VIDRA: Hrvatske šume manipuliraju građanima i obmanjuju institucije EU

Zeleni odred: „Slučaj Hrvatskih šuma preuzima glavna EU tužiteljica Laura Codruța Kövesi“

U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija i njezin forum Zeleni odred ukazali su na manipulaciju i zlouporabu stanovništva u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvorenje dokumenata o poslovanju, obmanjivanja institucija Europske unije, ali i stjecanja nepripadne materijalne koristi.

„Drago nam je da raste svijest građana o potrebi pošumljavanja, no javnost mora biti svjesna da Hrvatske šume za svaki korak pa i pošumljavanje primaju novac i od Europske unije i od Republike Hrvatske iz Fonda opće koristi šuma za pošumljavanje. Dakle, Hrvatske šume iskorištavaju građane čak i Hrvatsku vojsku da volontiraju na poslovima za koje su Hrvatske šume uzele novac i na što su se obvezale da će raditi. Još je skandaloznije što Hrvatske šume time povećavaju svoj postotak izvršenja biološke obnove šuma, drugim riječima tuđim, volonterskim radom poboljšavaju izvješća koja potom prosljeđuju Europskoj uniji“, kazala je predsjednica Udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić.

Kako se navodi u priopćenju, Zeleni odred je u više navrata predao prijave nadležnim hrvatskim institucijama, koje nisu reagirale zbog čega je udruga o svemu detaljno izvijestila Europsku komisiju, koja je u procesu provjere navedenih navoda.

„Ovo što rade Hrvatske šume može se kvalificirati kao udruženi zločinački pothvat, za koji saznanja imaju sve bivše i sadašnja Vlada“, istaknula je Grgić.

Prvu kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma za uočenu pretjeranu sječu Zeleni odred poslao je DORH-u 2018. godine, koji je prijavu proslijedio USKOK-u zbog mogućih uočenih nepravilnosti i elemenata kaznenog djela. Ovom pravosudnom tijelu predano je na tisuće stranica dokumentacije koja ukazuje na kazneno djelo počinjeno od strane Hrvatskih šuma. Je li USKOK poduzeo ikakve radnje po ovoj prijavi, još uvijek nije poznato, navodi se u priopćenju, no Zeleni odred je svu dokumentaciju koja dokazuje da su Hrvatske šume svojim poslovanjem i pustošenjem drvne mase teško prekršile Europske direktive Natura 2000, čija je Hrvatska potpisnica, proslijedio Europskoj komisiji.  

Dokumentacija potvrđuje nenamjensko trošenje strogo namjenskih sredstava za biološku obnovu šuma. Inače, od 2013. godine kada je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze iz ove direktive, na dijelu šumskih područja koji su pod zaštitom Nature 2000 uočene su devastacije i do 300 posto veće u odnosu na šume koje nisu u posebnom režimu zaštite.

„Slučaj sada preuzima puno jača institucija od Hrvatske, odnosno glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj“, poručila je voditeljica Zelenog odreda.

Zeleni odred je dobio snažnu podršku austrijskog zastupnika u Europskom parlamentu te supredsjednika Europske stranke zelenih Thomasa Waitza, koji će na Svjetski dan šuma objaviti izvještaj Zelenog odreda vezan uz devastaciju hrvatskih šumskih područja.

U priopćenju se naglašava kako je sva prikupljena dokumentacija koju je Zeleni odred proslijedio hrvatskim i europskim pravosudnim tijelima prikupljena intenzivnom istragom, ali i zahvaljujući zviždačima iz Hrvatskih šuma. Također, aktivisti Zelenog odreda su tijekom svoje višegodišnje borbe za poštivanje zakonitosti u gospodarenju šumama doživjeli niz prijetnji i fizičkih napada na terenu od dijela zaposlenika Hrvatskih šuma, što je prijavljeno policiji, no ne postoje saznanja da je itko od počinitelja sankcioniran, ističu u Zelenom odredu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Thomas Waitz objavio izvješće o devastaciji hrvatskih šuma

Izvješće o devastaciji hrvatskih šumskih područja ukazuje na korupciju i loše upravljanje šumama, kao i na kršenje EU direktiva - Direktive o očuvanju divljih ptica i Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore, kao temelja ekološke mreže Natura 2000, ističe austrijski europarlamentarac Thomas Waitz.

Varoški lug: devastacija ili stručno i profesionalno gospodarenje?

Hrvatske šume negiraju optužbe o još jednoj devastaciji šuma, ovaj put u zaštićenom području Posebnog zoološkog rezervata Varoški lug na području Općine Dubrava. Svjesni su kako „prizori šumskih radilišta nisu nimalo privlačni i izazivaju zabrinutost sveopće javnosti“ te tvrde kako su objavljene fotografije „dokaz zahtjevnosti i težine šumarskog posla“. Uistinu, teško je zamisliti da će se ovaj odjel Varoškog luga nakon „radova na obnovi šumskih sastojina“ zazelenjeti već na proljeće.

Zeleni odred „napada“ Europu!

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER