CGO Biljane Donje bit će završen do 2022. godine

Konačno kreće realizacija izgradnje zadarskog centra za gospodarenje otpadom

Jučer je u zadarskoj Kneževoj palači potpisan ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan 368.492.963,75 kuna. Prema najavi ministra Ćorića, ove godine se očekuje i potpisivanje ugovora za centre Bikarac i Babina greda.

Na jučerašnjem svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju i izgradnji CGO Biljane Donje, trećem po redu hrvatskom centru za gospodarenje otpadom, sudjelovali su Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Božidar Longin, župan Zadarske županije,  Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. i Janez Škrabec, direktor tvrtke RIKO d.o.o.

Ugovor su potpisali Dino Perović, direktor zadarske tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije i Janez Škrabec direktor slovenske tvrtke RIKO d.o.o. koja je nakon višegodišnje procedure javnog natječaja i odbijenih žalbi  poljske tvrtke Cotrol Process S.A. iz Krakowa dobila posao vrijedan preko 368 milijuna kuna.

„Danas krećemo u izgradnju trećeg centra za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Nakon duže pauze napravili smo značajan korak u cilju uspostave cjelovitog, učinkovitog sustava gospodarenje otpadom“, izjavio je na potpisivanju ugovora ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić dodavši kako će tijekom ove godine biti potpisani i ugovori za centre Bikarac i Babina greda. 

Podsjetimo, ovaj projekt od strateškog značaja za Zadarsku županiju, čija je realizacija od velike važnosti za sve njezine stanovnike, kao i one iz južnog dijela Ličko-senjske županije, financiraju Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70,652 % (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u maksimalnom iznosu do 19,348 % te Zadarska županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10 % ukupne vrijednosti projekta.

Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije

Direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović podsjetio je kako su dosada već potpisani PR ugovor u vrijednosti od 1,9 milijuna kuna, ugovor o tehničkoj pomoći od 5,1 milijun kuna i ugovor o nadzoru vrijedan 5,6 milijuna kuna. No, preostaje još potpisivanje ugovora za mobilnu opremu od 50 milijuna kuna, čime se projekt CGO Biljane Donje penje na ukupnu vrijednost od čak 450 milijuna kuna.

„Ovo će biti pionirska prekretnica na području naprednog prikupljanja i obrađivanja otpada u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Na 46 hektara će se dobiti postrojenje s najboljom raspoloživom tehnologijom čiji kapaciteti MBO obrade iznose 88.000 tona otpada godišnje“, rekao je Janez Škrabec u ime tvrtke RIKO d.o.o. i najavio kako će radovi biti završeni u drugoj polovici 2022. godine.

Na samom kraju svečanog potpisivanja ugovora, ministar Ćorić je pozvao građane na odvajanje otpada na kućnom pragu jer je to jedna od ključnih pretpostaviti učinkovitog gospodarenja otpadom. „Siguran sam da uz zalaganje svih dionika možemo dostići ciljeve koji su ispred nas, a naš glavni cilj je održavanje Lijepe naše lijepom“, zaključio je ministar Tomislav Ćorić.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Izmjene Programa energetske obnove obiteljskih kuća na e-Savjetovanju

Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća, temeljem kojeg će Fond nastaviti sa sufinanciranjem ovog programa, trenutno se nalazi na e-Savjetovanju. Predviđa se dodjela 142 milijuna kuna za mjere energetske učinkovitosti i korištenja OIE u obiteljskim kućama, a raspisivanje poziva očekuje se na proljeće.

CGO Biljane Donje: Eko d.o.o. je konačno pred potpisom ugovora!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu poljske tvrtke Control Process kao neosnovanu, što znači da zadarska tvrtka Eko d.o.o. za 15 dana konačno može potpisati ugovor o projektiranju i gradnji CGO Biljane Donje sa slovenskom tvrtkom Riko.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER