SozialMarie: Zeleni odred osvojio nagradu u vrijednosti od 2000 eura

Borba Zelenog odreda protiv pustošenja hrvatskih šuma cijeni se i izvan granica Lijepe naše

Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije, za koje je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja. Važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznata je i prilikom izbora 34 ovogodišnjih laureata od kojih je 15 danas i nagrađeno, a naši borci za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske osvojili su nagradu u vrijednosti od dvije tisuće eura. Čestitamo!

Zeleni odred: Senzibilizirali smo i mobilizirali širok krug javnosti, a o uočenim devastacijama izvijestili smo i sve nadležne institucije – Vladu RH, EU povjerenika za provođenje strategije i zaštite šuma i Međunarodno Vijeće za upravljanje šumama (FSC). To je izazvalo prekid određenog broja štetnih ugovora i smanjilo nezakonitu preprodaju drvne mase.

 

Zeleni odred, forum braniteljske udruge VIDRA, gotovo dvije godine organizirano i intenzivno radi na dokazivanju, ali i zaustavljanju kriminalnih aktivnosti organiziranog pustošenja hrvatskih šuma. U ove dvije godine mnogo su toga odradili: otkrili poveznice politike i pustošenja, organizirali proteste, marševe, tribine, predavanja, imenovali počinitelje, predavali tužbe i kaznene prijave DORH-u, istraživali i proputovali gotovo čitavu Hrvatsku. Također, u nastojanju zaustavljanja pustošenja hrvatskih šuma, zbog neučinkovitosti i nedjelovanja nadležnih institucija, Zeleni odred se obratio i institucijama te javnosti Europske unije, gdje je njihova borba za spas i očuvanje šuma u kratkom vremenu izazvala veliko zanimanje.

Važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznala je i Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije koja svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije. Za nagrade je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska), a projekt Zelenog odreda uvršen je među 34 laureata od kojih je 15 danas i nagrađeno. Zeleni odred nije osvojio jednu od glavnih nagrada, no njihov projekt dobitnik je novčane nagrade u vrijednosti od dvije tisuće eura, što će im kao neprofitnoj udruzi i njihovom volonterskom radu zasigurno pomoći u daljnjem djelovanju i borbi za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske.

Dobitnici glavnih nagrada i novčanih iznosa u visini od 15.000, 10.000 i 5.000 eura su redom Project Home, Slovačka, Volkshilfe – Essential Child Support, Austrija i Print It Yourself!, Mađarska, dok je posebnu nagradu „Audience Award“ u iznosu od 1.000 eura osvojio projekt TÁVSZEM – Remote Eye koji navedeni iznos može utrošiti u svrhu obrazovanja projektnih sudionika ili daljnjeg razvoja projekta.

Za više informacija o ostalim nagrađenim projektima i samoj Zakladi pogledajte priloženi video.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Zeleni odred „napada“ Europu!

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

SozialMarie: Dodijeljene nagrade za 2020. godinu

Glavna nagrada odlazi u Slovačku, a Austrijanci i Mađari se raduju drugoj i trećoj nagradi. Osim toga dodijeljeno je dvanaest daljnjih nagrada, dvije idu projektima iz Hrvatske.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER