Počinje 22. Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Od 5. studenog do 8. prosinca 2019.

Jesenski eko-seminar će se ove godine održati od 5. studenog do 8. prosinca. To je ujedno najstarija edukativna aktivnost Zelene akcije koja se provodi redovito već 22 godine.

Cilj Eko-seminara je obrazovati i informirati građane i građanke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje i djelovanje. Svake godine nova generacija polaznika i polaznica dobije osnovno znanje, utemeljeno na suvremenoj znanosti i podacima, za razumijevanje tematika zaštite okoliša i održivosti.

Seminar se sastoji od serije predavanja te nije obavezan dolazak na sva, već se svako predavanje može odslušati i samostalno. Predavanja većim dijelom pokrivaju područja programskog rada Zelene akcije, poput klimatskih promjena, energetike, prometa, otpada, bioraznolikosti i prava okoliša. Ostala predavanja izlaze iz uske sfere rada na zaštiti okoliša te se dotiču održivog življenja i održivog društva, ali i promišljanja ekonomije, pravde, ljudskih prava i slično.

Eko-seminar završava Vikend radionicom na kojoj će polaznici i polaznice naučiti malo više o jednom aktualnom problemu zaštite okoliša ili održivosti, steći znanje o kreiranju zagovaračkih kampanja te isplanirati i izvesti jednu akciju. Polaznici radionice 2017. godine osmislili su i izveli kampanju „Svim' na Zemlji, daruj drvce“, s ciljem smanjenja kupovine božićnih drvca i skupljanja donacija za pošumljavanje požarišta u Dalmaciji. Kampanja je bila toliko uspješna da se ponovila i 2018. godine. Na Vikend radionicu će biti primljeni najaktivniji i najučestaliji polaznici Eko-seminara.

Predavanja počinju 5. studenog te će se održavati utorkom i četvrtkom u 18:00 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb). Sav sadržaj je besplatan i otvoren za sve te nisu potrebne prethodne prijave, osim za Vikend radionicu.

Jesenski eko-seminar organizira se u sklopu projekta „Modeliranje društveno odgovornog učenja za zaštitu okoliša“ kojeg provodi Zelena akcija u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu te Institutom za političku ekologiju. Ovaj projekt sufinanciraju Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program Eko-seminara možete preuzeti ovdje.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Zagrebu održana tribina o suradničkim vijećima u zaštićenim područjima

Važnost uključivanja lokalnih zajednica i drugih zainteresiranih dionika (poljoprivreda, šumarstvo, vodno gospodarstvo, turizam…) za održivo i transparentno upravljanje zaštićenim područjima međunarodno je priznata, a svijest o tome posljednjih 20-ak godina sve više raste i u Hrvatskoj.

Smanjuje li energetska oporaba stopu recikliranja?

Potpuna oporaba otpada, materijalna ili energetska, smatra se rješenjem za postizanje održivog gospodarenja otpadom. No, prijeti li rastući broj postrojenja za energetsku oporabu otpada smanjenju stope recikliranja ili ipak postoji poveznica između ta dva procesa?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER