Hoće li Sveučilište u Rijeci postati prvo hrvatsko sveučilište bez plastike?

Hvalevrijedne aktivnosti riječkih studenata

Studentski centar Sveučilišta u Rijeci osnovao je radnu skupinu Okoliš s ciljem uspostave „Sveučilišta bez plastike“. Između ostalog, plastične vrećice zamijenili su platnenim, plastične čaše staklenim ili papirnatim, a plastične žlice drvenim ili metalnim. Za plastiku koja se ne može izbjeći osiguravaju adekvatno zbrinjavanje.

U travnju 2018. provedena je prva akcija čišćenja okoliša riječkog Kampusa, kada su studenti prikupili 22 kg plastičnog otpada, dok se druga proljetna akcija čišćenja Čisti Kampus za čistu Rijeku održala 25. travnja ove godine. Ovim se akcijama djeluje na prevenciji onečišćenja okoliša i podiže ekološka svijest, a osim čistog okoliša Kampusa studenti imaju još jednu dodatnu korist - druženje i aktivni boravak na otvorenom.

  • Akcija čišćenja riječkog Kampusa / Foto: Facebook / Okoliš UNIRI

Studenti Sveučilišta u Rijeci svjesni su potrebe očuvanja i zaštite okoliša te su uvjereni kako prostor u kojem borave utječe na to kako će se osjećati. Stoga ističu kako će utrka sa svakodnevnim obvezama na fakultetima biti podnošljivija ako okoliš i prostor koji ih okružuju bude uredniji i ljepši.

Cilj aktivnosti ove radne skupine je poticanje akcija čišćenja i podizanje svijesti građana o važnosti odgovornog odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. Studenti Sveučilišta u Rijeci nastavljaju sa svojim hvalevrijednim aktivnostima, a do sada se mogu pohvaliti kako su uklonili plastični pribor za jelo te uveli korištenje drvenog ili metalnog, a također su uklonili plastične čaše i uveli staklene ili papirnate.

  • Tijekom prošlogodišnje akcije čišćenja riječkog Kampusa prikupljeno je 22 kg plastičnog otpada / Foto: Facebook / Okoliš UNIRI

Dio svojih aktivnosti posvetili su i smanjenju prodaje vode u plastičnim bocama, a u zamjenu su uvedene fontane s besplatnom pitkom vodom čime se potiče korištenje boca za višekratnu uporabu. Velika pozornost pridaje se razvrstavanju otpada – odvojeno se prikupljaju biootpad, papir, plastika, staklo i tetrapak, otpadna ulja, električki i elektronički otpad, a u tu svrhu postavljeni su i spremnici za razvrstavanje otpada.

  • Utrka sa svakodnevnim obvezama na fakultetima bit će podnošljivija ako je studentski okoliš uredniji i ljepši. / Foto: Facebook / Okoliš UNIRI

Osim toga, plastične vrećice nastoje se zamijeniti korištenjem platnenih vrećica, a svi promotivni materijali izrađuju se od ekološki prihvatljivih materijala.

Aktivnosti riječkih studenata možete pratiti na Facebook stranici Okoliš UNIRI, a nadamo se kako se njihovo djelovanje neće zaustaviti na akcijama čišćenja okoliša i odbacivanju plastične ambalaže. Možda ćemo uskoro moći izvijestiti i o uvođenju zdrave i održive prehrane studenata riječkog i drugih hrvatskih sveučilišta kao dodatnog i važnog načina ublažavanja opasnih klimatskih promjena po uzoru na slavno Sveučilište u Cambridgeu koje je sa svojih jelovnika u potpunosti izbacilo crveno meso.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Španjolska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Španjolska je odlučila poduzeti novi korak u borbi protiv plastične krize i zabraniti plastiku koja se koristi za pakiranje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebala stupiti na snagu početkom 2023. godine, i to temeljem uredbe koju trenutno izrađuje Ministarstvo za ekološku tranziciju i prijelaz, izvijestio je španjolski El País.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

Plastična ambalaža za hranu najzastupljeniji otpad na svjetskim plažama

Tijekom globalne akcije čišćenja plaža provedene 21. rujna 2019. godine u 116 zemalja svijeta ukupno je prikupljeno više od 20,8 milijuna tona otpada i izbrojeno čak 32,5 milijuna različitih predmeta. Među njima i jedan vrtni patuljak, šahovska figura, daska za glačanje, kada i kauč.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER