Gradonačelnik Zagreba najavio događanja u sklopu 20. Europskog tjedna mobilnosti

#MOBILITYWEEK - „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

U zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio događanja i aktivnosti koje će se održavati do 22. rujna u okviru 20. Europskog tjedna mobilnosti. Gradonačelnik Tomašević ujedno je potpisao Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi tradicionalnog 20. Europskog tjedna mobilnosti, gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je Zagreb jedan od osam hrvatskih gradova koji se priključio ovom projektu, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, koji podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretanja, rekao je gradonačelnik Tomašević. Promet motoriziranih vozila je jedan je od najvećih uzročnika onečišćenja okoliša i loše kvalitete zraka u urbanim sredinama pa tako i u Zagrebu, Upravo zbog toga održivi ekološko prihvatljivi način kretanja  donosi brojne pogodnosti  za zdravlje  pogotovo u vremenu pandemije i izazovima s kojima se moramo nositi, ali pridonosi i promjeni cjelokupnog okoliša.

„Izgradnja sustava održivog i sigurnog gradskog prijevoza i izgradnja prometnice magistralnog gradskog prometa za bicikle važan je dio našeg programa i trudit ćemo se sljedeće četiri godine unaprijediti infrastrukturu za druge održive oblike mobilnosti u gradu. Želimo vam omogućiti da u odabiru putovanja  kroz grad izaberete učinkovit i brz javni prijevoz, vlastiti bicikl ili pješačenje što je najzdraviji oblik kretanja", naglasio je gradonačelnik Tomislav Tomašević te pozvao sugrađane da se priključe Europskom tjednu mobilnosti te zajedno sudjeluju u promicanju ideja održivog prometa, očuvanja okoliša i smanjenja onečišćenja u urbanim sredinama.

  • Gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisao je Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. / Foto: Grad Zagreb

Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti uz bojne druge aktivnosti održat će se i Zagrebačka žbica, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, koja - kako je i sam gradonačelnik kazao, ima za cilj promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.

ZAGREBAČKA ŽBICA - Održava se 22. rujna s početkom u 18:00 sati s polaskom sa Zrinjevca (Paviljon) - Zagrebačka žbica je tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. Okupljanje građana je na Zrinjevcu kod paviljona. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Žbica vožena je na Dan bez automobila 2000. godine i mnogobrojna djeca su odrasla u odgovorne vozače bicikala. Početak vožnje je u 18:00 sati. Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost. Dužina vožnje je 7 km. Povratak je na Zrinjevac. Oraganizatori su Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Udruga Moj bicikl, Biciklistički klub Opušteno i Pedicab Zagreb.

Program ETM 2021. smo već ranije objavili i možete ga pogledati ovdje, a brošuru ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u Zagrebu možete preuzeti ovdje.

Podsjetimo, Grad Zagreb redovito organizira sedmodnevne programe obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a u obilježavanje Dana bez automobila uključio se još 2001. godine. Među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten je 2008. i 2011. godine, a prestižnu nagradu ETM-a dobio je 2012. godine.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz u suradnji s Gradom Zagrebom i udrugom Sindikat biciklista i ove godine provodi zajedničke aktivnosti u cilju populariziranja prijevoza vlakom i biciklom. Od 16. do 22. rujna 2021. HŽ Putnički prijevoz omogućava besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina u svim vlakovima i bicikala u vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala. Karte za besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina potrebno je preuzeti na blagajnama, a popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pogledati ovdje. Na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli se ne mogu prevoziti.

 

  • Krećite se održivo! Ostanite zdravi!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Program 20. Europskog tjedna mobilnosti 2021.

Grad Zagreb redovito organizira sedmodnevne programe obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a u obilježavanje Dana bez automobila uključio se još 2001. godine. Među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten je 2008. i 2011. godine, a prestižnu nagradu ETM-a dobio je 2012. godine.

20. Europski tjedan mobilnosti 2021. - Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER