Thomas Waitz objavio izvješće o devastaciji hrvatskih šuma

Slijedi li Hrvatskoj još jedna blamaža radi navoda o korupciji u „Hrvatskim šumama“?

Izvješće o devastaciji hrvatskih šumskih područja ukazuje na korupciju i loše upravljanje šumama, kao i na kršenje EU direktiva - Direktive o očuvanju divljih ptica i Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore, kao temelja ekološke mreže Natura 2000, ističe austrijski europarlamentarac Thomas Waitz.

Austrijski zastupnik u Europskom parlamentu i supredsjednik Europske stranke zelenih Thomas Waitz objavio je na svojim službenim stranicama izvješće Udruge VIDRA i Zelenog odreda o devastaciji hrvatskih šumskih područja.

Kako ističu u Zelenom odredu - forumu braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija, dogodilo se ono što su već duže vrijeme najavljivali, i to nakon gotovo tri godine istraživanja i obilaska devastiranih šumskih područja temeljem dojava zabrinutih građana i zviždača iz „Hrvatskih šuma“.

„Upravo je objavljeno naše završno Izvješće o prekomjernoj sječi i osnovanoj sumnji o koruptivnim radnjama u Hrvatskim šumama d.o.o. te o dokazanoj povezanosti s najvišim institucijama Republike Hrvatske. Da su naše sumnje od početka bile opravdane, potvrđuje i učešće Thomasa Waitza, austrijskog europarlamentarca iz redova Europske stranke zelenih, koji je objavio Izvješće na svojoj službenoj stranici. Za ovu temu su se zainteresirali europski, nažalost ne i hrvatski, mediji. Ovoj priči nije kraj. U našoj Hrvatskoj imamo još puno posla, zar ne?!“, poručili su iz Zelenog odreda.

Posljedice na ekosustav su poražavajuće

Thomas Waitz ističe kako su Udruga VIDRA – veterani i društvena akcija i njezin forum Zeleni odred objavili izvješće Vesne Grgić, predsjednice Udruge i voditeljice Zelenog odreda, u kojem se navode podaci o ilegalnim sječama, korupciji i lošem gospodarenju šumama u hrvatskim parkovima prirode i zaštićenim područjima ekološke mreže Natura 2000.

Podsjetimo, povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana šuma, 21. ožujka, Udruga VIDRA i Zeleni forum ukazali su između ostalog i na manipulaciju i zlouporabu stanovništva u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvorenje dokumenata o poslovanju te obmanjivanje institucija Europske unije i stjecanje nepripadne materijalne koristi.

Na to ukazuje i austrijski europarlamentarac Thomas Waitz te naglašava kako su posljedice takvog neodrživog gospodarenja šumama poražavajuće.

Waitz navodi kako se u izvješću kao glavni problem ističe „održivo gospodarenje šumama u Hrvatskoj“ te se ujedno referira na izvješće Greenpeacea „Destruction: Certified“, objavljeno početkom ožujka 2021., koje potvrđuje kako certificiranje gospodarenja šumama uopće ne doprinosi zaštiti šuma i ne rješava globalni problem uništavanja šuma i šumskih ekosustava.

Kao nositelj FSC certifikata za održivo upravljanje vlastitim šumskim resursima, „Hrvatske šume“ trebale bi šumama gospodariti prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Međutim, Waitz navodi kako postoji sumnja da su upravo „Hrvatske šume“ sudjelovale u masovnoj sječi i prodaji drva. Još veći problem predstavlja činjenica što je riječ o zaštićenim područjima kao što su posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka te posebni zoološki rezervat i posebni rezervat šumske vegetacije Varoški Lug, zatim Park prirode Lonjsko polje, Donja Posavina kao jedno od rijetkih sačuvanih vlažnih staništa u Europi i područje očuvanja značajno za ptice, te naposljetku planine Zrinska gora i Bilogora. Sva navedena područja su u potpunosti ili barem djelomično klasificirana kao područja ekološke mreže Natura 2000, ističe Waitz.

>>> Pročitajte još >>> Varoški lug: devastacija ili stručno i profesionalno gospodarenje?

Kršenje EU direktiva

Izvješće o devastaciji hrvatskih šumskih područja ukazuje na korupciju i loše upravljanje šumama, kao i na kršenje EU direktiva - Direktive o očuvanju divljih ptica (79/409/EEC) i Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore (92/43/EEC), kao temelja ekološke mreže Natura 2000, ističe Waitz.

Pritom navodi kako nema odobrenih planova gospodarenja šumama od 2017. godine što je dovelo do masovnih i nezakonitih sječa u zaštićenim područjima, šumskim i močvarnim područjima, a ističe i nedostatak planova ili investicija za obnavljanje i pošumljavanje obrađenih površina s katastrofalnim posljedicama na posebne ornitološke i zoološke rezervate te Ramsarska područja kakvo je, primjerice, ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Postoji ozbiljan problem u praćenju sljedivosti drva što dovodi do gubitka sječene drvne građe. U vezi s tužbom „Hrvatskih šuma“ zbog pustošenja šume u PP Medvednica, VIDRA je utvrdila manjak od 330.000 m3 drva – vrijednost koja se izražava vrtoglavim iznosom od 14 milijuna eura.

Nadalje, većinu sječe obavljaju podizvođači, što znači da nema pravog nadzora nad šumskim područjima, a Waitz podsjeća kako su i EU sredstva zloupotrijebljena za kupnju teške mehanizacije za sječu šuma.

Waitz ističe kako se sve to događa pod okriljem Vlade RH koja je za članicu Skupštine „Hrvatskih šuma“ imenovala ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Naravno, hrvatske vlasti se o svemu ovome još uvijek nisu detaljnije očitovale ili ponudile objašnjenja.

>>> Pročitajte još >>> Zeleni odred objavio snimke 200 opustošenih hektara šuma

„Vrijeme je da se aktiviram protiv devastacije šuma“

„Temeljem svih ovih tvrdnji, u ime Udruge VIDRA kontaktirao sam Europsku komisiju koja će nakon razmatranja izvješća procijeniti mogućnost pokretanja istrage. Pozivamo Europsku komisiju da zatvori rupe u važećem zakonodavstvu i inzistira na provedbi EU propisa u područjima ekološke mreže Natura 2000 i drugim zaštićenim područjima. U slučaj kršenja zakona moraju se odmah pokrenuti kazneni postupci jer, u suprotnom, više nećemo imati šuma koje ćemo štititi“, zaključuje Thomas Waitz.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

VIDRA: Hrvatske šume manipuliraju građanima i obmanjuju institucije EU

U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija i njezin forum Zeleni odred ukazali su na manipulaciju i zlouporabu stanovništva u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvorenje dokumenata o poslovanju, obmanjivanja institucija Europske unije, ali i stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Varoški lug: devastacija ili stručno i profesionalno gospodarenje?

Hrvatske šume negiraju optužbe o još jednoj devastaciji šuma, ovaj put u zaštićenom području Posebnog zoološkog rezervata Varoški lug na području Općine Dubrava. Svjesni su kako „prizori šumskih radilišta nisu nimalo privlačni i izazivaju zabrinutost sveopće javnosti“ te tvrde kako su objavljene fotografije „dokaz zahtjevnosti i težine šumarskog posla“. Uistinu, teško je zamisliti da će se ovaj odjel Varoškog luga nakon „radova na obnovi šumskih sastojina“ zazelenjeti već na proljeće.

Zeleni odred objavio snimke 200 opustošenih hektara šuma

Ovo je samo djelić dokumentacije koji se priprema za slanje institucijama Europske unije, „s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim EU direktivama“, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER