Otvoren trinaesti natječaj Indeksa DOP-a

Natječaj je otvoren do 19. listopada 2020. godine u 12:00 sati

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora trinaestu godinu za redom provode natječaj Indeks DOP-a - ocjenjivanje dobrovoljnih društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća. Mogućnost sudjelovanja u natječaju imaju sva poduzeća koja su u 2019. godini poslovala pozitivno.

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore. Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja:

 • Ekonomska održivost,
 • Uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju,
 • Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini,
 • Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem,
 • Društveno odgovorno poslovanje u tržišnim odnosima,
 • Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom i
 • Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

Najuspješnija poduzeća mogu osvojiti nagradu za postignute rezultate, a ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, nagrade će se dodijeliti u sklopu 12. Konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 10. studenoga 2020. godine.

Indeks DOP-a dodjeljuje se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije; za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u sveukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu. Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim specifičnim kategorijama za:

 • Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini;
 • Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem;
 • Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom te
 • Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

Novost ove godine je suradnja s UNICEF-om koja je rezultirala doradom poglavlja 7. te novo-uspostavljenom nagradom u kategoriji Odgovorne politike i prakse zaštite dječjih prava.

Nakon završetka procesa natječaja te proglašenje dobitnika nagrada, svako poduzeće dobiva individualne rezultate čime im se pruža mogućnost prepoznavanja mjesta za napredak s ciljem unapređenja društveno odgovornog poslovanja. Uloga društveno odgovornog poslovanja u postizanju održivog razvoja postaje nužna u modernom društvu. Program razvoja UN-a do 2030. sa svojih 17 ciljeva održivog razvoja postavljaju nove razvojne standarde temeljene na održivom razvoju, a uvođenje obveze nefinancijskog izvještavanja za pojedine kategorije poduzeća u EU pokazuje važnost upravljanja i izvještavanja o ključnim pitanjima ekonomije, društva i okoliša.

Natječaj je otvoren do 19. listopada 2020. godine u 12:00 sati, a za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Indeksa DOP-a možete kontaktirati: Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (Tel: 01/4836-650, 01/4836-653, e-mail: indeks@dop.hr) i HGK - Sektor za energetiku i zaštitu okoliša (Tel.: 01/460-6701, 01/460-6705, e-mail: okolis@hgk.hr).

HR PSOR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

HR PSOR: Imamo priliku za temeljitu transformaciju gospodarstva i javne uprave

Na tragu nedavnog apela predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, za drugačije, održivo gospodarstvo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) objavio je prijedlog mjera za oporavak gospodarstva prema načelima održivog razvoja. Prihvaćanjem mjera, Hrvatska bi mogla iskoristiti priliku da se transformira u predvodnicu Europske unije po pitanju održivog razvoja.

HR PSOR ne odobrava spajanje ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša i energetike

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) pozdravlja najavu starog-novog predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da smanji broj ministarstava i time ukaže na potrebu restrukturiranja javne uprave i povećanje njene efikasnosti, što je jedan od većih problema Hrvatske i otežava oporavak gospodarstva koji nam je svima najvažnija zadaća.

Heineken Hrvatska uvodi LED rasvjetu u Karlovačku pivovaru

Nakon niza zelenih investicija – gradnje zelenog skladišta, postavljanja solarnih panela te unaprjeđenja procesa punjenja piva, Heineken Hrvatska zamijenit će halogenu rasvjetu u svojoj pivovari u Karlovcu učinkovitijom LED rasvjetom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER