Petek: „Resnik neće biti novi Jakuševec!“

Najavljeno predstavljanje detaljnog plana gospodarenja otpadom

„Resnik neće biti novi Jakuševec Grada Zagreba!“, poručio je Renato Petek (NEZ), kandidat za zamjenika gradonačelnika Joška Klisovića (SDP) na današnjoj konferenciji za medije u Resniku, ispred objekta za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.

„Brisat ćemo Resnik i svaku lokaciju za gospodarenje otpadom koje su nalaze unutar naseljenih područja iz Prostornog plana Grada Zagreba“, kazao je Renato Petek te dodao kako se Resnik kao lokacija za zbrinjavanje otpada navodi u brojnim dokumentima koje je izglasala trenutna vladajuća većina MB365 Stranka rada i solidarnosti i HDZ-a.

„Izjava Tomislava Tomaševića da na tom mjestu i on želi smjestiti zagrebački Centar za gospodarenje otpadom je ogromno razočaranje za Resničane i Zagrepčane koje sam danas susreo na ovom području“, pojasnio je Petek. „Gore od toga je kad se za Resnik licemjerno zalaže Davor Filipović, jer je više puta glasao s cijelim Klubom HDZ-a u Gradskoj skupštini da smeće i cijelog Zagreb i Zagrebačke županije dođe u Resnik pa se pitam je li tada u Skupštini imao sinkopu?“ 

Petek navodi kako je Resnik bio upisan u Prostorni plan, a Filipović je glasao redom za Plan za gospodarenje otpadom, Ugovor sa Zagrebačkom županijom prema kojem se u Resniku preuzima i otpad cijelog zagrebačkog prstena. „Potom je u koaliciji BM365 – HDZ pokrenuto i financiranje izrade potrebnih studija za taj projekt, što je s 30 milijuna kuna Gradu i Županiji  osigurano od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. HDZ je umočen u ovaj problem do grla, stoga Filipović nije, niti i ne može biti dio rješenja oko otpada“, upozorio je Petek.

„Ugovor o pročišćavanju otpadnih voda je najštetniji ugovor u Zagrebačkoj povijesti. Svako godine se iz proračuna odvaja oko 200 milijuna dodatnih kuna, na sve što se ubire putem račun Vodovoda i odvodnje, za ispunjavanje obveza koncesionaru, što priječi realizaciju novih važnih strateških projekata grada. I gradnja ovog objekta meta je USKOK-ovih istraga i optužnica koje su na sudu. Umjesto 2,2 milijarde kuna, građane će kroz isplate po ovom štetnom ugovoru kojim su privatizirali tu uslugu platiti 9 milijardi kuna! Državna revizije je utvrdila da je taj ugovor štetan jer omogućuje koncesionaru dobit od oko 40 posto, a i novi Zakon propisuje da koncesionar ne može u vodnim uslugama imati dobit veću od 15 posto. Uz to, ugovorom nisu regulirali pitanje zbrinjavanja mulja koji prijeti stanovnicima i nagomilano ga je stotine tisuća tona. Stoga novo umiveno lice transparentnosti Pavičić Vukičević i Mirke Jozić građani Resnika niti Zagreba, uvjeren sam, neće prihvatiti.“ – izjavio je Renato Petek. 

Petek je također najavio da će uskoro predstaviti detaljan plan kako će tim Klisović-Vasić-Petek gospodariti otpadom te istaknuo stav da građani Zagreba uslugu odvoza trebaju plaćati prema stvarnoj količini proizvedenog otpada, a ne kao do sada.

„Mi ćemo se pobrinuti da se otpad zbrinjava prema najvišim ekološkim standardima“, zaključio je Petek.

Jasno je da nitko ne bih htio otpad u svom dvorištu, no negdje se ipak treba zbrinuti uz poštivanje ekoloških standarda i primjenu suvremenih tehnologija gospodarenja otpadom. Pričekajmo stoga detaljniji plan tima Klisović-Vasić-Petek. 

Centar za gospodarenje otpadom Zagreb trebao bi se nalaziti na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba na Resniku, u istočnom produžetku te lokacije (do granica obuhvata Prostornog plana Grada Zagreba), kao i sjeverno od glavnog odvodnog kanala do granice Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih hrvatskih turističkih atrakcija koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Zagreb se priprema za gradnju Centra za gospodarenje otpadom

Nakon sklapanja sporazuma Zagrebački centar za gospodarenje otpadom treba pokrenuti aktivnosti za izradu projekta koji će se dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nakon objave poziva za EU sufinanciranje.

Predviđa se da će izrada projektne dokumentacije stajati oko 25 milijuna kuna, a računa se da bi 85 posto tih sredstava došlo iz fondova EU

Zagreb i Zagrebačka županija zajedno u pripremu projekta CGO

Studija koja će se izraditi temeljem ovog sporazuma neće se moći napraviti bez postojanja Plana gospodarenja otpadom, a treba znati da CGO nije spalionica otpada nego je tu cijeli niz postrojenja i sustava za zbrinjavanje otpada, dok će se za ostatni otpad, koji ostaje nakon svake obrade, vjerojatno tražiti rješenje na državnoj razini, objasnili su predlagači uz napomenu da bi 79 posto otpada u ovom budućem CGO dolazilo s područja samog Zagreba, a 21 posto s područja Zagrebačke županije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER