima: Skriveni troškovi plastičnog planeta“.

Zagovornici fosilnih goriva lobiraju u Bonnu

Konferencija o klimatskim promjenama UN-a održava se u Bonnu u od 6.-18. studenog 2017. Predstavnici vlada, gradova, nevladinih organizacija i civilnog društva te poslovni ljudi i investitori iz cijelog svijeta okupili su se u Bonnu kako bi uskladili i ubrzali aktivnosti u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama u organizaciji Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER