SozialMarie: Zeleni odred osvojio nagradu u vrijednosti od 2000 eura

Borba Zelenog odreda protiv pustošenja hrvatskih šuma cijeni se i izvan granica Lijepe naše

Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije, za koje je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja. Važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznata je i prilikom izbora 34 ovogodišnjih laureata od kojih je 15 danas i nagrađeno, a naši borci za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske osvojili su nagradu u vrijednosti od dvije tisuće eura. Čestitamo!

Zeleni odred: Senzibilizirali smo i mobilizirali širok krug javnosti, a o uočenim devastacijama izvijestili smo i sve nadležne institucije – Vladu RH, EU povjerenika za provođenje strategije i zaštite šuma i Međunarodno Vijeće za upravljanje šumama (FSC). To je izazvalo prekid određenog broja štetnih ugovora i smanjilo nezakonitu preprodaju drvne mase.

 

Zeleni odred, forum braniteljske udruge VIDRA, gotovo dvije godine organizirano i intenzivno radi na dokazivanju, ali i zaustavljanju kriminalnih aktivnosti organiziranog pustošenja hrvatskih šuma. U ove dvije godine mnogo su toga odradili: otkrili poveznice politike i pustošenja, organizirali proteste, marševe, tribine, predavanja, imenovali počinitelje, predavali tužbe i kaznene prijave DORH-u, istraživali i proputovali gotovo čitavu Hrvatsku. Također, u nastojanju zaustavljanja pustošenja hrvatskih šuma, zbog neučinkovitosti i nedjelovanja nadležnih institucija, Zeleni odred se obratio i institucijama te javnosti Europske unije, gdje je njihova borba za spas i očuvanje šuma u kratkom vremenu izazvala veliko zanimanje.

Važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznala je i Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije koja svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije. Za nagrade je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska), a projekt Zelenog odreda uvršen je među 34 laureata od kojih je 15 danas i nagrađeno. Zeleni odred nije osvojio jednu od glavnih nagrada, no njihov projekt dobitnik je novčane nagrade u vrijednosti od dvije tisuće eura, što će im kao neprofitnoj udruzi i njihovom volonterskom radu zasigurno pomoći u daljnjem djelovanju i borbi za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske.

Dobitnici glavnih nagrada i novčanih iznosa u visini od 15.000, 10.000 i 5.000 eura su redom Project Home, Slovačka, Volkshilfe – Essential Child Support, Austrija i Print It Yourself!, Mađarska, dok je posebnu nagradu „Audience Award“ u iznosu od 1.000 eura osvojio projekt TÁVSZEM – Remote Eye koji navedeni iznos može utrošiti u svrhu obrazovanja projektnih sudionika ili daljnjeg razvoja projekta.

Za više informacija o ostalim nagrađenim projektima i samoj Zakladi pogledajte priloženi video.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Zeleni odred „napada“ Europu!

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

Zeleni odred objavio snimke 200 opustošenih hektara šuma

Ovo je samo djelić dokumentacije koji se priprema za slanje institucijama Europske unije, „s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim EU direktivama“, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda.

Thomas Waitz objavio izvješće o devastaciji hrvatskih šuma

Izvješće o devastaciji hrvatskih šumskih područja ukazuje na korupciju i loše upravljanje šumama, kao i na kršenje EU direktiva - Direktive o očuvanju divljih ptica i Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore, kao temelja ekološke mreže Natura 2000, ističe austrijski europarlamentarac Thomas Waitz.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER