U Osijeku proširen video-nadzor javnih površina i područje besplatnog bežičnog interneta

Na području grada trenutno je uključena 41 kamera, a cilj video-nadzora je poboljšanje sigurnosti građana, privatne i javne imovine te prevencija vandalizma

Zbog učinkovitije zaštite građana, imovine i javnih površina, Grad Osijek je rekonstruirao i proširio postojeći sustav video-nadzora. Sustav je u potpunosti digitalan, umrežen te se njime upravlja s jednog središnjeg mjesta. Osim toga, sustav osigurava stalan izravni nadzor policijskim službenicima, što višestruko skraćuje vrijeme intervencije.

Tvrtka Sigurnost je potkraj 2019. dovršila posao montaže video-nadzora i pustila ga u rad. Trenutno je uključena 41 kamera, a cilj video-nadzora je poboljšanje sigurnosti građana, privatne i javne imovine te prevencija vandalizma. Time je završena prva faza postavljanja kamera na javnim površinama grada Osijeka koja je ukupno stajala 755.070 kuna.

Na novoobnovljenom Trgu Vatroslava Lisinskoga u u osječkoj Tvrđi postavljeno je 11 kamera u vrijednosti 150.000 kuna koje će se vrlo izgledno sufinancirati iz EU fondova s udjelom od 85 %.

„Tijekom ove i sljedeće godine nastavit ćemo s postavljanjem odgovarajućeg broja kamera na šest novih lokacija, čime će se okončati druga faza širenja video-nadzora. Upravo je završena i druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ kojom je nadograđen i proširen postojeći sustav „Bežični Osijek“. Riječ je o kontinuiranim naporima Grada Osijeka u pogledu tehnološkog razvoja Osijeka, kako bismo primjenjujući nove tehnologije kreirali „Smart City“, pametni grad koji ide ukorak s vremenom“, kazao je tijekom obilaska postavljenog video-nadzora zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i dodao da suvremenost nameće potrebu za pronalaženjem inovativnih rješenja koja neće samo odgovoriti na osnovne potrebe stanovnika, već će unaprijediti kvalitetu života građana i osigurati održiv gospodarski rast.

Druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ – nadogradnja i proširenje postojećeg sustava „Bežični Osijek“ koja je stajala gotovo 70 tisuća kuna, pokrila je Trg Ante Starčevića s pothodnikom, Trg slobode i Trg Marina Držića. Prošle godine uveden je besplatan bežični internet na najfrekventnijim lokacijama u svih osam mjesnih odbora Grada Osijeka, dok u sedam gradskih četvrti građani imaju besplatan internet već desetak godina.

Grad Osijek potpisao je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za program WiFi4EU koji je 2019. raspisala Europska komisija. Putem programa WiFi4EU financirat će se Wi-Fi infrastruktura – oprema i troškovi postavljanja točke za pristup internetu u 100-postotnom iznosu, a Grad Osijek će plaćati internetsku pretplatu i održavanje opreme tijekom sljedeće tri godine. Ovim sredstvima Grad planira proširenje i nadogradnju Wi-Fi područja na prostoru osječke Promenade već početkom ove godine.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Program WiFi4EU

Europska komisija je pokrenula internetski portal WiFi4EU. Pozivaju se općine u cijeloj Europi da se prijave na prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

Program WiFi4EU

Europska komisija je pokrenula internetski portal WiFi4EU. Pozivaju se općine u cijeloj Europi da se prijave na prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER