Zelena akcija: Nastavak krčkog LNG projekta bez zelenog svjetla EU-a

Projekt nije dobio zeleno svjetlo za EU financiranje

Nakon što se kroz kampanju „Kontra LNG-a“ angažirala da kopneni terminal na Krku ne dobije prioritetni status, Zelena akcija ovu odluku smatraju pobjedom.

„Nastavak LNG projekta na Krku, odnosno gradnja kopnenog LNG terminala, nije dobila prioritetni status EU! To znači da projekt nema zeleno svjetlo za EU financiranje niti realizaciju kroz ubrzane procedure“, priopćila je u srijedu Zelena akcija.

Kako naglašavaju u Zelenoj akciji, „procijenjeno je da nema dodatne potrebe za plinom u RH“ te se stoga nadaju da će Vlada Republike Hrvatske nakon ove odluke odustati od proširenja postojećeg terminala. Prema Zelenoj akciji, procurila je vjerojatno konačna verzija 5. popisa projekata od posebnog interesa EU-a (tzv. PCI popis), koji za infrastrukturne projekte predlaže Europska komisija, a koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima te imati koristi od ubrzane provedbe. Druga faza krčkog terminala tj. kopneni terminal bio je jedan od 74 plinska projekta koja su se prijavila za PCI status. 

„Nažalost, 30 velikih (i kontroverznih) plinskih projekata vrijednih 13 milijardi eura će dobiti prioritetni status ukoliko Europski parlament prihvati ovakav popis“, ističu u Zelenoj akciji.

„Nevjerojatno je da čak i dok se međunarodni klimatski pregovori nastavljaju u Glasgowu (COP26) - gdje je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla „naša je dužnost djelovati sada" - Europska komisija i dalje daje potporu mega-projektima koji zaključavaju Europu u ovisnost o fosilnim gorivima i pogoršavaju klimatsku krizu. Ta je ista Komisija obećala da će novi PCI popis biti u skladu s Europskim zelenim planom i da će biti manje prostora za plinske projekte. Ipak, umjesto da se zaustave subvencije za fosilna goriva, novac poreznih obveznika/ca će se i dalje trošiti na nepotrebne i štetne projekte“, zaključuje Zelena akcija

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Zelena akcija: EK ne smije odobriti državnu potporu za LNG terminal na Krku

Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj, Zelena akcija poziva Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava hrvatskih građana i građanki.

„Klimatskom lideru“ održivost postaje neobavezan kriterij?!?

EU trenutno raspravlja o petom popisu prioritetnih energetskih projekata širom (i šire) Europe. Uspješni projekti bit će označeni kao „Projekti od zajedničkog interesa“ (tzv. PCI) i ispunjavat će uvjete za dodjelu javnog novca i pomoći EU-a, izvijestila je Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER