Grad Crikvenica u užem izboru za dodjelu nagrade Istanbul Environment Friendly City Award

Promoviranje održivog razvoja mediteranskih gradova

Grad Crikvenica odabran je u uži izbor kandidiranih mediteranskih gradova za dodjelu nagrade „Istanbul Environment Friendly City Award“ (Istanbulska nagrada za grad-prijatelj okoliša), a uz Crikvenicu u užem izboru se nalaze Izmir u Turskoj i Tel Aviv-Yafo u Izraelu

U okviru aktivnosti Mediteranskog Akcijskog Plana Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP/MAP) i provedbe Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonske konvencije), čija je ugovorna stranaka i Republika Hrvatska, na 19. sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije usvojena je Odluka o uspostavi nagrade za grad koji je prijatelj okoliša, a koja se pod nazivom „Istanbul Environment Friendly City Award“ dodjeljuje mediteranskim obalnim gradovima koji imaju naglašena obilježja održivosti.

Pod održivim obalnim gradom podrazumijeva se obalni grad koji u odnosu na korištenje mora kao resursa postupa na učinkovit, održiv i uravnotežen/pravedan način te smanjuje svoj utjecaj na morski i obalni okoliš kao i svoj negativan utjecaj na klimatske promjene upravljajući okolišem na dobrobit postojećih i budućih generacija. U tom smislu, grad – prijatelj okoliša je obalni grad u kojem ljudi imaju visoku kvalitetu života te čiji se razvoj provodi na održivi način unutar nosivog kapaciteta zdravih ekosustava.

Cilj dodjele ove nagrade je prepoznavanje i nagrađivanje napora lokalnih vlasti na unaprjeđenju okoliša i kvalitete života te promoviranje održivog razvoja mediteranskih gradova. Također, gradove se želi potaknuti na daljnje napore i ostvarivanje budućnosti u kojoj će upravljanje okolišem na održivi način biti temelj njihova daljnjeg razvitka. Na taj način ovi gradovi mogu postati pozitivni primjeri i motivacija ostalim gradovima. Ova nagrada je ujedno i alat za podizanje razine svijesti šire javnosti o kakvoći okoliša i važnosti utjecaja urbanih tema u provedbi održivog razvoja.

Osnovne kategorije kriterija za selekciju gradova uključuju zaštitu prirode i bioraznolikost, izgrađen okoliš, društvenu, ekonomsku i kulturnu održivost i upravljanje.

Konačno rangiranje navedenih gradova za prvo dodjeljivanje nagrade provodi se elektroničkim javnim glasanjem u trajanju od dva tjedna, a započelo 7. studenog 2017.

Svoju podršku Crikvenici možete dati glasovanjem na ovoj poveznici.  

Nagrada će biti uručena na 20. Sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije, koji će se održati u Tirani u Albaniji u prosincu 2017. godine. 

  • Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Crikvenici

Grad Crikvenica i Udruga Žmergo pozivaju na obilježavanje Dana planeta Zemlje koje će se održati u utorak 16. travnja, u jutarnjim satima u Gradskoj galeriji, a u poslijepodnevnim na crikveničkom Trgu Stjepana Radića.

Održana treća klimatska konferencija otoka Krka

Po treći puta zaredom u Njivicama na otoku Krku sastali su se znanstvenici, političari i stručnjaci iz domene okoliša, energetike, turizma i poljoprivrede, a sve s ciljem davanja smjernica za osmišljavanje paradigme i modela održivosti otoka Krka, koji će se potom moći implementirati i na drugim hrvatskim otocima.

Štihanje? Ne, hvala!

U okviru programa „Edukacija mještana o održivom razvoju“, koji sufinancira Općina Kostrena, ove subote održat će se i zanimljivo predavanje o vrtlarenju bez prekopavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER