Počinje 22. Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Od 5. studenog do 8. prosinca 2019.

Jesenski eko-seminar će se ove godine održati od 5. studenog do 8. prosinca. To je ujedno najstarija edukativna aktivnost Zelene akcije koja se provodi redovito već 22 godine.

Cilj Eko-seminara je obrazovati i informirati građane i građanke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje i djelovanje. Svake godine nova generacija polaznika i polaznica dobije osnovno znanje, utemeljeno na suvremenoj znanosti i podacima, za razumijevanje tematika zaštite okoliša i održivosti.

Seminar se sastoji od serije predavanja te nije obavezan dolazak na sva, već se svako predavanje može odslušati i samostalno. Predavanja većim dijelom pokrivaju područja programskog rada Zelene akcije, poput klimatskih promjena, energetike, prometa, otpada, bioraznolikosti i prava okoliša. Ostala predavanja izlaze iz uske sfere rada na zaštiti okoliša te se dotiču održivog življenja i održivog društva, ali i promišljanja ekonomije, pravde, ljudskih prava i slično.

Eko-seminar završava Vikend radionicom na kojoj će polaznici i polaznice naučiti malo više o jednom aktualnom problemu zaštite okoliša ili održivosti, steći znanje o kreiranju zagovaračkih kampanja te isplanirati i izvesti jednu akciju. Polaznici radionice 2017. godine osmislili su i izveli kampanju „Svim' na Zemlji, daruj drvce“, s ciljem smanjenja kupovine božićnih drvca i skupljanja donacija za pošumljavanje požarišta u Dalmaciji. Kampanja je bila toliko uspješna da se ponovila i 2018. godine. Na Vikend radionicu će biti primljeni najaktivniji i najučestaliji polaznici Eko-seminara.

Predavanja počinju 5. studenog te će se održavati utorkom i četvrtkom u 18:00 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb). Sav sadržaj je besplatan i otvoren za sve te nisu potrebne prethodne prijave, osim za Vikend radionicu.

Jesenski eko-seminar organizira se u sklopu projekta „Modeliranje društveno odgovornog učenja za zaštitu okoliša“ kojeg provodi Zelena akcija u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu te Institutom za političku ekologiju. Ovaj projekt sufinanciraju Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program Eko-seminara možete preuzeti ovdje.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Uskoro počinje 23. Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Tradicionalni Jesenski eko-seminar Zelene akcije održat će se i ove godine, od 17. studenog do 15. prosinca, ali u malo drugačijem, online izdanju radi trenutne pandemije koronavirusa. Očekuje vas 9 zanimljivih predavanja.

Budi svjestan stvor - spasi jelku ili bor!

Zelena akcija poziva vas da u ovo blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmislite vlastitu kreativnu „zero waste” zamjenu za božićno drvce i osvojite bicikl!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER