Birajmo ukrase koji nisu štetni za zdravlje i okoliš

Održivi i netoksični blagdani za sve!

Vrijeme je blagdanskog ukrašavanja i mnogi od nas će po kućama vješati lampice, vijence i kuglice, a ludilo ukrašavanja možda ćemo proširiti i na vrt. No, jeste li znali da mnogi božićni ukrasi mogu biti štetni za okoliš pa i vaše zdravlje? Zelena akcija vam u sklopu projekta AskREACH donosi niz savjeta za održive i netoksične blagdane.

Božićni ukrasi kao okolišni i zdravstveni rizik

Nekada davno, blagdanski ukrasi su se pažljivo čuvali godinama i desetljećima te vadili ih iz kutija uoči Božića. Nažalost, otkada su jeftini plastični ukrasi postali široko dostupni, mnogi ih koriste samo jednu sezonu, nakon čega završavaju na odlagalištima ili u okolišu kao nerazgradivi otpad.

Osim toga, plastični ukrasi često sadrže kemikalije dokazano štetne za zdravlje. Zelena akcija stoga podsjeća na istraživanje provedeno u sklopu projekta AskREACH kojim je utvrđena prisutnost plastifikatora toksičnih za reprodukciju (utječu na plodnost i razvoj ploda) u mnogim kuglicama za bor, umjetnim borovima i lampicama. Osim toga, mnogi od njih sadržavali su usporivače gorenja i klorirane alkane koji imaju brojne štetne posljedice po zdravlje i okoliš. Božićni ukrasi testirani su širom Europe, a toksične kemikalije pronađene su u otprilike polovini uzoraka.

Kako izabrati božićne ukrase koji nisu štetni za okoliš?

Kao prvo, razmislite trebaju li vam uopće novi ukrasi. Možda u kući već imate ukrase od prošle godine. Ako želite nove ukrase, razmislite o tome da ih sami napravite. Vrlo atraktivni ukrasi mogu se napraviti od papira, suhih plodova, tijesta te drugih materijala i predmeta koje već imate u kući (brojne upute za to pronaći ćete na Internetu). Osim što ćete izbjeći nastanak otpada, zajednička izrada ukrasa može biti dobra obiteljska zabava. Ako kupujete nove ukrase, svakako izbjegnite one izrađene od plastike jer nisu biorazgradivi i najčešće sadrže opasne kemikalije.

Neke od ideja za izradu božićnog drvca od predmeta koje već imate u kućanstvu možete vidjeti u galeriji radova pristiglih na prošlogodišnji Božićni eko-izazov Zelene akcije. Savjete ili ideje možete pronaći i na Ekovjesniku: Uradi sam - 10 jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma!

Iskoristite svoje pravo na informaciju o posebno zabrinjavajućim tvarima u proizvodima

Ako ipak kupujete neke nove ukrase, dobra vijest je da imate zakonsko pravo na informaciju o prisustvu tvari koje su u skladu s važećim zakonodavstvom prepoznate kao štetne za zdravlje i okoliš. Na zahtjev potrošača, dobavljači (proizvođači, prodavači i uvoznici) su dužni pružiti informacije o prisustvu takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT) u proizvodima.

PZT-i mogu biti karcinogeni, reprotoksični, mutageni, (vrlo) perzistentni, bioakumulativni, otrovni ili mogu imati druga zabrinjavajuća svojstva kao što ih imaju endokrini disruptori.

U ostvarivanju vašeg prava na informaciju može vam pomoći i mobilna aplikacija Scan4Chem, razvijena u sklopu projekta AskREACH u kojem sudjeluje 20 udruga, državnih agencija i istraživačkih instituta iz 13 zemalja EU, a među kojima je i Zelena akcija.

Aplikacijom Scan4Chem možete skenirati barkod proizvoda i dobavljačima poslati upit o prisustvu posebno zabrinjavajućih tvari u njihovim proizvodima. Ako proizvod sadrži neku od kemikalija s popisa posebno zabrinjavajućih tvari u koncentraciji većoj 0,1 posto masenog udjela, oni su vam na upit dužni odgovoriti u roku od 45 dana, a to vam olakšava odabir sigurnijih proizvoda.

Osim toga, postavljanjem upita dajete do znanja proizvođačima i trgovcima da ste zabrinuti zbog štetnih tvari u proizvodima, što bi ih moglo motivirati da se odluče na njihovu ubrzanu zamjenu sigurnijim alternativama. Aplikaciju Scan4Chem besplatno preuzmite s Google Play Storea i Apple App Storea.

Projekt LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiran je kroz LIFE program Europske unije, a provedbu projekta u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

 

  • Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako izabrati kuhinjski pribor siguran za zdravlje i okoliš?

Zelena akcija vam u sklopu projekta AskREACH donosi niz savjeta za blagdansku održivu kupovinu. Saznajte kako odabrati kuhinjski pribor s najmanjim utjecajem na zdravlje i/ili okoliš i kako vam pritom može pomoći aplikacija Scan4Chem.

Održivi i netoksični blagdani za sve!

Kampanjom ToxicFreeXmas, Zelena akcija poziva na smanjenje prekomjerne potrošnje u doba blagdana, odabir proizvoda s manjim utjecajem na zdravlje i okoliš te korištenje zakonskog prava na informaciju o posebno zabrinjavajućim kemikalijama u proizvodima.

Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje

Zelena akcija poziva vas na webinar „Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje“, osmišljen temeljem potreba nevladinih udruga, posebice onih koje se bave zaštitom okoliša, zaštitom zdravlja te zaštitom potrošača, ali otvoren i za druge zainteresirane građan(k)e.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER