Eco Kids Support – međunarodna ekološka akcija

Akcija traje od 5. do 15. prosinca 2020. godine

Djeca će svojim crtežima, sastavima, fotografijama i drugim radovima odraslima objasniti što njima znači zdrav i čist okoliš

Zeleni odred – forum braniteljske udruge VIDRA aktivno će sudjelovati u međunarodnoj ekološkoj akciji Eco Kids Support na poziv građanske udruge Čuvari/ke Fruške Gore iz Rume, zajedno s udrugom Eko forum iz Bosne i Hercegovine te Koalicijom za održivi razvoj iz Crne Gore.

Cilj akcije je osvijestiti i najmlađe, djecu, na potrebu očuvanja dragocjenih, prirodnih resursa koji su sve više izloženi uništavanju te da se proaktivno, na način primjeren uzrastu, uključe u borbu za njihovo očuvanje.

„Akcijom se želi potaknuti dječju kreativnost kojom će svojim radovima, crtežima, pisanim sastavcima, fotografijama i sl. odraslima objasniti što njima znači zdrav i čist okoliš, nedirnuta priroda te bistri potoci, rijeke i mora. Također, djecu se nastoji potaknuti da radovima dočaraju svoje osjećaje kada ugledaju opustošene šume, zagađene rijeke, osjete smrad odlagališta otpada ili gušenje zagađenim zrakom“, objašnjavaju iz Zelenog odreda.

Akcija će se održati simultano u prijavljenim zemljama učesnicama, u trajanju od 5. do 15. prosinca 2020. godine, a sudjelovati mogu djeca podijeljena prema uzrastu u tri kategorije:

  • predškolski uzrast
  • 6-7 do 11 godina (niži razredi osnovne škole) i
  • 12 do 15 godina (viši razredi osnovne škole).

Crteže, eseje, video materijale, fotografije i sl. na temu očuvanja prirode i okoliša potrebno je slati isključivo elektroničkom poštom, od 5. do 15. prosinca 2020. na adresu zeleniodred@gmail.com. Nakon pregleda svih pristiglih radova, ocjenjivačka komisija Zelenog odreda će 22. prosinca 2020. izabrati i objaviti najbolji rad u svakoj pojedinoj kategoriji, a autor/ica će se proglasiti nositeljem titule LOCAL ECO SUPERHERO 2020.

U Zelenom odredu napominju kako na svakom dostavljenom radu treba biti navedeno ime i prezime autora i godine starosti te svakako informacija ako je rad nastao u okviru organizirane školske (vrtićke) aktivnosti i naziv škole (vrtića). Budući da će se neki od radova promptno objavljivati na Facebook stranici Zeleni odred-forum, uz dostavljeni uradak potrebno je dostaviti i roditeljsku suglasnost za objavljivanje uratka i identiteta autora.

Zeleni odred je pozive za sudjelovanje poslao na adrese vrtića i osnovnih škola na području Republike Hrvatske, a također pozivaju sve tvrtke i poslovne subjekte da im se jave ako se žele priključiti simboličnim donacijama kako bi se djeca mogla što bolje nagraditi. Svim poslovnim subjektima koji se akciji pridruže svojim donacijama, uručit će se posebne diplome.

Ekovjesnik 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Pametne škole štede energiju

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u veljači odvijala se aktivnost opremanja solarnog laboratorija

Zeleni odred objavio snimke 200 opustošenih hektara šuma

Ovo je samo djelić dokumentacije koji se priprema za slanje institucijama Europske unije, „s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim EU direktivama“, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER