Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Najzelenija prijestolnica svijeta održivo upravlja zelenim površinama i promiče biološku raznolikost

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Na Dunavskom se otoku osjećaju već kao kod kuće: 70 ovaca stare bovške pasmine ovdje su provele već drugu sezonu kao „zaposlenice“ Grada Beča. Ove lijepe i korisne životinje pasle su na Dunavskom otoku od svibnja ove godine, a ovogodišnja se sezona zadnjih dana listopada bliži svom kraju. Ove su godine „pokosile“ čak 14 hektara livada, što odgovara površini 20 nogometnih igrališta.

„Korištenje ovaca kao 'prirodnih kosilica' na Dunavskom otoku pokazalo se uspješnim i ove godine. Ovaj način održavanja zelenih površina je održiva i ekološki prihvatljiva metoda košnje livada bez upotrebe strojeva. Osim što tako promoviramo biološku raznolikost, ovo je tek jedna od mnogih mjera koje na Dunavskom otoku provodimo u sklopu europskog klimatskog projekta“, rekla je Ulli Sima, bečka vijećnica zadužena za okoliš.

Sredinom studenog unajmljene ovce vraćaju se u svoje zimsko odredište Lassee u Donjoj Austriji, no vratit će se već sljedećeg proljeća jer provođenje EU projekta LIFE DICCA bez njihovog sudjelovanja nije moguće. Naime, Dunavski otok se koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima, a projekt provodi stručni odjel gradskog Odjela za gospodarenje vodama MA 45 - Wiener Gewässer (Bečke vode).

Provođenje europskog projekta LIFE DICCA utječe na podizanje svijesti Bečanki i Bečana o važnosti brige o klimi, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, a cilj projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka. Ispaša ovaca pokazala se idealnim načinom smanjenja upotrebe strojeva te posljedično emisije CO2, a ovce su, osim toga, daleko tiše i učinkovitije.

  • Stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf) završilo je ovogodišnju sezonu održavanja zelenih površina na bečkom Dunavskom otoku. © MA45 / Wiener Wildnis

Idealni uvjeti na Dunavskom otoku

Ljetna svježina na otoku je i ove godine vidljivo godila ovim vrijednim radnicama koje se ovdje prehranjuju samo onim što im Dunavski otok nudi. Posebno im je draga djetelina i samoniklo bilje poput kadulje i stolisnika, kojih ovdje na divljim livadama ima u izobilju. Svakog dana posjeti ih pastir iz bečke tvrtke WUK - Soziale Landwirtschaft Gänserndorf, koji je vlasnik stada.

Prirodna livadska područja na mirnom sjeveru Dunavskog otoka pokazala su se idealnim područjem za ovce. Životinje tamo borave oko tjedan dana na pašnjaku zaštićenom pokretnom električnom ogradom, nakon čega se ograda pomiče prema sljedećoj livadi. Zahvaljujući vlažnom ljetu livade su bile zelene i bujne tijekom cijele sezone pa zbog obilja hrane ovce mogu ostati do sredine studenoga.

  • O ovim vrijednim „kosilicama“ brinu članovi bečke udruge WUK koji o njima vode i poseban blog. / Fotografija: LIFE DICCA

Ispaša ovaca jača biološku raznolikost

Ispašom se stvaraju livadska područja s dužim i kraćim biljkama što pogoduje ugroženim, strogo zaštićenim vrstama insekata poput leptira, bogomoljki i skakavaca, a monitoring od 2019. godine pokazuje znatno povećanje broja jedinki navedenih vrsta u odnosu na livade koje se kose strojno. Nadgledanje ispaše ovaca na Dunavskom otoku zbog toga će se provoditi još tijekom sljedećih nekoliko godina.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

Ovce stare bovške pasmine održavaju travnate površine na Dunavskom otoku

Bečki Dunavski otok se u sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Cilj ovog projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 uz što manje troškove održavanja otoka što podrazumijeva i uvođenje održivog koncepta košnje otočkih livada. Stoga su za održavanje travnatih površina na otoku angažirane „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca stare bovške pasmine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER